fbpx

Gépválaszték a növényápolás és -táplálás tavaszi munkáihoz (I. rész)

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 19.
A sorközművelő kultivátorok a növénytermesztés evolúciója során a gyomnövények elleni védekezés különböző fázisai mentén alakultak ki, és terjedtek el. A kezdeti kézi kapálást a ló-kapálás (ekézés), majd a traktoros kultivátoros sorközművelés, a vegyszeres növényvédelem és végül – napjainkban már jellemzőnek mondhatóan – a mechanikai és kémiai növényvédelmi eljárások kombinációja követte.
A mechanikai növényápolás – mint fontos technológiai elem – műszaki hátterének sokszínűségét jól jellemzi néhány statisztikai mutató is.
Ma idehaza több mint 60 féle sorközművelő család (ebből közel 40 hazai) 800 feletti különböző típusa azonosítható.
A magyar gyártmányok mellett 10 országból importálunk kultivátorokat és kiegészítő szerelvényeiket, amelyek a termesztett növényi kultúrák különböző agrotechnikai igényeihez igazodnak.
Összeállításunkban – gyártói alfabetikus sorrendben és a teljesség igénye nélkül – az Agrárágazatban, két részletben a sorközművelő és tápkultivátorok választékát tárjuk az olvasók elé.
A keceli székhelyű Accord-Trade Kft. által gyártott mezőgazdasági gépek között többféle sorközművelő kultivátor is megtalálható.
A Terra Kombi típusjelű sorközművelő kultivátorok 4 és 6 soros kivitelben, merev vázzal, ill. kézzel v. hidraulikusan felhajtható vázrészekkel is készülnek.
A kultivátorok zártszelvényű gerendelyeire a paralelogramma felfüggesztésű művelőtagok kengyelekkel – oldható csavarkötéssel – vannak rögzítve.
A soronkénti – pontosabban sorközönkénti – művelőtagokat öntisztító gumiborítású kerekek vezetik a talajon, amelyek egyben (művelési) mélységhatárolást is végeznek.
A művelőtagokra különböző kultivátor szerszámok (merevszárú saraboló-, rugósszárú lúdtalp kapák, védőtárcsák, stb.) szerelhetők fel.
A Terra Kombi típusjelű kultivátorok általában hátsó függesztésűek, de mellső függesztésű kivitelek is igényelhetők.
A kultivátorok kiegészítő adapterei különböző dózisú szilárd mikrogranulátumok (10-50 kg/ha), folyékony inszekcitidek (150-500 l/ha) és szemcsés starter műtrágyák (70-200 kg/ha) sorközműveléssel egyidejű kijuttatását is lehetővé teszik.
A kijuttató adapterek adagolószerkezetei – útarányos – meghajtásukat egy, a gerendely közepén elhelyezett küllős talajkerékről kapják.
1.kép Accord-Trade Terra Kombi KSM 6RV

1.kép Accord-Trade Terra Kombi KSM 6RV

A keleti országrész (Debrecen) egyik ismert gyártója az Agro-Porta, amely cég gyártmányai között szántóföldi sorközművelő- és ültetvény kultivátorok, illetve azok műtrágya kiadagolós (tápanyag-visszapótló) változatai is megtalálhatók.
Az Agromaster Főnix típusjelű sorközművelők M; S; SM és Vibro típusváltozatai – 4-12 soros kivitelekben és 75 cm-es sortávolságokban – elsősorban a kukorica v. napraforgó növénysorok közeinek művelésére készülnek.
A gépkínálatban a cukorrépa és a zöldségnövények különböző szélességű sorközeinek hatékony művelésére, a gyomok kiirtására is lehet munkagépeket találni.
A függesztett gépek egyes művelő tagjain merev v. rugós szárú kialakítású művelő szerszámok lehetnek, és belőlük – gyorsan és könnyen átszerelhető – különböző kapacsoportok alakíthatók ki.
A homogén v. kevert kapacsoport kialakítások a gazdálkodók azon igényeit szolgálják ki, amelyek a mindenkori növényállomány fejlettségéhez igazodnak.
A sorközművelők művelő szerszámai közül a saraboló (jobbos-balos töltögető)-kapák jó gyomirtó hatásuk mellett kedvező felszínalakító hatást érnek el, a lúdtalp (v. szárnyas) kapák gyomirtó és lazító hatása is jónak minősíthető.
Ezek a Főnix kapatestek jó minőségű és kopástűrő bóracélból készülnek, ami felhasználói szempontból kedvező fogadtatásnak örvend.
A nagyobb munkaszélességű – 6-8-12 soros – Agromaster Főnix sorközművelők gerendelyük hosszirányában vontatva szállíthatók, de a gyártmányok között hidraulikusan felhajtható szárnyrészű és hidraulikusan kormányozható változatok is vannak.
A felhasználói igényeket a kultivátorokra adaptálható műtrágya-, ill. mikrogranulátum-kijuttató berendezések választéka messzemenően kielégíti.
2.kép Agro-Porta Agromaster Főnix CM 6M

