fbpx

Felmérik a mezőgazdaság digitális eszközeit

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 13.

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja, mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” címmel megrendezett szakmai napon.

„A digitális eszközök felmérése és egy digitális infrastruktúra térkép létrehozása a 2020 utáni agrárkutatás-fejlesztési terv kidolgozása céljából” című uniós, tagállami szintű felmérés kapcsán tartották meg a szakmai napot. Az uniós vizsgálat célja, hogy felmérje azokat a digitális eszközöket, amelyek segítik a tudásátadást, a szaktanácsadást, a termelők piacra jutását, az innovációt és amelyek alkalmasak lehetnek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül a mezőgazdaság modernizációjának elősegítésére.

A résztvevők négy munkacsoportban tanácskoztak arról, hogy a szaktanácsadás, a tápanyag-gazdálkodási szoftverek gyártói és felhasználói, az állattenyésztési emissziós kalkulátorok alkalmazói, valamint a monitoring-rendszereket működtetők miként tudnak felkészülni a KAP-tervek végrehajtására. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon számos olyan üzleti szférában kifejlesztett digitális eszköz megtalálható, amelyet a termelők alkalmaznak és mind a fenntarthatóság, mind a költségcsökkentés szempontjából segíti munkájukat. Ezekre alapozva szükséges a fejlesztéseket megvalósítani, hogy az átállás a termelők számára a lehető legkisebb terhet jelentse, olvasható az AM Sajtóiroda hírében.

A workshopnak a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete adott otthont, ahol szaktanácsadók, kutatók, precíziós mezőgazdasággal foglalkozó cégek, ellenőrző hatóságok tanácskoztak az Európai Bizottság által ismertetett tervekről és azok hazai alkalmazhatóságáról.