Hízósertés: válogatókapu az optimális súlyért, árért

Írta: - 2023 szeptember 08. -Hirdetés

Akár túl korán, akár túl későn adjuk le a hízót, komoly nyereségtől eshetünk el. Íme, néhány fontos tudnivaló az optimális nyereséghez a hízósertés értékesítésekor!

Optimális tömeg, optimalizált nyereség

A sertéshizlalás nyereségessége sok tényezőn múlik. Ezek közül a legfontosabbak: a hízóalapanyag beszerzési/előállítási költsége, a takarmány ára, és természetesen a már kész hízósertés átvételi ára. Természetes folyamat az állattartásban, hogy ahol csak lehet, a technológiai megoldásokkal kiváltjuk a munkaerőt, és kizárjuk az emberi hiba lehetőségét. Az önetető, önitató alkalmazása ma már természetes, mint ahogy a korszerű telepeken az automatikusan működő szellőzési rendszerek is. De térjünk vissza a hízósertés árára! Van olyan tényező a hízósertés árában, amit tudunk befolyásolni. Nevezetesen az, hogy optimális testtömegű sertést értékesítünk. Az optimális testtömeg, amikor célszerű a hizlalást befejezni, ott van, ahol a körülményekhez képest a legtöbb pénzt tudjuk keresni. Ha ennél nagyobb testtömegű sertést értékesítünk, akkor nemcsak leminősítik a hízónkat – értsd: csökken a kg-onkénti árbevételünk –, hanem a romló takarmányértékesítés miatt egyre drágábban állítjuk elő a hízót. Ha túl korán, kisebb testtömegű hízót értékesítünk, akkor ugyan javulni fog a hizlaldai forgónk, de korántsem biztos, hogy ez a legoptimálisabb megoldás számunkra. A hízó sertések sajnos nem egyszerre készülnek el. Az egyedi különbségek miatt szétnő az állomány. De nem mindegy, hogy mennyire. A szétnövések miatt először azokat a plusz variánsokat kell leválogatnunk, amelyek gyorsabban elkészülnek. A kérdés az, hogy mikor, hogyan és mennyit.  Az elkészült hízók értékesítését ütemeznünk kell. Erre kínál megoldást a NEDAP válogatókapu és a hozzá tartozó precíziós takarmányozási rendszer.

A válogatókaput nagyfalkában (450-600 sertés) való tartáshoz fejlesztették ki. A sertéseknek a mérleggel ellátott válogató kapun keresztül kell haladniuk, hogy az etetőhöz jussanak.

Takarékos táplálás, kényelmes ól, ütemezhető értékesítés

Áthaladáskor a rendszer megméri az állatok testtömegét, és az alapján a két etetőtérbe válogatja a sertéseket. A két etetőtérben a fázisos takarmányozásnak megfelelően két különböző, egymást követő fázisnak a takarmánya van. A rendszer a takarmányváltást finomra hangolja azáltal, hogy elkerülhetővé válik a pazarlás az olyan egyedeknél, amelyeknek már a következő fázis táplálóanyag-tartalma is elegendő. Míg a lemaradók még a táplálóanyagban gazdagabb adagot kapják. A precíziós takarmányváltásnak köszönhetően csökken a szétnövés. A harmadik válogatási lehetőség az értékesítésre szánt hízók leválogatására szolgál, egy arra a célra kialakított helyre, ami lehet állandó, vagy a jobb területkihasználás érdekében mobil karámrendszerrel biztosított. Az egész folyamat tervezhető és teljes egészében nyomon követhető. Az irányítási folyamat lelke a WEB (felhő) alapon működő számítógépes rendszer. Mivel az adatállomány WEB-es felületen van, internetkapcsolattal a jogosultsági szinteknek megfelelően valós időben elérhető. Akár reggeli kávéja mellett az okostelefonjával pontos képet kap a hizlalási folyamatról. A nagycsoportos kialakítás előnye, hogy javul az épület helykihasználása, mivel nincsenek közlekedőfolyosók, és kevesebb a kimarásból származó selejt. A hízóértékesítések ütemezhetővé válnak, mivel a rendszer algoritmusa pontosan jelzi előre, hogy mikorra és hány darab állat elkészülése várható. Ezáltal pontos testtömeghatárok szerinti szállítást és előrejelzést tesz lehetővé. Így elkerülhető a kívánatos testtömeghatáron kívül eső állatok leminősítése és a nem kívánatos vágóérték-romlás.

Kérje ingyenes konzultációnkat, beszélgessünk róla, hogyan tudjuk az Ön gazdaságát is jövőt állóvá tenni! Várjuk jelentkezését e-mailben a [email protected] címen.
További információ: www.farmtechnika.hu