fbpx

Gépválaszték a növényápolás és -táplálás tavaszi munkáihoz(II. rész)

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 08.
1.kép Művelőszerszám változatok cukorrépa sorközműveléséhez

1.kép Művelőszerszám változatok cukorrépa sorközműveléséhez

A – jelenleg – dunapataji telephelyű Leták Kft. Leko típusjelű sorközművelő kultivátorai 3-4-6 soros, függesztett kivitelűek, közöttük a merev gerendelyű (3 és 4 soros), a kézzel felhajtható szélső tagú (Leko 6), és a hidraulikusan felhajtható szélső tagú (Leko 6H) modellek is beszerezhetők.
A kialakításnak megfelelően 1,8-3,2-4,8 méter munkaszélességű kultivátor változatok vannak.
Az egyes sorközművelők normál (alap-) kivitelekben, műtrágya- vagy mikrogranulátum-kijuttató adapterekkel is ellátva, illetve mindkét (műtr.+mikrogran.) adapterrel felszerelve kerülnek forgalomba.
A merev szárú kapák 3 db/művelőtag, a rugós szárú kapák 4-7 db/művelőtag kapacsoport összetételben végezhetik munkájukat.
A Leko sorközművelő kultivátorokra felszerelhető műtrágya-kijuttatók 0-250 kg/ha tápanyag, a mikrogranulátum-kijuttatók 0-10 kg/ha növényvédőszer, adagmennyiségek kijuttatására alkalmasak.
Az egymagában alkalmazott lúdtalp kapák által „átművelhető” sorközök maximális. szélessége 150 mm lehet.
Az opciósan megválasztható műtrágya + mikrogranulátum-kijuttató adapterekkel is felszerelt Leko sorközművelők érdekessége, hogy a mikrogranulátumot kiadagoló szerkezetek a műtrágya levezető műanyag csövekbe „dolgoznak”, így a közös tápanyag- és vegyszer-kiadagolás a kultivátor kapák mellé a sorközműveléssel egymenetben megvalósítható.
2. kép Leko 6 sorközművelő mikrogranulátum- és műtrágya-kijuttató adapterekkel

2. kép Leko 6 sorközművelő mikrogranulátum- és műtrágya-kijuttató adapterekkel

Az olasz MaterMacc S.p.A. gyártmány palettáján a magágykészítő+gabonavető gépkombinációk, illetve az MS sorozatú szemenként vető gépek mellett a függesztett Unica sorközművelő kultivátorok – műtrágya-kijuttató adapterekkel is felszerelt – 4 féle (Unica F; PM; PVI és Super) alapváltozata található meg.
Közülük a merev gerendelyű Unica F típus a 45-50/70-75 centiméteres sortávolságú növényi kultúrákhoz 4-6-8-12 soros kivitelekben, az Unica PM típus 4×75 cm-es, ill. 6×45 cm-es sortávolságú, kézzel felhajtható szélső művelőtagú változatokban szerezhető be.
A legnagyobb választékot az Unica PVI sorközművelő gépcsalád (6 különféle változata) nyújtja, 4-6-8-12 soros, 45-50 és 70-75-80 cm sortávolságú kivitelekben, hidraulikusan felhajtható szárnyrészekkel.
A gépcsalád negyedik tagjai az Unica Super sorközművelők 12×70 cm/18×45 cm-es sortávolságú, művelőtagonként 3 vagy 5 művelőszerszámos (lúdtalp kapás) változatai.
A kultivátorok művelőtagjainak művelési mélysége – egyenként – csavarorsós mechanizmussal (igen pontosan) állítható be, és a gyártó az egyes művelőtagokhoz 7 (!) féle különböző kapacsoport változatot, ill. művelőszerszám összeállítást biztosít (pl. sorközönként: 3 v. 5 db lúdtalp kapa; védőtárcsák + elől 2 saraboló + hátul 1 lúdtalp kapa; vegyes kapacsoport + védőlemezek zöldségfélékhez; burgonya sorközlazítók + töltögető testek, stb.).
Valamennyi sorközművelő kultivátorhoz többféle Variovolumex típusú sorműtrágyázó is felszerelhető.
A műtrágya-kijuttató adapterek adagolószerkezete mechanikus (cellás-kerekes) megoldású, a műtrágya továbbítása gravitációval történik meg.
A rozsdamentes acélból készült műtrágya-tartályok űrtartalma – a kultivátorok munkaszélességétől függően – 840-1550 liter lehet.
A 2,8-9,4 m munkaszélességű kultivátorok üzemeltetéséhez 25-110 kW teljesítményű erőgépek szükségesek.
3.kép MaterMacc Unica-F műtrágya-kijuttató adapterrel

