fbpx

Kitekintő

Írta: - 2018 március 12.

Az e-hajtás „Vaskapuja”: Kína és Ausztrália

A lítium az elektromos hajtású erőgépek – és a mobiltelefonok – akkumulátorainak nélkülözhetetlen alapanyaga. A lítium kinyerésének legfontosabb forrását eddig Dél-Amerika sótavai jelentették. Ausztrália azonban megnyitotta új és jobb minőséget adó lítiumbányáit, amikbe a kínaiak azonnal bevásárolták magukat, a japán és a dél-koreai befektetőket is beelőzve. A földrésznyi ország 2015-ben a globális termelés mintegy 36 százalékát szállította. Az új bányáknak köszönhetően 2021-re ez az arány elérheti a 48 százalékot is.

Pálmaolajból ne készüljön bio üzemanyag!

Délkelet-Ázsia és Afrika erdőirtások árán megtermelt pálmaolaját 2021-től nem szabad üzemanyag-gyártásra felhasználni – döntött január végén nagy többséggel az Európa Parlament. Kizárólag az ökológiai szemlélettel megújuló mező- és erdőgazdaság termékei szolgálhatnak ilyen célra. Miközben mi, itt az EU-ban küzdünk a felmelegedéssel járó klímaváltozás ellen, az említett fejlődő térség rövidtávú érdekeinek haszonélvezőivé váltunk. Ennek vége: az európai gazdák fellélegezhetnek, biztosabban tervezhetnek.

Slágergyanús vetéstechnika: eltolt ikersor

Az ikersoros kukoricavetés előnyei tovább is fokozhatók. A vetőelemek szinkronizálásával lehetővé vált az, hogy az ikersorokba geometriai pontossággal, felváltva kerüljön ki a mag. 90.000 mag/ha esetén 75 cm sortávolsággal egyetlen sorba vetésnél két mag között 14,8 cm a távolság. 12,5 centiméteres ikersorok esetében ugyanez már 29,6 cm, ami a lehetséges tenyészterület 170%os bővülését eredményezi. Jó példa erre LEMKEN DeltaRow vagy PÖTTINGER DuplexSeed fantázianéven favorizált megoldása.

E-Deutz: hibridhajtások földön és vízen

A hibridhajtású csónakmotorok terén világelső Torqeedo cég megvásárlásával a Deutz a különleges járművek piacának meghatározó szereplője kíván lenni rövid időn belül. Az építőipari és anyagmozgató gépeken használható hibridhajtásaikat a Párizsban három évenként – idén április 23-28. között – megrendezendő Intermat vásáron mutatják be. A nagy teljesítmény átvitelére képes elektronika és a „BMWi“ sorozatnál bevált, litiumionos akkumulátorok a környezetbarát motorokkal társítva sikeresek lehetnek.

Digitális kompetencia – hightech a hétköznapokban

A talajszerkezet, a gyomosodás, az elszíneződött növények, a rovarkártétel közvetlen megfigyelése nélkül ma még nehéz gazdálkodni, de a hozzáadott érték növelésének egyetlen eszköze a digitalizálás – jelentette ki a Bitkom vezetője, Rohleder az idei berlini Zöld Héten. A robotok, drónok, szenzorok által szolgáltatott információk hasznosítására képes munkatársak képzését már az iskolákban meg kell kezdeni, és kötelezővé kell tenni az aktív dolgozók körében is, nehogy sereghajtókká váljunk.

Amerikai kukorica: „bikamód” felívelő vagy „medvésen” visszafogott?

Az argentin és brazil termésmennyiség a száraz melegnek betudhatóan valószínűleg kissé visszaesik. Emiatt – és a világ, elsősorban Kína növekvő kukoricaigénye ismeretében – nem indokolt a termelés visszafogása, bár olyan előrejelzés is napvilágot látott, hogy északon a kukorica rovására több tavaszi búzát fognak vetni. A „bikák” a takarmányként értékesülő kukorica mellett az etanolgyártás felfutásában is bíznak, a „medvék” viszont az egyre csökkenő export negatív hatását vetítik előre.