2.kép Agro-Porta Agromaster Főnix CM 6M

Az olasz Badalini S.r.l. mezőgazdasági gépgyártóként elsősorban sorközművelő kultivátorai által ismert.
Gyártmányai között 4-18 soros cukorrépa, szója; 4-8 soros kukorica és napraforgó, valamint a kertészeti kultúrnövények (zöldségfélék; paradicsom; dohány, stb.) sorközművelésére alkalmas – 30-160 cm sortávolságú – kultivátorai találhatók meg.
Az egyes kultivátorok (pl. Maia; Diana; Romeo Special, stb.) művelő elemei között rolling csillagkerekek; soronkénti gyomfésűk; rugós szárú lúdtalp kapák; merevszárú saraboló kapák; csillagkerekes v. terelőlemezes sorvédő szerelékek különböző változatai vannak.
A Badalini cég többféle – különböző sortávolságú és munkaszélességű – tápkultivátort is gyárt, amelyek akár a kertészeti növények, vagy a széles sortávolságú szántóföldi növények tápanyag-visszapótlási munkáiban is alkalmazhatók.
A függesztett gépek merev, mechanikusan (kézzel) csukható, vagy – a nagyobb munkaszélességek esetén – hidraulikusan felhajtható gerendelyekkel készülnek.
Egyes gerendelyek szabad vázmagassága 75 cm-es növénymagasságig is lehetővé teszi a sorközművelési, tápanyag-visszapótlási munkák elvégzését.
A gyártmányok választási lehetőségét rotációs művelő szerszámokkal ellátott sorközművelő kultivátorok típusváltozatai (9 különböző modellel) is szélesítik.
3.kép Badalini rotációs ágyásos sorközművelő (3x3+4 művelt sorközzel)

3.kép Badalini rotációs ágyásos sorközművelő (3×3+4 művelt sorközzel)

A kecskeméti telephelyű Busa Bt. új fejlesztésű, extra erős vázszerkezetű sorközművelő kultivátorai a KS típusjelet viselik.
Az alapkivitelek mellett –opcióban- (2×350 kg vagy 1000 kg-os tartályú) műtrágyaszóróval, granulátum-kijuttatóval felszerelt, illetve a 6 soros kivitelnél kézzel hátrafelé behajtható gerendelyes változatú sorközművelők is vannak.
A KS kultivátorok 2-4-6 soros kivitelekben (ez a gépeken 3-5-7 művelőtagot jelent) a 70-75 cm-es sortávolságokra termesztett kukorica és más kapásnövények sorközművelésére alkalmasak.
A paralelogramma felfüggesztésű művelőtagok – a növényi kultúrák igényeinek megfelelően – 6 féle művelőszerszám kombinációval szerelhetők fel (pl. lúdtalp- v. oldalazó kapák; állítható szárú töltőkapák; Rolling elemes forgókapák; stb.).
A kultivátorokhoz opcióban külön kormányozó-szerkezet is beszerezhető.
A műtrágya-/granulátum-kijuttató adapterek tartályai rozsdamentes acélból készülnek, adagolóelemeik meghajtását – az állítható szögű peremes mélységhatároló-iránytartó járókerékről – szíjhajtás vagy elektromos motor biztosíthatja, és vegyszer levezető, kifolyó-csöveik a művelőszerszámok mellé beállíthatók.
A művelőszerszámok a tápanyagot, valamint a vegyszert a talajba keverik, és a sorközműveléssel egy menetben hatékony tápanyagellátást, ill. növényvédelmet biztosítanak.
A sorközművelők nagy váz alatti szabad magassága magasabb növényállomány esetén is lehetővé teszi a kultivátorozást.
4.kép Busa KS-6 műtrágya-kijuttatós sorközművelő

