fbpx

Magyarok az élen a globális digitális agráriumban?

Írta: Kohout Zoltán - 2018 április 06.

Európai díjas lehet, és világszerte elterjedhet az a magyar innováció, amely a növények súlymérése révén valósítja meg azt a mezőgazdasági mikromenedzsmentet, amely nemcsak rendkívül gazdaságos, de környezetkímélő is.

Globális piacokra (is) való

Magyar start-up vállalkozás változtathatja meg a mezőgazdaság termelékenységét és energiafelhasználását azután, hogy találmányuk idén megkapta a Magyar Innovációs Nagydíj Környezetvédelmi díját, és már született is egy 400 milliós befektetési együttműködés a start-up termékportfoliójának fejlesztésére és a meghatározó európai és globális piacokra való belépés támogatására.A szóban forgó cég, a Gremon Systems Zrt. szakemberei abból indultak ki, hogy a mezőgazdaság jelenleg képtelen nagy mennyiségű és megbízható információt kinyerni a növények viselkedéséről a termelés során, ezzel rengeteg erőforrás megy veszendőbe. Ezért kidolgozták a növényi súly komplex mérésén alapuló Trutina növényaktivitás-jelző rendszert.

Totális mikromenedzsment

A Trutina képes többek között monitorozni a növények súlyváltozását (biomassza), aktivitását (vízfelvétel sebessége, párologtatás) és energiaszintjét is. Ezeket az adatokat összevetve a környezet változásával kapcsolatos információkkal (öntözés, páratartalom, fényintenzitás, tápanyagpótlás) megvalósulhat a mezőgazdasági mikromenedzsment. A kapott adatok számítógépen vagy okostelefonon követhetők, így hozzájárulnak a leghatékonyabb döntés meghozatalához, emellett a Gremon Systems „növényi energiamodellje” révén követhetők a növények válaszreakciói is.

Mindezek révén a Trutina alkalmazásával meghatározható az optimális víz-, tápoldatmennyiség és annak kijuttatásának legmegfelelőbb ideje, összhangban a növények számára elérhető fény mennyiségével. Követhető a növények pillanatnyi és kumulált szervesanyag termelése, így az ideális mikroklíma (hőmérséklet, levegő/szellőztetés, páratartalom, stb.) megvalósításához szükséges energiafelhasználást optimalizálni lehet.

Töretlen terjeszkedés

A Gremon Systems Zrt. tavaly megduplázta korábbi éves árbevételét. Terjeszkedése jelenleg is töretlen, sőt Európa határait is átlépve, már Ázsiában és a tengerentúlon is megvetették lábukat. A Magyar Innovációs Nagydíj elismerése mellett a Magyar Innovációs Szövetség javaslatára a hazai zsűri a Gremon Systems Zrt. megoldását javasolta az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjára.

Kohout Zoltán (forrás: Gremon)