Véges a megművelhető föld

A német állami földek kezelésért felelős BVVG 2017ben átlagosan 19.507 EUR/ha áron adott el 9.700 ha szántót és legelőt. Szabad forgalomban kevéssel 22.000 EUR körül forogtak a földek – annyiért, mint a néha 6-7 millióért is gazdát cserélő, Debrecen közeli hajdúsági birtokok. A helyi gazdálkodók által élvezett elővásárlási jogot a befektetni kívánó németek a volt NDK-területén működő, jogi személyiségű gazdaságoknál előbb-utóbb többségi tulajdont eredményező részvényátruházási módszerrel kerülik meg.

Napenergia hasznosításában Kína lendülete töretlen

A megújuló energiaforrások éves növekményét tekintve Kína világelső. Fotovoltaikus napelemeik tavaly már 53%-kal több – 52.830 MW – energiát szolgáltattak, mint 2016-ban. Ezzel összesen már 130.250 MW energiát termelnek napelemeik. A hagyományos hőerőművek 45.780 MW és a vízerőművek 12.800 MW 2017. évi kapacitásnövekedéséhez mérten igen jelentős fejlődés még az adatokat közzétevő Asia Europe Clean Energy Adivsory (AECEA) ügynökség várakozását is felülmúlta.

Decentralizált energiaellátás

A takarmányozórendszerek és -ventilátorok villanymotorjainál, vagy a világításnál a napelemes áramellátás a magukra adó nyugati gazdáknál magától értetődő. Csak érintőlegesen: idén a Tchibo kávécég is árult nálunk olyan madáretetőt, amit éjjel a nappal feltöltött napelem világít ki. És ez nagyban is működik! A titok az elektromos energia tárolásának módjában rejlik. Érdemes előjegyezni: EnergyDecentral, az idei EuroTier kiállítással egy időben, november 13-16. között, Hannoverben.

Dániában maga kasztrálhat a gazda

Sertésnél a kan 110 kilós vágósúlyához 6 hónap is elég, míg a penetráns kanszaggal járó ivarérés már 5 hónapos korban bekövetkezhet – a büdös húst pedig a vevő nem szereti. Ezt megelőzendő nálunk a malac tíznapos koráig fájdalomcsillapítás nélkül is kasztrálhat az állatorvos. A kasztrált kan, az ártány jó izom- és zsírszövetaránnyal még gyorsabban növekszik. Dániában ettől az évtől kezdve helyi érzéstelenítéssel a megfelelő oktatásban részesült gazda azonban maga is elvégezheti ezt a műtétet.

Az állattartás felelős az üvegházhatású kibocsátás 14%-ért

Az agrárminiszterek 10. berlini csúcstalálkozóján (GFFA) 70 ország vezető szakpolitikusai – hazánkból Fazekas Sándor – valamint a FAO, az OIE és az EU Bizottságának tisztségviselői egyetértettek abban, hogy nem szabad az állattartással szemben az északi országokban egyre erősödő fenntartást elfogadni, inkább korszerűbb, klímasemleges technológiákra van szükség. A már most is 1,3 milliárd ember gazdasági egzisztenciáját biztosító ágazat a déli országokban bevételt és munkahelyeket teremt.

Szélturbinák vs. napelemek

„Európa akár 82 milliárd eurót is megtakaríthatott volna, ha nem oda telepít naperőművet, ahol nem süt a nap, és ott létesít szélerőmű-parkot, ahol fúj a szél” – írja a davosi Világgazdasági Fórumra készült tanulmányában Kovács Csaba, a KMPG energetikai szektorért felelős partnere. A látszólagos logikátlanság oka az, hogy a megújuló energiatermelés ösztönzésének kezdetén a szélalapú energiatermelés sokkal előrébb járt, mint a napenergia hasznosítása. Így történhetett meg, hogy Spanyolország szerte szélturbinák forognak, Németországban pedig előretörtek– olcsóságuk miatt – a kínai napelemek.

McCormick kizárólag az Investtől

– 2018. január 15-től az Invest Kft. a kizárólagos magyarországi forgalmazója a McCormik márkának, hosszú távú együttműködést írtunk alá az Argo Tractors-szal – jelentette be Szaxon Róbert, az Invest Gépkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, az AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatón. Az évente 17-20 ezer erőgépet gyártó olasz Argo-csoport 3 márkával képviselteti magát a mezőgépgyártó szegmensben, melyből palettájukról a McCormik a prémiumkategória. A hannoveri Agritechnica szakvásáron a márka X6.440 VT-Drive erőgépe a 2018-as év traktora lett.

