fbpx

Fontos, hogy a kiszórt műtrágya hány százaléka hasznosul

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 30.

„A savanyú talajok csapdája – kalciumpótlás és ami mögötte van” címmel tartott online workshopot a Phylazonit Kft., mely során a talaj kémhatásának optimalizálása kapcsán szerezhettek az érdeklődők mélyebb ismereteket, illetve a megfelelő növénytápláláshoz kaptak szakszerű megoldást.

 

A rendezvény elején Vajda Péter, Phylazonit Kft., ügyvezető bemutatta a céget

Elmondta, hogy az éghajlatváltozás fontos befolyásoló tényező globálisan, így szűkebb területen, hazánkban is. A kitettséget csökkenteni kell, ezért foglalkozni kell a termőtalajjal, a tápanyag-utánpótlással, a korszerű technológiákkal, melyekkel a klímaváltozás szélsőséges hatásaival szemben fel lehet lépni a termelékenység érdekében.

 

Mezőgazdaság, hogy hasznosul tápanyagpótlás
A termés hálálja meg, ha foglalkozunk a termőtalaj kémhatásának optimalizálásával
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A cég tevékenységi köre az alábbi termékekre és szolgáltatásokra terjed ki:

  • talajjavító baktériumkészítményeket állít elő és forgalmaz;
  • kalcium-utánpótlásra kínál hatékony megoldásokat;
  • talajvizsgálatokat hajtanak végre (mintavétel, vizsgálat és szaktanácsadás);
  • tápanyag-utánpótlási terv készítését vállalják;
  • növénykondicionálás, lombtrágyázás kapcsán széles termékportfólióval rendelkeznek.

A professzionális növénytermesztés érdekében kifejlesztett hat új termékük van jelenleg is engedélyeztetési eljárás alatt.

Szaktanácsadás érdekében személyes akadémiákat és további online fórumokat terveznek, mely a termelők munkáját segítik, de visszajelzéseik egyben segítik a cég további fejlesztéseit.

 

Bőhm Róbert, a Carmeuse Hungária Kft. agrárágazati értékesítője

A rendezvény második szakmai programpontját Bőhm Róbert töltötte ki tartalmas, informatív előadásával, melynek címe a „Megfelelő hatóanyag választás jelentősége a talajkémhatás optimalizálásában és a növénytáplálásban” volt.

Kitért a talajok elsavanyosodásának okaira, a jeleire és a megoldásokra. Elmondta, hogy a talaj a mezőgazdasági termelő legfontosabb tőkéje, melyre vigyázni kell, becsben tartani, ugyanis a termelékenység elsősorban a talaj minőségétől függ. Előadásából megtudhattuk, hogy Magyarországon közel 2,5 millió hektár termőterület igényel kémhatására irányuló javítást. Vagyis a gazdák zömének foglalkozni kell a problémával, ha a termesztett növények terméspotenciálját ki akarják aknázni.

 

Mezőgazdaság, hogy hasznosul tápanyagpótlás
Nem mindegy, hogy a tápanyagpótlásnak szánt anyagból mennyi hasznosul
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A termelékenység szempontjából nagyon fontos, hogy a kiszórt műtrágya hogyan hasznosul

Kiemelte, hogy a környezetvédelem, a gazdaságosság és termelékenység szempontjából nagyon fontos, hogy a kiszórt műtrágya hogyan hasznosul. Nem mindegy, hogy a kiszórt műtrágya hány százaléka vehető fel a növény számára.

A talaj pH értékének emelkedéssel a földigiliszták és a nitrifikáló baktériumszám is növekedik, ezzel fejleszthetjük az aktív talajéletet. A talaj savanyosodásának folyamata, a kémhatás helyreállítása kalcium pótlásával lehetséges.

A visszapótlást úgy kell végrehajtani, hogy a talaj pH értékét is helyre tegye, de a növények is tudják hasznosítani a szükséges mértékben. Amennyiben hirtelen emeljük meg a kalcium szintet, azt stresszelheti a növényt, ezért a beállításnál hosszan elnyúló hatást kell elérnünk, majd évente csak annyit kell pótolni, amennyit a talaj ténylegesen veszít.

