Bezárás

‘FIELD EXPERT- Precision Farming’ program.

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 30.

A ‘Yield Service Plus Precision Farming’ precíziós szolgáltatás ma már nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is gyakorlatban alkalmazott rendszer. A ‘Field Expert- Precision Farming’ szolgáltatás az összes jelenleg működő és elérhető precíziós/helyspecifikus elemet tartalmazza, már gyakorlatban is működik! A rendszer teljes- a művelési zónák lehatárolásától a meglévő géppark auditálásáig, a táblán belüli differenciált tőszám és tápanyag kijuttatáson keresztül az üzemi kísérletek beállításáig és a gazdaságossági számítások elvégzéséig mindent elvégez a csapat. Filozófiájuk: innováció, hosszú távú kapcsolat és Ügyfélközpontúság.

A csapat tagjaival beszélgettünk a jelenről és a jövőről.

Tavaly szeptemberben Gödöllőn volt a ‘Yield Service Plus Precision Farming’ precíziós program bemutatója, amit számos megjelenés követett különböző precíziós fórumokon. Mi történt azóta? Olyan, mintha egy kicsit eltüntetek volna.

Szabó Szilárd- Agro Aim Hungária Kft.: Nem. Szó sincs róla, dolgozunk, növekszünk, fejlesztünk. A tavalyi év egy óriási lökés volt. Összehangoltuk a tevékenységet, a résztvevőket, a cégeket, kialakítottuk a rendszert, kísérleteket állítottunk be, kiértékeltük azokat és tudjuk, hogy működik a precíziós rendszerünk. Ezt folytatjuk az idei évben is. Koncentrálunk a szakmai munkára, kísérletekre és mindenekelőtt Ügyfeleinkre. Az összes tavalyi Partnerünkkel az idei évben is folytatjuk a munkát, ami azt jelenti, hogy elégedettek voltak a precíziós szolgáltatásunkkal, anyagilag is megérte nekik. Ők fontosak nekünk, tőlük kaptunk esélyt és lehetőséget a tavalyi évben, hogy elindulhassunk, bizonyíthassunk. A hazai termelők mellett a környező országokban is dolgozunk, teljesen átállítottunk egy hagyományos üzemet precíziós üzemmé 3500 hektáron több cég együttműködésével. Itt művelési zóna lehatárolást, precíziós talajmintavételt és elemzést, differenciált tápanyag, tőszám beállítást és teljes szaktanácsadást végzünk. Itthon több mint 6000 hektáron végzünk valamilyen szintű precíziós munkát. Van ahol művelési zónák lehatárolásánál és mintázásánál tartunk, máshol pedig már azon gondolkodunk, hogy a differenciált tápanyag és tőszám mellett a növényvédelmi munkákat oldjuk meg ‘precízebben’. A teljes program, amely az összes jelenlegi precíziós elemet tartalmazza ‘Field Expert- Precision Farming’ néven érhető el Partnereink részére. A precíziós gazdálkodás multidiszciplináris ‘tudomány’ több cég közös együttműködése és a kísérletekből szerzett tapasztalatok hozzák meg az eredményeket. Fontos számunkra a nemzetközi hálózat és a tapasztalatcsere. Rengeteg információt kapunk külföldi partnereinktől, viszont most már mi is sok hasznos információt tudunk nekik adni. A ‘Field Expert-Precision Farming’ programban résztvevő cégek száma folyamatosan bővül, cluster rendszerben gondolkodunk, mindig nyitva áll a kapu új, innovatív és Ügyfélközpontú cégek számára.

Tavalyhoz képest az idei precíziós kísérletekben mi kapott nagyobb hangsúlyt?

Sz.Sz: A teljes folyamat. Nem lehet részeket kiragadni, ez egy komplex és komplett, folyamatosan fejlődő rendszer. Az idei évben üzemi körülmények között, az ország 8 pontján állítottunk be kísérleteket takarmánykukorica, csemegekukorica, szója és napraforgó kultúrában. A talaj, tápanyag és tőszám mellé bekerült a táblán belüli differenciált talajjavítás, valamint a foltszerű, precíziós növényvédelem is. Minden kísérletünk statisztikailag értékelhető módon került beállításra, hangsúlyozom üzemi körülmények között.

Az üzemi kísérletek mellett kisparcellán is végeztek kísérleteket?

