Bezárás

Elfogadták az ideiglenes válságkeretet, jöhet a támogatás

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 24.

Az orosz-ukrán háború okozta válság, vagy az ahhoz kapcsolódó szankciók és ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak támogatás nyújtható – ideiglenes válságkeretet fogadott el az Európai Bizottság.

Szarvasmarha
Mezőgazdasági vállalkozások is kaphatnak a fenti jogcímen támogatást (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A támogatás bármilyen formában nyújtható

Az intézkedés – az egységes piaci egyenlő versenyfeltételek fenntartása mellett – lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy korlátozott összegekben támogatást nyújtsanak az ukrajnai háború okozta válság, vagy az ahhoz kapcsolódó szankciók és ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak.

A tagállamok olyan programokat hozhatnak létre, amelyek keretében a mezőgazdasági, halászati és akvakultúra ágazatban tevékenykedő, a válság érintette vállalatoknak legfeljebb 35 ezer euró (mintegy 14 millió forint), az összes többi ágazatban tevékenykedő egyes vállalatoknak pedig legfeljebb 400 ezer euró (mintegy 152 millió forint) támogatást nyújthatnak.

A tagállamok lehetővé tehetik a vállalkozásokat finanszírozó, kamattámogatott állami és magánhitelek nyújtását is. Ezen hiteleket legalább a kockázatmentes alaprátának plusz a kkv-kra, illetve a nem kkv-kra alkalmazandó hitelkockázati felárnak megfelelő mértékű kamatlábon kell nyújtani.

Gabona
Megközelítőleg 14 millióval támogatható az agrárvállalkozás (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Likviditási probléma esetén is

A válságkeret lehetővé teszi továbbá, hogy a tagállamok kellő likviditást biztosítsanak a vállalkozásoknak, valamint, hogy ellentételezést nyújtsanak a vállalatoknak azon többletköltségeik miatt, amelyek a rendkívül magas gáz- és villamosenergia-árak miatt keletkeztek.

A támogatás kedvezményezettenkénti teljes összege nem haladhatja meg az elszámolható költségek 30 százalékát, egy adott időpontban pedig legfeljebb 2 millió euró (mintegy 760 millió forint) lehet. Ha a vállalat működése veszteséges, további támogatást igényelhet a gazdasági tevékenység folyamatosságának biztosításához.

E célból a tagállamok legfeljebb 25 millió euró (mintegy 9,5 milliárd forint) összegű támogatást nyújthatnak a nagy energiaigényű vállalkozásoknak, és legfeljebb 50 millió eurót (mintegy 19 milliárd forint) a meghatározott ágazatokban – például az alumínium- és egyéb fém-, üvegrost-, cellulóz-, műtrágya- vagy hidrogéngyártásban, valamint számos vegyi alapanyag gyártása területén – működő vállalkozásoknak.

Az intézkedéstípusok elérhetők lesznek azon vállalkozások számára is, amelyek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult körülmények okán akut likviditási igényekkel szembesültek.

A szankciók hatálya alá tartozó, orosz ellenőrzés alatt álló jogalanyok ki vannak zárva az intézkedések hatálya alól.

Az ideiglenes válságkeret december 31-ig lesz hatályban, de lejárta előtt vizsgálni fogják, hogy meg kell-e hosszabbítani.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc