fbpx

Gabonakutató – Fókuszban a terméspotenciál

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 15.

Az idén 95 éves Gabonakutató Nonprofit Kft. immár több mint fél évszázada foglalkozik búzanemesítéssel. Az ötven év alatt 93 kenyérbúza, 10 durumbúza, továbbá egy tönkölybúza fajtánkat ismertek el. Közülük sok piacvezető volt – GK Öthalom, GK Kalász, GK Élet, GK Békés vagy GK Csillag – nagy termőképessége, kiváló betegség ellenálló képessége, vagy éppen kiváló pék- és tésztaipari tulajdonságai miatt.

A szegedi nemesítési programból jelenleg két, hazai listán szereplő fajtát tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, amelyek szélsőséges körülmények között is kiváló termőképességről tesznek tanúbizonyságot, ugyanakkor malmi felhasználásra is alkalmasak.


GK Szilárd, kiváló termőképességű malmi búza

Az első, kiváló termőképességű fajta a GK SZILÁRD. Középérésű, kitűnő szárszilárdságú, tar kalászú malmi búza kimagasló terméspotenciállal. Kalásza hosszú, orsó alakú, éréskor fehér, elhajló. Szemtermése kemény, piros szemű, 45-47g ezerszem tömegű. A szem fehérjetartalma átlagos búza agrotechnika mellett 12,5-14,5%, nedves sikér tartalma 28-32%. A fajta speciális tulajdonsága a tömött szárbél, amely a szárszilárdítás mellett előnyös a magasabb szalmatermés illetve jobb nedvszívó képességű, magasabb fűtőértékű szalma szempontjából. A GK Szilárd kórtani szempontból is megbízható, a legfontosabb levél- és kalászbetegségekkel (levélrozsda, sárgarozsda, kalászfuzárium) szemben a fajták átlagánál ellenállóbb. A fajta termesztői üzemi körülmények mellett 7,5-9,5 tonna hektáronkénti szemterméssel számolhatnak.


GK Arató, kiugróan magas terméspotenciál mellett malmi feldolgozásra is alkalmas

A GK ARATÓ középérésű, szálkás, kiváló alkalmazkodóképességű és igen bőtermő fajta. Levélzete sötétzöld, és csaknem a szem éréséig zöld marad. Szárszilárdsága kitűnő, jól bokrosodik, kalásza szálkás, igen produktív. Szuper intenzív búza, terméspotenciálja kiugróan magas, a fajta termesztői üzemi körülmények között 8-10,5 tonna szemtermést takaríthatnak be. Magas termőképessége miatt produktivitásban a NÉBIH 3 éves tesztvizsgálata alatt a vizsgálatban szereplő hibridbúzákat is megelőzte, a három év átlagában a kontrolloknál 10,2%-al többet termett. Kiváló általános alkalmazkodó képességgel rendelkezik, nagy terméspotenciálja a szélsőséges körülmények között is megnyilvánul. Kórtani szempontból kiemelkedő tulajdonsága a sárgarozsdával szembeni ellenálló képessége, de a többi levél- és kalászbetegséggel szemben sem túlzottan fogékony. Szemtermése tetszetős, nagy (42-45g) ezerszem tömegű, 12,5-14% nyersfehérje és 24-27% nedvessikér tartalommal. Fehérje tartalma révén alkalmas mind takarmány, mind malmi feldolgozásra.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. búzanemesítési programja több irányt is követ. Az ökológiai termesztésre alkalmas, a speciális célú búzafajták, a kiváló kenyérsütési minőséggel rendelkező, vagy éppen a keksz és ostyaminőségre alkalmas genotípusok mellett további nagy termőképességű, szuper intenzív fajták elismerése is várható a közeli jövőben.

Cseuz László