4.kép Busa KS-6 műtrágya-kijuttatós sorközművelő

A francia Carre cég Econet típusjelű sorközművelő kultivátorai 2-18 soros kivitelekben, merev vázzal és kézzel v. hidraulikusan felhajtható szélső tagokkal (6 féle megoldásban) készülnek.
Az egyes művelőtagokra – a növényi kultúra igényének megfelelő – különböző kapák szerelhetők fel, ill. azokból különféle kapacsoportok állathatók össze.
Így pl. merevszárú oldalazó, rugósszárú lúdtalp kapák 3-5 szerszámos változatai is kialakíthatók.
A művelőtagok mélységállítása csavarorsós mechanizmussal végezhető el, a növények fejlettségének kezdetén csipkés sorvédő tárcsák alkalmazhatók.
Az egyes munkaműveletekhez speciális elemek is rendelkezésre állnak: pl. sűrű sortávolságú növények műveléséhez 20 cm széles szárnyas kapa; kötött talajokhoz forgókapás elem; különleges szerszám zöldségfélék mélyműveléséhez, stb.
Az Econet sorközművelő család legújabb tagja az Econet GL sorozat, amely 12 v. 16 soros 75/80 cm sortávolságú (kukorica, napraforgó) és 18 v. 24 soros 45/50 cm sortávolságú (cukorrépa, szója) kivitelekben készül.
Szállításkor – horizontálisan hátrafelé behajtva – szállítókerekein 3 m szélességben vontatható.
Az Econet sorközművelőkhöz a Fertiloc+ műtrágya-kijuttató egység is felszerelhető, amellyel (80-450 kg/ha adagmennyiségű) a műtrágya a 2×900/1300 literes tartályokból a talaj felszínére vagy a növénysorok mellé is kijuttatható.
A Carre cég Precicam automatikus sorkövető rendszere nagyobb munkasebességek esetén is biztosítja a megfelelő munkaminőséget és a növényi sérülés nélküli kultivátorozást.
5.kép Carre Econet sorközművelő gyomirtó sávpermetezővel

5.kép Carre Econet sorközművelő gyomirtó sávpermetezővel

Az angol Garford cég gyártmányainál mindig is műszaki fejlesztéseit helyezte előtérbe, és több védett szabadalmával szélesítette a mezőgépek körét.
Sorközművelő kultivátorai közül kiemelendők a Robocrop (4-18 soros) típusok, amelyek automatikusan követik az egyes növénysorokat, akár 10-15 km/h munkasebességek mellett is.
A művelőeszköz gerendelyén elhelyezett videokamera – az adott növény sortávolságának megfelelő – párhuzamos, zöld sorokat keres (és talál meg!), ezek a kultúrnövények.
A többiek azonban a Pentium processzoros ipari kamera által gyomnövénynek minősülnek és azokat, az oldalirányban hidraulikus munkahengerekkel vezérelt művelőszerszámok a sorközökből kivágják, eltávolítják.
A kultivátor – vezérelt – oldalirányú elmozdulása akár több centiméter is lehet, és ezt az elektronikus működésű érzékelő- és beavatkozó (kormányzó) elemvezérlés egy másodpercen belül elvégzi.
A 12 soros kukorica sorközművelő kultivátorokkal műszakonként 80-120 ha, míg a cukorrépa (szója) kultivátorokkal 50-70 ha/műszak teljesítmények elérésére van lehetőség, ami a hagyományos sorközműveléshez viszonyítva több mint kétszeres teljesítménynövekedést jelent.
A kultivátorokhoz a sorműtrágyázó adapterek is felszerelhetők.
6.kép Garford Robocrop kultivátor automatikus sorkövetéssel

