fbpx

Fendt e100 Vario: Elektromos kompakttraktor

Írta: - 2017 szeptember 18.

Nemzetközi AGCO/Fendt Sajtótájékoztató 2017

Az AGCO/Fendt a Fendt e100 Varioval az első gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépét mutatja be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

A CO2 kibocsátás csökkentése a mezőgazdaságban is fontos feladat, szerencsére napjainkban már rendelkezésre állnak nagyteljesítményű akkumulátor-technológiák, melyek használhatóak és alkalmasak kompakttraktorok számára is. A zajkibocsátásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó egyre szigorodó előírások pedig továbbgenerálják az elektromos-rendszerek fejlesztését.

Az AGCO/Fendt ilyen kihívások közepette mutatja be a Fendt e100 Vario teljesen elektronikus kompakt traktorát 50 kW teljesítménnyel, amely reális üzemeltetési körülmények között öt üzemórát képes dolgozni feltöltés nélkül.

Az áramforrás egy 650 V lítium-Ión nagyteljesítményű akkumulátor, amelynek kapacitása 100 kWh. Az akkumulátor feltöltésére két mód van. Vagy 400 V feszültséggel és 22 kW teljesítménnyel egy CEE szabványos telepített konnektorból vagy gyorstöltőn keresztül egyenárammal, CCS Typ2 csatlakozón keresztül. Ez utóbbi esetben 40 perc alatt a lemerült akkumulátor 80%-os töltöttségi szintre tölthető. Az elektromotor a fékezési energiát természetesen szintén felhasználja az akkumulátor töltésére.

Teljes kompatibilitás

A Fendt e100 Vario traktorral a hagyományos és az elektromos meghajtású munkagépek is működtethetők. Az E-traktor két AEF szabványos csatlakozóval kerül felszerelésre az elektromos meghajtású munkagépek meghajtása céljából. Az akkumulátor rövid ideig képes 150 kW boost-teljesítmény biztosítására a munkaeszköz meghajtás céljából.

A traktor a munkagépek teljesítményigényét a szabványos TLT kimenettel és a hidraulikus csatlakozókon keresztül is képes kiszolgálni. A Fendt e100 Vario ennél fogva a meglévő munkagépekkel bármiféle kötöttség nélkül üzemeltethető és közben az elektromos munkagépek előnyeit is képes a felszereltsége révén kezelni.

Az elektronikus hajtásrendszernek köszönhetően precíz és dinamikus szabályzás lehetséges. Álló helyzettől kezdve a teljes nyomaték rendelkezésre áll, mind a meghajtás- mind a TLT-hajtás esetében. A biztonság a védőszigetelés és a folyamatos elektronikus rendszerfelügyelet által biztosított.

Innovatív termomanagement

Az akkumulátorról üzemelő traktor hatékonysága egy teljesen új, energiahatékony termomanagement (hőmanagement) segítségével került növelésre.

Egy szabályozott, elektromos hőszivattyú veszi át a vezetőfülke klimatizálását, csakúgy mint az akkumulátorét és az elektronikáét. Okostelefonon követhető a traktor energiamanagementje ezen belül az akkumulátorinformációk. Internetes kapcsolat esetén olyan komfortfunkciók, mint az előmelegítés télen, ill. klímatizálás nyáron már előzetesen elindíthatók.

Előnyök és alkalmazási terültek

Az akkumulátorról üzemelő traktorral lehetőség kínálkozik a CO2 kibocsátás jelentős csökkentésére. A gazdaságban előállított megújuló energiaforrás használatával a gép CO2 semlegesen és kifejezetten gazdaságosan üzemeltethető. Karbantartási idők és költségek csökkennek, mivel az olajok és szűrők illetve számos a hagyományos technológia elemeire a következőkben nem lesz szükség. Az üzemanyagok, mint a motorolaj, AdBlue vagy a gázolaj feleslegessé válik.

A Fendt e100 Vario – a hagyományos dízel traktorokkal összehasonlítva – kevés karbantartást igényel, energiahatékony, csendes és nem bocsát ki káros anyagot. Teljesen mindegy, hogy az istállóban, növényházban, a családi gazdaságban, az erdőben vagy épp kommunális munkák során a traktor-koncepció előnyei megkérdőjelezhetetlenek.

A traktor számára szükséges áram előállítása megújuló energiákkal, mint például biogázt, napelemet vagy szélenergia történhet, ami jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez.

Ezzel egyidejűleg a nagy kapacitású akkumulátor a felesleges áramot tárolni, ill. a hálózatba visszatáplálni is képes.

Az akkumulátorról üzemelő kompakttraktor kommunális célokra egyenesen kiváló. A csendes és károsanyagmentes működésének köszönhetően a Fendt e100 Vario sokféle feladat elvégzésére lehet alkalmas a városokban és a lakóövezetekben.

A Fendt e100 Vario a 2018-as évben korlátozott darabszámban lesz elérhető kiválasztott üzemek és lakóközösségek számára.