Precízió: mit csináltunk 14 évig…?!

Ha már az ezredfordulón elkezdtünk beszélni, mozdulni a precíziós gazdálkodás irányába, akkor mi a fenét csináltunk 14 évig? – vetette fel kritikai éllel Farkas László (Farkas Kft.) az AGROmashEXPO rendezvényén, amelyen a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület együttműködési többoldalú megállapodást kötött állami, kamarai szervek mellett többek közt az SZIE-vel és az AKI-val. Az aláírást követő kerekasztal-beszélgetésen elhangzott: ha nem is vagyunk teljes lemaradásban, sok a tennivalónk a prega hazai kibontakoztatása érdekében. Többen hangsúlyozták: nincs olyan kis üzemméret, ahol ne érné meg valamiféle precíziós technológia bevezetése; fontos a táblaszintűnél kisebb zónák elemzésére alapuló szemlélet, illetve a jövedelmező hatékonyság és a fenntartható gazdálkodás egyöntetű érvényesítése. A Farkas Kft. mellett a KITE, az Axiál, a K-Prec és az Agrovir mellett a Bugaci Aranykalász, a NAK és a Takarékbank részvételével megtartott beszélgetésen jó hírként hangzott el, hogy ma már van hasznos tudást átadó szakmérnöki képzés e szakterületen.

RAGT: 14 tonnás cáfolat

Még hogy nem hoz kellő termésátlagot a kukorica…! Az RAGT hagyományos Termelői Versenyének helyezettjeit látva-hallgatva a pesszimizmus alaptalan: Kuruc Zoltán Sándor az észak-alföldi Mérken például 14,2 tonnát aratott az RAGT Alexandra Duo nevű hibridjével. Az AGROmashEXPO díjátadóján elhangzott, még az esélytelenebbnek tekintett Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jól alakultak hozamok. A 2017-es versenyre az Alexxandra Duo, a Cadixxio Duo, a Futurixx Duo, a Ferarixx Duo és az RGT Lipexx hibridekkel 94en neveztek összesen bő 2 ezer ha-n. Az összterület átlagában elért 9,2 t/ha-s átlag mintegy 18.700 tonna kukorica-szemtermést jelent. Az RAGT stílszerűen Pártai Lucia meteorológust kérte fel az egyik díszvendégnek, míg a nyerteseknek Kovács Lázár sztárszakács készített bőséges vadételes ebédet.

Gyorsan terjed a precíziós szárítás

Gyors és teljes körű hibafeltárás, teljes korrekció, a természeteshez közelítő és távjelzéssel a tulajdonos számára is követhető szárítási folyamat – nagyon röviden így lehetne összefoglalni a precíziós szárítás komplex rendszerét kialakító RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. fejlesztését. A vívmány pozitív fogadtatását egyrészt jellemzi, hogy máris 23 hazai gazdaság alkalmazza – őket az AGROmashEXPO-n ünnepélyes fogadás és sajtótájékoztató keretében ismerték el a Precíziós Szárítás 2017. díjakkal. Ugyanakkor szakminiszteri elismerést – a „Precíziós szárítás, DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére” komplex rendszerének kidolgozásáért különdíjat – kapott Speiser Ferenc, a vállalkozás ügyvezetője az agrártárca vezetésétől. A DryerDoctor fejlesztéséhez egyébként 56 videokontroll, 17 különböző gyártmányú szárítóban bő 11 ezer érzékelő, 85 millió mért és rögzített adat szolgáltatták az információt.

Partnereit is méltatta a Fliegl

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvényének számító eseményen díjazták a Fliegl-gépek értékesítésében legnagyobb növekedést produkáló Pap-Agro Kft.-t és legnagyobb forgalmat bonyolító nyíregyházi Agroker Holding Zrt.-t. A rendezvényen kiállították a Fliegl Termékfejlesztési Díjjal kitüntetett DPW 210 BL bálaszállító pótkocsiját és a Fliegl Trackert is. A DPW 210-es háromtengelyes bálaszállító pótkocsi, amellyel stabil, szállítás és könnyű lerakodás valósítható meg.

Szerkesztőség