3.kép MaterMacc Unica-F műtrágya-kijuttató adapterrel

Az olasz M.E.A.A.T. (Macchine Enologiche Agricole Alto Tevere) cég gyártmányai közül a függesztett rotációs – sorközönként meghajtott – művelőszerszámos sorközművelő kultivátorok emelhetők ki, amelyek 2-8 soros kivitelekben, 1,5-4,0 méter közötti munkaszélességekkel, 6 különböző alaptípusban választhatók meg.
Valamennyi sorközművelő kultivátornál, a teljes szélességű sorközművelést megvalósító egyedi rotációs művelőtagok mellett, a munkagép két szélén ún. „fél-tagok” is dolgoznak, amelyek a csatlakozó növénysorok „átművelését” végzik el.
A 20-70 LE teljesítményigényű rotációs sorközművelők művelési mélysége a sorközökben 80-160 mm közötti lehet, az egyes művelőtagok 14-110 cm szélességekben művelhetik meg a sorközöket, a kultúrnövény károsítása nélkül.
A rotációs sorközművelők gerendelyének magassága a talajtól mérve 40-75 cm közötti, ami a magasra növő kultúrnövények esetében nagyobb fejlettségi szintig teszi lehetővé a sorközművelést.
A függesztett gépek művelőszerszámai hajtásukat az üzemeltető erőgép TLT-jéről kapják.
A M.E.A.A.T. gyártású, 6 különböző alaptípusú rotációs sorközművelő kultivátor 35 féle változata széles – valamennyi kultúrnövényre kiterjedő – választékot kínál a sorközök rotációs megműveléséhez.
Az FP típuscsaládon belül ún. tápkultivátoros gépváltozatok is vannak, amelyek a sorkultúrák növényei mellé (mechanikus adagolókkal) juttatják ki a műtrágyát, és azt a rotációs kések közvetlenül a talajba keverik.
4.kép M.E.A.A.T. Multifrese FM7 rotációs sorközművelő

4.kép M.E.A.A.T. Multifrese FM7 rotációs sorközművelő

A több mint 20 éves géderlaki Metalwolf Kft. talajművelő gépei között 2-3-4 és 6 soros sorközművelő kultivátorok is megtalálhatók.
A függesztett gépek gerendelyeinek kialakítása szempontjából merev vázas (SKM-2; -3; -4; -6 típusok), kézzel felhajtható (1-1 szélső művelőtag – SKM-6-K), és a hidraulikusan felhajtható (1-1, vagy 2-2 szélső művelőtag SKM-6-H) kivitelek vannak.
A paralelogramma felfüggesztésű művelőtagok gumiborítású mélységhatároló kerekekkel ellátottak, és az egyes tagok különböző – merev vagy rugós szárú – kapákkal, kapacsoportokkal szerelhetők fel.
A sorközművelő kultivátorok szilárd és folyékony műtrágyák kijuttatására alkalmas adapterekkel is elláthatók.
A szilárd (szemcsés) műtrágya-kijuttató (MMA-6) adapterek saválló tartálya 500 literesek, adagoló szerkezetük IH vetőelemekből készül, amelyek a meghajtását külön körmös talajkerékről, lánchajtással kapják.
A kijuttatható műtrágya mennyisége 0-280 kg/ha közötti értékekre állítható be.
A kiadagolt tápanyag műanyagcsöveken keresztül jut a művelőszerszámok mellett a talajra, és azt az egyes lúdtalp v. saraboló kapák a talajba dolgozzák.
A folyékony műtrágyák kijuttatására a sorközművelők az FMA-6 adapterrel szerelhetők fel.
A gyártó Metalwolf Kft-nek a szállításkor hátra hajtható szélső tagú és a mellső-függesztésű sorközművelő kultivátorai is beszerezhetők.
A függesztett SKM sorközművelő kultivátorok üzemeltetéséhez 15-90 LE közötti teljesítményű erőgépek szükségesek.
5.kép Metalwolf MW SKM-6-K kézzel felhajtható szélső tagú sorközművelő