Sz.Sz: Csak regisztrációs kísérletekhez használunk kisparcellát, ez is egy kényszer. Az üzemi kísérletekben hiszünk. A kisparcellás, néhány négyzetméteres kísérletek kora lejárt. A ma rendelkezésre álló technikával megtöbbszörözzük az egységnyi területről felvett adatpontok számát. Sokkal pontosabban és több tényezőt tudunk vizsgálni az új módszerekkel. Ma már a termelő üzemek- akinek megfelelő géppark és technika áll a rendelkezésére- képesek komplex kísérlet beállítására. Kell hozzá szakmai segítség, de hatalmas értéket tudnak önmaguknak generálni. A kisparcellás kísérletek kiváltására törekszünk fajta/hibrid tesztelés, tápanyag-reakció, tőszám-kísérletek, de akár növényvédő szer tesztelése terén is. Szeretnénk ha a nemzeti minősítő szervezetek Európa szerte is elfogadnák az új módszereket, használnák a rendelkezésre álló technikát és technológiát. Ez az egyik fontos idei projektünk, amelyben számos európai céggel és szervezettel dolgozunk és lobbizunk együtt.

Említette, a cégen, illetve a ‘Field Expert- Precision Farming’ szolgáltatáson belül a növekedést. Mit jelent ez a szolgáltatás vagy cég terén?

Sz.Sz: Az év elején volt egy komolyabb beruházás. Eszközöket vásároltunk, csak amire feltétlen szükségünk volt, nem élünk pályázatokból. Sokkal jobban hiszek a ‘szürke állományba’ való beruházásban. Csinálhatok tízezer szám kísérleteket, vásárolhatok eszközöket ha nem tudom a rendszert összerakni, meglátni az összefüggéseket, statisztikailag kiértékelni az adatokat, következtetéseket levonni, külföldi partnerekkel megosztani az információt. Szakemberekbe fektetünk, már megvannak az új kollégák. Kockázatos beruházás, drága beruházás, viszont a legnagyobb hozzáadott értéket termeli. Felvenni egyszerű embert, megtartani nehéz.

Mi újság a tőszám-modellel? Tavaly kaptak miatta hideget-meleget. Használják?

Sz.Sz.: Természetesen használjuk. Nem könnyű megérteni a rendszer komplexitását, összefüggéseit, nem is várhatjuk el senkitől. Őszinte leszek- volt egy komoly érdeklődő, aki megvásárolta a teljes rendszert. Ami nálunk maradt az a lokális használati jog, valamint a folyamatos fejlesztésekben részt veszünk. Partnereinknek természetesen szolgáltatunk a modellel a ‘Field Expert-Precision Framing’ program keretein belül.

Talán valami hazai beruházó vetett szemet rá?

Sz.Sz.: Nem. Dél-afrikai beruházó csoport, akik már az idén Ukrajnában, Kazahsztánban használják a modell egyes moduljait. Nekik fontos volt, hogy legyen egy komplex rendszerük, ami használható és bővíthető. Nem szeretnék többet beszélni róla, komoly titoktartási megállapodás van köztünk.

Tavaly elkövettünk egy hibát: mi amerikai multinacionális cégeknél ‘szocializálódtunk’. Azt tanultunk, hogy csinálj jobbat, hatékonyabbat és a piacon előnyt tudsz szerezni. Aztán az itthoni valóság más- itt egy-egy hazai agrárpiacra lépő receptje egészen más. Nem kell, hogy innovatív legyél. Legyél nagyhangú, erősen kritizáld a már működő rendszert, tűnj erősnek és majd ez hoz némi ügyfélkört. Nekünk más a gondolkodásunk és megközelítésünk és ezen nem kívánunk változtatni. Sokan beléptek a piacra, majd az idő eldönti, hogy melyik rendszer működik, melyik marad meg hosszútávon. Konstruktív szakmai beszélgetésekben és vitákban részt veszünk szívesen, bármikor, bárkivel. Nekünk vannak adataink, van működő rendszerünk és van egy fejlődési pályánk ezt követjük. Kísérleteink nyilvánosak, kérésre bemutatjuk őket, sőt szervezünk egy üzemlátogatást augusztusban, ahol bemutatjuk, hogy hogyan állítottunk át egy 3500 hektáros gazdaságot teljes precízióra. Hamarosan lehet jelentkezni a programra.

