fbpx

Fokozott figyelemmel legyünk állataink iránt a hőségben!

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 04.

A nagy hőség komoly kihívás elé állítja a gazdákat. Nemcsak a növényeknek, hanem a haszonállatoknak is kiemelt figyelmet kell ugyanis szentelni, amik szintén igen megsínylik a forró időszakokat.

Ahogy az emberi szervezetet, úgy az állatokat is megviseli a nagy meleg, pláne, ha az tartósan áll fenn, ilyenkor ugyanis hőstressz léphet fel. Kialakulását több tényező is befolyásolja, úgy mint a levegő hőmérséklete, a páratartalom, az állatok mozgása és a légmozgás, ami lehet természetes és mesterséges eredetű.

A hőstressz igen jellegzetes tünetekkel jár. Ilyenkor megnő az állatok légzésszáma, köszönhetően többek között annak, hogy a szőrrel borított állatok izzadása nem túl hatékony, így a szájon keresztül erős lihegéssel fokozzák a párolgás mértékét. A hőstresszre utal még az állat bágyadtsága, ha veszít aktivitásából, s nem vagy csak nagyon kevés táplálékot vesz magához. Ezek az állatok szaporodási hajlandóságának csökkenéséhez, a termelőképesség visszaeséséhez és szélsőséges esetben elhulláshoz vezethetnek.

Már nyár elején érdemes például a szellőzőrendszer alapos átvizsgálása, és az esetleges meghibásodások kezelése. Legalább ennyire fontos az istálló és ól szigetelése is. Ezen kívül érdemes kerülni a túlzsúfoltságot, hiszen ez növeli a hőmérsékletet és a levegő minőségét is rontja, olvasható az Agrárium Blog oldalán.

Ha beüt a kánikula, a legfontosabb tényező a levegő, az árnyék és a víz. Zárttartás esetén törekedjünk a kereszthuzat kialakítására, illetve permetszerűen locsolhatjuk időnként az jószágokat. Minden esetben gondoskodjunk arról, hogy legyen árnyékos terület az állatok számára. A legfontosabb, hogy mindig legyen friss vizük, aminek hőmérséklete nem haladja meg a 15 °C-ot, takarmány tekintetében pedig s érdemes a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fajtát választani.

Ha mindezek ellenére hőgutára utaló jeleket veszünk észre, akkor az állatorvos megérkezéséig hideg vízzel locsoljuk az állat tarkóját!