5.kép Metalwolf MW SKM-6-K kézzel felhajtható szélső tagú sorközművelő

A francia Ribouleau gyártmányú Monosem Super-Crop SCD kultivátorok a kapásnövények sorközeinek művelésére 45-50 cm sortávolsággal 6-12-18 soros, illetve 65-80 cm sortávolsággal 4-6-8-12 soros kivitelekben, 3,5-9,8 m vázhosszúsággal készülnek.
A gyártmányokon belül merev vázú, kézi v. hidraulikus felcsukású, könnyű építésű és extra erős modellek is vannak.
A paralelogramma felfüggesztésű művelőtagok állítható mélységhatároló kerekekkel vannak ellátva, szerszámválasztékukban a merev- és a rugós szárú, lúdtalp v. saraboló kapák is megtalálhatók.
A sorvédő tárcsák fogazott kivitelben készülnek.
A gyártmányok között rugófeszítésű, iránytartó vezetőtárcsás és a hidraulikus kormányszerkezettel ellátott – külön gépkezelővel irányítható – modellek is megtalálhatók.
Alapkivitelben a 6 soros gépek 2xl75 liter, a 12 soros gépek 4×175 liter űrtartalmú szilárd műtrágya tartályokkal szerelhetők fel, a műtrágyák kiadagolása gravitációs v. pneumatikus úton is lehetséges.
A gépekre folyékony műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttató adapterek is felszerelhetők.
Új fejlesztésük egy 6 soros, hidraulikusan felhajtható gerendellyel rendelkező kukorica sorközművelő kultivátor, amelyre már egy 980 dm3 térfogatú műtrágyatartályt építettek, és a műtrágya kijuttatása pneumatikus úton van megoldva.
A Monosem sorközművelők választékát a 2,0-6,6 m széles merev vázú, 3,7-5,0 m szélességű gerendelyű kézi csukású és 5,2-6,7 m széles hidraulikusan felhajtható vázú zöldségnövények sorközművelésére alkalmas kultivátorok is szélesítik.
A zöldségnövények sorközműveléséhez használható könnyű építésű kultivátorok a 30-35 és 40-60 cm-es sortávolságokhoz igazodnak, a nehéz építésű sorközművelők 40-60, 55-80, ill. a 60-80 cm-es sortávolságokhoz kerültek kialakításra.
6.kép Monosem Super-Crop 6

6.kép Monosem Super-Crop 6

A hazai gyártású sorközművelő kultivátorok minden bizonnyal egyik legnagyobb választékát a kecskemét-hetényegyházi Omikron Kft. kínálja.
Az Omikron Kft. talajművelő gépei (ásóboronák, tárcsák, hengerek, lazítók) között 8 alaptípus, 48 különféle változatú sorközművelő kultivátora található meg.
A merev- v. rugós szárú kapacsoportokkal felszerelt sorközművelők 3-4-6-8 és 12 soros függesztett kivitelekben készülnek, munkaszélességük 2,3-10,3 m közötti.
A merev gerendelyű változatok mellett hidraulikusan felhajtható szárny részű, ill. szállításkor hosszirányban vontatható kultivátorok is a felhasználók rendelkezésére állnak.
A kultivátorok 300 v. 700 literes műtrágya tartállyal+kiadagolóval, és az olasz Gaspardo gyártmányú – Minimax típusú – mikrogranulátum kijuttató adapterekkel szerelhetők fel.

1. táblázat: Növényápoló és -tápláló sorközművelő kultivátorok alkalmazhatósági területei és főbb műszaki jellemzői

Gyártó és típuscsalád(ok) Gyártó ország Alkalmaz-hatósági területek* Művelt sorok száma (db) Munka-szélesség

(cm)

