fbpx
202023

Miként válasszunk baktériumkészítményt?

Írta: Agrárágazat-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 08.

A 2023. évben, úgy tűnik, előrelépés történt a talajoltó baktérium készítmények használatában. Ez részben annak köszönhető, hogy az AÖP-támogatás hatására is növekvő számban használnak a gazdák mikrobiológiai oltóanyagokat.

Mivel évekkel ezelőtt az AKG-ban szerepelt a baktériumtrágya, ezért sok felhasználó üdvözölte a technológia támogatottságát. A megfelelő baktériumkészítmény kiválasztása sok esetben nem is egyszerű feladat. A Magyar Talajvédelmi Szövetség segít a szakmai kérdések tisztázásában, és rendszeresen megjelentet anyagokat a bővebb ismeretek és a jobb tájékozódás érdekében. A gazdák bátran fordulhatnak a szövetséghez kérdéseikkel, problémáikkal, de a tagok is szívesen adnak szakmai tanácsot, támogatást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdák a talajoltó baktériumkészítmények beszerzéséről az ismertség (márkaismertség), a környezetükben látható gyakorlatok, a reklám és az ár ismeretében hozzák meg döntésüket.

Milyen szempontok alapján válasszunk talajoltó készítményt?

Az elsődleges feladat, hogy a termelő mindig tisztázza magában az elérendő célt. A talajoltó lehet termést növelő – tápanyag-szolgáltató (ezen belül általános felhasználású vagy növényspecifikus), talajszerkezet- és vízháztartás-javító (ezeknek a termékeknek a termelésnövelő hatása is jelentős), szárbontó-tápanyag feltáró és végül biokontroll hatású. A piacon levő, a talajoltás-kutatásba jelentős energiákat fektető cégek az egyes feladatokat külön-külön termékek fejlesztésével oldják meg.

Amennyiben ismert, hogy milyen célra szeretnénk használni a készítményt, akkor választani kell a különféle forgalmazók hasonló termékeiből. A döntésnél érdemes előtérbe helyezni a hazai fejlesztésű termékeket, mert a Kárpát-medencei törzsek jobban alkalmazkodnak a magyar talajokhoz.

A kiválasztásnál mérlegelni érdemes a gyártó szakmaiságát, kutatási projektjeit, termékválasztékát és a piaci visszajelzéseket a termékeik hatékonyságáról. Kiválasztási szempont lehet, hogy a több törzsből álló termékek általában jobban működnek, mint az egy törzses oltóanyagok. Ugyanakkor a nagyon sok, akár több száz törzsből álló termékek esetében igen nehéz a pontos összetételt megállapítani, ezért itt a kellő óvatosság javasolt. Arra is érdemes figyelni, hogy a talajoltó cég piaci kommunikációja szakmai legyen.

A baktériumkészítmények közül néhány termék magoltásra is alkalmas. A gyakorlati tapasztalatok például az USA-ban az mutatják, hogy a csávázott szójamagok mellett a talajoltást is gyakran alkalmazzák a termelők, mert a kettős oltás jelentősen hatékonyabb, mint önmagában a csávázás.

Az utóbbi években megjelentek a piacon az első spórás termékek. A spórák jól eltarthatók, de ebből nem következik, hogy minden tulajdonságukban megelőzik a nem spórás törzseket. Nyilván megvan a helyük a spórás készítményeknek, de cél szerint érdemes készítményt választanunk.

Utoljára az árakról is szót kell ejteni. A korszerű, nagy hatékonyságú talajoltó termékek ára a sok éves tapasztalatok alapján már éven belül sokszorosan megtérülhet a terméstöbblet vagy az egyéb inputanyagok mennyiségének csökkenése által.

Összefoglalva: fontos, hogy a baktériumkészítmények kiválasztása szakmai szempontokból történjen. A készítménynek illeszkednie kell a talajadottsághoz, művelési technológiához és a növénykultúrákhoz. Döntést előkészítő kérdésekben pedig a Magyar Talajvédelmi Szövetség és a szövetség tagjai is a termelők rendelkezésére állnak.

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége