fbpx

VM: 35 milliárd forinttal támogatták a fiatal gazdákat

Írta: - 2014 március 01.

VM: 35 milliárd forinttal támogatták a fiatal gazdákatBudapest, 2014. február 28., péntek (MTI) – Jelentős összeg, mintegy 35 milliárd forint jutott ebben a kormányzati ciklusban a fiatal gazdák induló támogatására – közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára a Fiatal Gazda Konferencián pénteken Budapesten.

Az államtitkár hozzátette, a szóban forgó támogatási forrásból 3300 nyertes pályázó részesült, egy fiatal gazdálkodó átlagosan 9,8 millió forintot kapott.

Bitay Márton elmondta, a Földet a gazdáknak program keretében a fiatal gazdák valamivel több mint 37 ezer hektár állami föld haszonbérletét nyerték el. Ez a gazdálkodók által elnyert összes területnek – ami most 221 ezer hektár – a 23,6 százalékát teszi ki.

Minden második pályázó fiatal gazdálkodó nyert – mondta az államtitkár.

Bitay Márton hangsúlyozta, ahhoz, hogy a magyar termőföldet a magyar gazdák művelhessék, meg kell védeni a spekulánsoktól, amihez pedig átgondolt földvédelmi politikára van szükség. Ennek a politikának az egyik sarkalatos eleme a magyar mezőgazdaság üzemi struktúrájának átalakítása úgy, hogy a családi gazdaságok, valamint kis- és közepes üzemek aránya elérje a 80 százalékot, a nagyüzemek aránya pedig – a korábbi 50 százalék helyett – 20 százalék legyen.

Kifejtette: a magyar termőföld nemzeti kézben tartásához új földjogi szabályozásra volt szükség. Ez kimondja, hogy termőföldet Magyarországon csak helyben lakó földműves szerezhet. A föld tulajdonának megszerzése csak a helyi földbizottságok, valamint hatósági ellenőrzés mellett lehetséges. A zsebszerződések ellen pedig büntetőjogilag és más állami eszközökkel, például felvásárlással és kisajátítással, valamint a földadásvétel adminisztratív szigorításával is fellépnek.

A Földet a gazdáknak program keretében 276 ezer hektár állami földterület haszonbérleti lehetőségét hirdették meg. Ez a magyarországi termőföld terület mintegy 4 százaléka. Eddig 221 ezer hektárra pályáztak a gazdák eredményesen, több mint 6 ezren. Eredménytelen, vagy érvénytelen volt a pályázat 55 ezer hektárra.

A nyertes pályázók 82 százaléka volt természetes személy, 18 százaléka jogi személy. A terület megoszlását tekintve 72 százalékot nyertek a természetes személyek, 28 százalékra pedig a jogi személyeket hirdettek győztesnek. A nyertes pályázók 35 százaléka 10 hektárnál kisebb terület haszonbérletét nyerte el, 42 százalék 10-50 közötti állami termőföldet használhat meghatározott ideig, és csak 2,55 százalék nyert 200 hektárnál nagyobb területet a pályázatával – mondta az államtitkár.

MTI 2014. február 28.