6.kép Garford Robocrop kultivátor automatikus sorkövetéssel

Az olasz Gaspardo sorközművelő kultivátorai 4-6-12 soros kivitelekben merev vázzal (HL), kézi csukású szárnyrészekkel (HP), hidraulikusan felhajtható vázvégekkel (HS), illetve nehéz és könnyű változatú – merev vázú – (HR) kivitelekben készülnek.
Valamennyi típusváltozatnak műtrágya kiadagolós adapterrel felszerelt – ún. tápkultivátoros – változata is beszerezhető, sőt a merev vázú kivitelek mikrogranulátum-kijuttató berendezésekkel is elláthatók.
A műtrágyák kiadagolása mechanikus úton gravitációval vagy pneumatikus anyagtovábbítással is lehetséges.
Az univerzális kultivátorok kukorica; napraforgó; cukorrépa; szója és egyéb zöldségnövények sorközművelésére alkalmazhatók.
Az egyes művelőtagok felszereltsége a következő lehet: 5 db rugós szárú lúdtalp kapa, kétoldali sorvédőlemezekkel; 5 db rugós szárú lúdtalp kapa, kétoldali sorvédő csipkéstárcsával; 3 db merev szárú (1 lúdtalp + 2 saraboló) kapa, kétoldali sorvédő tárcsával.
A művelőtagok gumírozott v. acél mélységhatároló kerekekkel rendelkezhetnek, kiegészítő felszerelésük (soronkénti) töltögető eketest is lehet.
A 12-soros HR (dupla vázszerkezetű) típusok közül a nehéz kivitelű kultivátorok szállításkor gerendelyük hosszirányában vontathatók, míg a könnyű kivitelűek külön kocsin szállíthatók.
A műtrágya kiadagoló adaptert a talajról a szúrótüskés kerekekkel hajtják meg, az adagoló egységeik 60 fokozatban állíthatók be.
Az acél v. rozsdamentes acél (INOX) műtrágya tartályok térfogata 640-785 (tartálynöveléssel 1000) liter lehet.
A pneumatikus rendszerű műtrágya-adagoló meghajtása az üzemeltető erőgép TLT-jéről történhet.
7.kép Gaspardo HS 8 soros kultivátor kukorica állományban sorműtrágyázással

7.kép Gaspardo HS 8 soros kultivátor kukorica állományban sorműtrágyázással

Az osztrák Hatzenbichler sorközművelő kultivátorai a növényi kultúrákban való alkalmazhatóságuk szerint csoportosíthatók, így a gyártmányok között mellső/hátsó függesztésű 4-18 soros cukorrépa; 4-12 soros kukorica (napraforgó); 1-3 soros zöldségfélék sorközművelői találhatók meg.
Ezek mellett külön csoportokat képeznek a 2-12 soros forgókapás (v. csillagkerekes) sorközművelők, amelyeket a gyártó elsősorban a kukorica és burgonya növényállomány sorközeinek ápolására ajánl.
A forgókapás kultivátorok művelőszerszámai bóracélból készült csillagkerekek, amelyek egyenként csapágyazottak, porvédelemmel és kenési helyekkel ellátottak.
Ezek a csillagkerekek rendkívül kopásállóak és hosszú élettartamúak.
A kukorica növényállomány sorközeinek művelésekor egy művelőtagon elöl 2 db rugós szárú kétoldalas (lúdtalp) kapát helyeznek el, mögöttük (két sorban) 4-4 csillagkerék végzi talaj felső rétegének átművelését.
A csillagkerekek fogainak kialakítása révén a talaj-mozgatás, -szállítás a beállítástól függően sorra hordó vagy sortól távolodó.
Így a forgókapák fejletlenebb állomány esetén a növények mellől „el”-szállítják a talajrészeket, míg fejlettebb, erősebb növényeknél „rá”-szállítják a talajrészeket.
A Hatzenbichler a szélesebb sortávolságú zöldségnövényekhez a – 4 sorban elhelyezett – 7 db (rugós szárú) lúdtalp kapával és sorvédő lemezekkel ellátott művelőtagok összeállítását ajánlja.
8.kép Hatzenbichler 6 soros, forgóelemes sorközművelő

8.kép Hatzenbichler 6 soros, forgóelemes sorközművelő

Valamennyi sorközművelőre szilárd v. folyékony műtrágyák kijuttatására alkalmas adapterek is felszerelhetők.
A kultivátorok iránytartását a gerendelyek előtt elhelyezett rugófeszítésű iránytartó tárcsák segítik elő.
A bácsbokodi Helti Kft. sorközművelő kultivátorai 2,10-4,80 m munkaszélességekben teszik lehetővé a 67-80 cm közötti sortávolságokban termesztett kapásnövények sorközművelését.
A függesztett munkagépek 3-4 és 6 soros kivitelekben, a kisebb munkaszélességek esetén merev gerendellyel, a 6 soros változatoknál kézzel felhajtható szárnyrészekkel vagy hidraulikusan felhajtható szélső tagokkal készülnek.
Az SMK-R típusok művelőtagjai rugós szárú lúdtalp kapákkal, az SMK-K típusok merev szárú (KSMK) saraboló + lúdtalp kapákkal vannak felszerelve.
A művelőtagok fém v. gumi borítású mélységhatároló kerekekkel ellátottak lehetnek.
A gyártó a művelőtagok jó menetstabilitásának és hosszú élettartalmának érdekében a paralelogramma felfüggesztések csuklópontjait megfelelően széles és erős kivitelben alakítja ki.
Új hőkezelési technológiájukkal a kapaszárak tartósságát megduplázták.
A kultivátorok sorműtrágya kijuttató adapterekkel is elláthatók lehetnek, opcióban a gépekhez töltögető kapák is beszerezhetők.
A 6 soros gépek nagyobb tömegét gumiabroncsozású járókerekek viselik, a kultivátor keresztirányú elmozgását, elcsúszását iránytartó tárcsák akadályozzák meg.
9.kép Helti SMK-6R kultivátor rugós szárú lúdtalp kapákkal

