Bezárás

FruitVeB: 23-25 ezer tonna kajszibarack várható

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 17.

A kajszibarack az idén jobban terem, mint tavaly, 23-25 ezer tonna lehet a termés mennyisége az idén – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI-nek.

Az elnök a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézetben megtartott évenkénti tanácskozás és fajtabemutató után nyilatkozott az MTI-nek.

A FruitVeB első embere emlékeztetett: az idén mintegy 4 ezer hektáron terem kajszi Magyarországon.

A termés közepes lesz, de lényegesen jobb, mint a múlt évi, amikor a kedvezőtlen időjárás, a nagy fagy miatt a kajszibaracktermés az éves átlag mintegy 30 százaléka volt, mintegy 9 ezer tonna.

 

FruitVeB: 23-25 ezer tonna kajszibarack várható

 

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pultállóság és a jó terméshozam mellett ügyelni kell a magyar kajszibarack híres íz- és aromaanyagainak megőrzésére.

Jelezte: 70 százalékban magyar fajtákat termesztenek, a kivitel jelentős, főként Ausztriába és Németországba.

A kutatóintézetek a jelenlegi ismeretek szerint visszakerülnek a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai irányítása alá, hogy elindulhassanak a hosszú távú, 10-15 éves kutatási programok.

Így az értékes magyar fajtákból, törzs- és begyűjtött anyagokból újabb további magyar fajták születhetnek.

A FruitVeB annak érdekében, hogy belföldön ismét megkedveljék a magyar kajszibarackot, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. áruházaiban csütörtöktől kajszibarack-kóstoltatást rendez – tájékoztatott Mártonffy Béla.

 

MTI 2013. július 16.