Vázszerkezet (gerendely) kialakítás**
Accord-Trade Terra Kombi H k; n 4-6 280-480 m; kcs; hcs
Agro-Porta Agromaster Főnix M, S, … H c; k; n; z 2-12 150-975 m m; kcs; hcs
Busa KS H k; n 2-6 150-450 m; kcs
Carre   Econet, Fertiloc+; GL F c; k; n; sz; z 2-18 140-1300 m; kcs; hcs
Garford   Robocrop Inrow, -Inter-Row GB c; k; n; sz; z 4-18 180-900 m; hcs
Gaspardo HL; HP; HR; HS I b; k; n 4-12 300-900 m; hcs
Hatzenbichler RH; MH; RT; KEH A b; c; k; n; sz; z 4-18 180-900 m; hcs
Helti   SMK-K, SMK-R H k; n 3-6 210-470 m; kcs; hcs
Komáromi-Gép   ABK H k; n 6-12 450-900 m
Kongskilde   Vibro Crop VCO, VCOF DK c; k; n; sz 4-18 180-900 m; hcs
Leták   Leko H k; n 3-6 180-480 m; kcs; hcs
MaterMacc Unica F; PM; PVI; Super I c; k; n; sz 4-18 300-940 m; kcs; hcs
m.e.a.a.t.   FL; FM; FP; FPSR; … I c; d; k; n; sz; z 2-8 150-400 m
Metalwolf   MW SKM; MMA; FMA H k; n 2-6 150-480 m; kcs; hcs
Monosem   Super-Crop SCD F c; k; n; sz; z 4-18 180-960 m; kcs; hcs
Omikron   OK; OKM; OKR; OKRM….. H c; k; n; sz 3-12 230-1030 m; kcs; hcs
Sasform SKM, SUK H k; n 3-8 210-600 m; hcs
Schmotzer MPP; Kombi-PP; EPP D b; c; k; n; sz; z 4-18 100-1200 m; hcs
Sfoggia Thema-M; -ZD; -FB; -FP I c; k; n; sz; z 2-8 140-600 m; kcs; hcs
Vadkert-Agrot. SVK H k; n 2-8 210-600 m; kcs; hcs
Vertikum AKU/GR H d; k; n; sz 4-6 280-480 m; kcs; hcs
Megjegyzés: Forrás: Mezőgazdasági gépek katalógusának adatbázisa, 2013. és internet gyártmányismertetők
* Rövidítések: b = burgonya; c = cukorrépa; d = dohány; k = kukorica; n = napraforgó;
sz = szója; z = zöldségnövények
** Rövidítések: m = merev; kcs = kézi csukású; hcs = hidraulikus csukású

A sorközművelőkre szerelhető műtrágya tartályok korrózióálló acéllemezekből készülnek.

Minden sorhoz külön műanyag levezetőcső tartozik, míg a mikrogranulátum kijuttató berendezéseknél egy-egy tartály (két adagolószerkezetével) két-két sort szolgál ki.
A műtrágya kiadagolás pontossága valamennyi szórócső esetében az 5%-os hibahatár alatti.
Az egyes művelőtagok munkamélysége – a mélységhatároló Farmflex kerekek segítségével – csavarorsós mechanizmussal állítható be.
A művelési szélesség – egy sorközön belül – a kengyelekkel felfogott kapaszárak állításával lehatárolható.
Az egyes adagolószerkezetek meghajtását, láncáttétel közbeiktatásával küllős talajkerék biztosítja.
A gépek gerendelyeinek alátámasztására gumiabroncsozású járókerekek szolgálnak, a növénysorokat tüskés sorvédő tárcsák védik a talajjal való betakarástól, míg a sorközben való vezetést iránytartó vezetőtárcsák segítik elő.
A sorközművelő kultivátorok munkaszélességüktől és felszereltségüktől függően 45-120 LE teljesítményű erőgéppel üzemeltethetők.
7.kép Omikron OKRM-6G tápkultivátor mikrogranulátum-kijuttatóval

7.kép Omikron OKRM-6G tápkultivátor mikrogranulátum-kijuttatóval

A kecskeméti székhelyű Sasform Kft. sorközművelő kultivátorai merev vázzal, illetve kézzel vagy hidraulikusan felhajtható gerendely szárnyakkal, 3-4-6 és 8 soros kivitelben készülnek.
Művelőszerszám választékuk különböző merev és rugós szárú lúdtalp vagy töltögető (saraboló) kapákból áll.
A sokféleképpen variálható kapaelhelyezés, a szúrótüskés védőtárcsák alkalmazása a „fiatal” növények védelmében a SUK és SKM típusjelű sorközművelők széleskörű alkalmazását teszi lehetővé a különböző sortávolságú kukorica és napraforgó növényállományokban.
A nagyobb munkaszélességű kultivátorok stabilitását gumiabroncsozású járókerekek is biztosítják.
A sorközművelőkre (opcionálisan) műtrágya-kijuttató adapterek is felszerelhetők.
8.kép Sasform SUK-6F sorközművelő műtrágya-kijuttatóval