9.kép Helti SMK-6R kultivátor rugós szárú lúdtalp kapákkal

A Komáromi-Gép (egyéni gépgyártó vállalkozás) ABK típusjelű sorközművelő kultivátorai 6-, 8- és 12 soros változatokban merevvázzal készülnek.
Elsősorban a 75 cm-es sortávolságokra ültetett növények (kukorica, napraforgó) sorközeinek ápolására, illetve a műtrágya-kijuttatóval ellátott modellek esetében a növények tápanyag-ellátására is alkalmasak.
Hagyományos művelőszerszámaik lúdtalp-; oldalazó-; töltögető kapák lehetnek, merev, ill. rugós kapaszárakkal.
A paralelogramma felfüggesztésű művelőtagok – öntisztító gumiborítású – mélységhatároló kerekekkel vannak ellátva.
A sorközművelőkre kétféle műtrágya-kijuttató adapter is felszerelhető: a kéttartályos kivitel 400 kg/tartály műtrágya befogadására képes, vagy a Big-Bag zsákos feltölthetőségű (1200 kg/tartály) kivitelek vannak.
A műtrágya-kijuttatók hagyományos mechanikus adagolásúak, gravitációs műtrágya kijuttatással.
A műtrágya adapterek a különböző szemcseméretű műtrágyát (70-300/350 kg/ha dózisokban) képesek kiadagolni.
A gépek szállításkor – saját szállítókocsijukon – gerendelyeik hosszirányában vontathatók.
10.kép Komáromi-gép ABK-006 sorközművelő, kukorica állományban műtrágya-kijuttatással

10.kép Komáromi-gép ABK-006 sorközművelő, kukorica állományban műtrágya-kijuttatással

A kultivátorok választékában érdekességet jelentenek a dán Kongskilde Vibro Crop sorközművelői, amelyek művelőtagonként 45-55 cm sortávolsággal 3 kapás, 4-12 soros kivitelekben, vagy 55-80 cm-es sortávolságokkal 5 kapás, 4-8 soros változatokban készülnek.
A VCO típusjelű gépek merev vázszerkezetűek, míg a VCOF modellek szélső szárnyrésze hidraulikusan felhajtható, és így szállítási szélességük 3 m alatti.
A művelőtagok jellemzői: „erős” paralelogramma felfüggesztés és megvezetés; öntisztító, mélységhatároló gumiborítású kerekek, csavarorsós mélységállítással; a speciálisan kialakított profilú védőtárcsák a keskenyebb sortávolságokban 9-13 cm, míg a szélesebb sortávolságokban 13-17 cm-es védősávokat biztosítanak.
A szabadalmaztatott vibrációs (rugós szárú) „S”-kapák a beállított mélységben nagy pontossággal dolgoznak, és a kapatestek a sorközi gyomnövényeket nem csak elvágják, hanem a talajból részben kiemelik, a sorközökben szétterítik, ami azok gyorsabb elszáradását is elősegíti.
A Vibro Crop kultivátorok gerendelyeinek szabad magassága (60 cm) a magasra növő növényi kultúrákban hosszabb ideig teszi lehetővé sorközművelésüket.
A kultivátorok pontos megvezetését nagy átmérőjű (? 450 mm), rugóterhelésű vezetőtárcsák biztosítják.
A 300-640 cm munkaszélességű Vibro Crop sorközművelőkre sorműtrágyázó adapterek is felszerelésre kerülhetnek, üzemeltetésükhöz – kialakításuktól függően – 70-150 LE teljesítményű erőgépek szükségesek.
A Kongskilde cég legújabb fejlesztésű kultivátora a Vibro Crop Intelli már kamera vezérlésű sorkövetéssel rendelkezik, és GPS Section Control rész-szélesség kapcsolású.
A Vibro Crop Intelli sorközművelő kultivátorok az 50 cm-es növénysorokhoz 12-18 soros kivitelekben, 75 cm-es sortávolságú kapásnövényekhez 8 vagy 12 soros kivitelekben készülhetnek.
11.kép Kongskilde Vibro Crop Intelli
11.kép Kongskilde Vibro Crop Intelli