 

A kalcium pótlásának folyamata:

  • talajmintavétel és elemzés;
  • célmeghatározás (milyen mértékű Ph-t állítunk be, mennyi idő alatt szívódjon fel, szinten tartás…);
  • a célnak megfelelő optimális termék, metódus meghatározása;
  • mennyiség meghatározása;
  • kijuttatás technológiája.

 

Mezőgazdaság, hogy hasznosul tápanyagpótlás
A kalciumpótlás az egyik kulcs
(Fotó: Barna Ferenc)

 

TERRACALCO 95 a megoldás a gazdák számára, előnyei:

  • aktív kalcium a hatóanyaga;
  • illeszkedik a jelenlegi műtrágyázási gépi technológiához;
  • gyors oldódás – gyors hatásmechanizmus;
  • bélelt, ragasztott bigbag zsákba (700 kg-os) csomagolt;
  • nedvességtől védve, nem porszerű.

Érdemes a vetés előtt, a magágy készítését megelőző időszakban kijuttatni, ezáltal a talajban pont a megfelelő szinten szívódik fel, intenzívebben indul a növény fejlődése.

Hatására a növényzet vegetációja folyamatos, lendületesebb lesz: erősebb gyökérzet, erősebb növényzet és magasabb terméshozam várható.

 

Konkrét kísérletek, laboratóriumi körülmények között

„Mészpótlás és mikrobiológia talajoltás vizsgálata növénynevelő kamrában” című előadásával dr. Varga Sándor, biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnök előadásával alátámasztotta a kalcium pótlás szükségességét.

A kísérlet arra keresett a választ, hogy a talaj pH-ja milyen mértékben befolyásolja a növények fejlődését és a baktériumok hatékonyságát. Ezért egy enyhén savanyú és egy savanyú talajt vontak be a kísérletekbe.

A Phylazonit esetében két terméket használtak a vizsgálatok során:

  • Phylazonit Talajoltó, amelyekben lévő törzsek jobban tolerálják az enyhén savanyú vagy közömbös körülményeket,
  • valamint a Phylazonit Talajregeneráló terméket, mert ebben a készítményben lévő élő szervezetek pedig a savanyúbb kémhatáson is megfelelően képesek termelni.

 

Mezőgazdaság, hogy hasznosul tápanyagpótlás
Egyszerű talajvizsgálat Petri-csészében (Fotó: Phylazonit workshop)

 

A kísérlet alapján az alábbi megállapítások összegezhetők:

  • Rossz szerkezetű, erősen savas talajokon a kalcium-oxidos kezelés gyors és jelentős pH növekedéshez vezet, a kötöttebb talajoknál mérsékeltebb a növekedés.
  • Az erősen savanyú talajokon a talajoltás hatékonysága mérsékelt, míg a kalcium pótlással megtámogatott talajban a talajoltás nagymértékű csíraszám emelkedést eredményez.
  • A növények hajtástömegei elmaradnak a savanyúbb talajon, a legnagyobb hajtástömegeket a kalciummal kezelt talajon érhetünk el.
  • A klorofiltartalom elmarad a savanyú talajban lévő növényeknél, a legmagasabb érték e mutató kapcsán a Phylazonit talajoltóval történő kezelés után mérhető.

 

Az eddigi vizsgálatok alátámasztják a kezelés hatékonyságát

A baktériumos talajoltás minden esetben pozitív hatást mutat a kontrollmérésekhez viszonyítottan, a megfelelő készítmény kiválasztása mellett. A kalciumpótlás minden esetben pH növekedéshez vezetett, amely segíti a növények tápanyag felvételét. Így az elvégzett vizsgálatok, mind a Phylazonittal történő talajoltás, mind a kalciumpótlás, a talajra és így a növényekre gyakorolt hatása alapján pozitívnak értékelhető.

A vizsgálatok tovább folytatjuk és minden eredményéről számot ad a cég a termelők részére, hogy ezen információkkal támogassa, segítse munkájukat, hiszen a Phylazonit alapküldetése: „Szívügyünk a termőföld!”

 

Forrás: Phylazonit Kft., online workshop