Sokszor felvetődik a szolgáltatás termék függetlensége. Megalakulás óta változott-e ilyen téren a rendszer

Sz.Sz: Voltak ilyen hangok. Amikor művelési-zóna szinten kell a szezon végén megmondanunk, hogy mekkora volt a ráfordítás, bevétel és a haszon ott nem lehet termékszemléletű a tervezés. Mindig a leghatékonyabb és költségben is megfelelő inputanyagot kell kiválasztanunk. Aki kifejezetten kéri, hogy egy-egy inputanyag legyen benne a tervezésben- legyen az egy hibrid, egy műtrágya féleség vagy forgalmazó-, ott belerakjuk- a többi helyen a hatékonyság és a költség az elsődleges szempont. Nincs kizárólagosságunk senkivel, függetlenek vagyunk. A ‘Field Expert- Precision Farming’ program független és bárki számára elérhető. Számunkra fontos, hogy a kezdetektől segítsük Partnereinket, ne csak egy-egy folyamatban legyünk ott velük, hanem az első gondolattól a megvalósításon keresztül az eredmények elemzésében is.

Ha a ‘Field Expert- Precision Farming’ program előnyeit kell kihangsúlyozni, mely pontokat említene meg?

Dr. Láng Vince:- AgriDron Kft.: Azt gondolom, hogy a művelési zónák lehatárolása alapozza meg a rendszer pontosságát. Mi a művelési zónát dinamikusan változó egységként kezeljük, mely az évek alatt begyűjtött adatoknak köszönhetően egyre pontosabb. Nem korlátozzuk magunkat egy eszközre, nem jelentjük ki, hogy csak ez vagy csak az működik. Minden rendelkezésre álló adatnak megvan a helye a rendszerben. Amikor nulláról indulunk, akkor a műholdképeket tekintjük a legjobb alapnak, mert évtizedes adatsorok állnak a rendelkezésünkre és maga a technológia több évtizedes múltra tekint vissza. Ezek az adatok a növényállomány válaszát mutatják adott területen, nem csupán talajt tekintve, hanem mikroklímát, domborzatot, agrotechnikát stb.

A művelési zónák lehatárolásánál átlagosan 3 ha-os egységekben gondolkodunk. Mint említettem a zónák létrehozásánál a műholdképek nagy szerepet kapnak alapesetben 4-5 év adatait használjuk fel így lefedve a vetésforgót és kiküszöbölve az évhatást. Amennyiben rendelkezésre állnak hozamtérképek, vagy talajscennelés, akkor azokat is be tudjuk illeszteni a rendszerbe. Sokat dolgozunk például VERIS talajscennerrel, mely során EC (vezetőképesség), pH és szervesanyag térképek alapján történik a zónalehatárolás, majd a talajmintavétel. A lehatárolás sikerességét is mutatja, hogy jelentős különbségeket látunk a laboratóriumi elemzések alapján.

Bűdi Károly -AgriDron Kft: Gépészeti tanácsadásunk márka független. A rendelkezésre álló géppark és pénztárca alapján adunk ajánlást, hogy a termelő el tudjon indulni az úton a komplett precíziós rendszer irányába. Nem célunk, hogy rögtön minden gép rendelkezésre álljon és hatalmas beruházást generáljunk. A lényeg, az hogy egy szakmailag megalapozott egymással kompatibilis és egymással kommunikáló géppark álljon rendelkezésre. Ha már tudunk differenciáltan inputanyagot kijuttatni akkor az optimalizált rendszer idővel már ki fogja termelni a nagyobb beruházásokat.

Bucsi Tamás.: Fontosnak tartom elmondani, hogy az elmúlt szezonok tapasztalata az, hogy nem elég egy megfelelően felállított rendszerrel dolgozni, azt üzemeltetni. A mezőgazdaságban- különösen szezonban- nincs hétvége, este és ünnepnap. Nagy értéke a csapatnak, hogy a csapaton belüli kommunikáció gyors, a részfeladatokat úgy osztottuk ki, hogy mindenki a maga részére fókuszál. A kijuttatási tervek, egy-egy változás a tervezésben, térképkészítésben gyorsan elkészül, így nem kell a tábla szélén várakozni. Számos esetben monitor beállításra azonnal indulunk a helyszínre- ha szükséges.

Legyen Ön is a PARTNERÜK, kezdjük együtt a FEJLESZTÉSEKET!

‘Field Expert Precision Farming’

[email protected], [email protected], +36 30 983 8390