8.kép Sasform SUK-6F sorközművelő műtrágya-kijuttatóval

A német Schmotzer Agrartechnic GmbH mellső-, has alatti- és hátsó függesztésű sorközművelő kultivátorokat is gyárt.
A gyártmányok – az egyes kultivátor típusok – a növényi kultúrák sortávolságai szerint különíthetők el.
Így pl. az MPP típusok 25-60 cm, a Kombi PP-típusok 25-100 cm sortávolságú kultúrnövényekhez – egészen 12 méter munkaszélességig – készülnek.
A kettős paralelogramma felfüggesztésű – gumi borítású, Farmflex kerekes megvezetésű – művelőtagok 2-3 és 5 kapás kivitelekben (sima v. taréjos élű védőtárcsákkal kiegészítve) készülhetnek, de pl. a burgonya sorközök művelésére, illetve a burgonya-bakhátak feltöltésére 4 kapás + töltögető testes (v. töltögető tárcsa-páros) kivitelek is vannak.
A cukorrépa sorközművelésére a gyártó külön merevszárú, de rugós felfüggesztésű ún. „Vibromesser” lúdtalp kapákat ajánl a kis (2-3 cm) mélységű, talajnedvesség-kapillárist megőrző sorközműveléshez.
A gyártó Schmotzer tápkultivátorait 2×175 v. 2×270 literes műtrágyatartályokkal szereli fel, de vannak sávpermetezős (vagy sávonkénti gyomirtós) változatú kultivátorai is.
A cég legújabb fejlesztései az osztott gerendelyű, 2×12 soros (cukorrépa/szója) és az osztott vázú 2×4-6-8 soros (kukorica/napraforgó) kultivátorok, amelyek már az Optotronic opto-elektronikus kormányzó-vezérlő rendszerrel ellátottak is lehetnek, és az osztott kultivátor gerendely-tagok szállításkor hidraulikusan felhajthatók.
9.kép Schmotzer Kombi PP mellső függesztéssel

9.kép Schmotzer Kombi PP mellső függesztéssel

Az olasz Sfoggia cég sorközművelő kultivátorai – Thema típusjelek alatt – 2-4-6-8 soros kivitelekben készülnek.
A gépeket merev vázzal, kézzel v. hidraulikusan felhajtható szárnyrészekkel is készítik, és a gyártó az egyes művelőtagokat az alkalmazás növényi igényei szerint látja el a különböző művelő szerszámokkal, ill. kiegészítő részegységekkel.
Alapkivitelben:
  • az FM jelű kukorica művelőtag 5 db (150 mm széles) rugós szárú kapával és (tárcsás v. lemezes) sorvédővel;
  • az FB jelű cukorrépa művelőtag 3 db (105 mm széles) rugós szárú kapával és sorvédő tárcsával;
  • az FP jelű burgonya művelőtag 3 db rugós szárú kapával és bakhátfeltöltő eketesttel v. tárcsával;
  • a ZD jelű zöldség művelőtag (25-80 cm sortávolságokhoz) 3 db merev szárú (lúdtalp, ill. saraboló) kapával és védőtárcsa-párral van felszerelve.
A paralelogramma megvezetésű művelőtagokat mélységhatároló fém v. gumikerekek támaszthatják alá.
  • Opcionálisan hidraulikus (kézi) kormányzó szerkezet;
  • (220-1000 literes) műtrágya-kijuttató adapterek;
  • folyékony vegyszeradagolók; mikrogranulátum-kijuttatók;
  • forgó kapaelemek, stb. is beszerezhetők.
A kézzel, ill. hidraulikusan felhajtható szárnyrészű kultivátorok szállítási szélessége 2,5 m.
A növénytápláláshoz/-védelemhez a Thema N-S 400/600 műtrágya + peszticid kijuttató munkagépek is jól alkalmazhatók.
10.kép Sfoggia Thema 6 szállítási helyzetben

10.kép Sfoggia Thema 6 szállítási helyzetben

A Vadkert Agrotechnika Kereskedelmi Kft. által gyártott sorközművelő kultivátor gépcsalád tagjai az SVK típusjelet viselik.
A 2-3-4-6 és 8 soros kivitelek a 45-75-105 cm sortávolságra vetett növények mechanikai sorközművelésére alkalmasak.
A 3 és 4 soros kultivátorok merev gerendellyel készülnek, a 6 soros sorközművelőknél kézi v. hidraulikus úton felhajtható kivitelek is vannak, a 8 soros kivitel hidraulikus csukású.
A – sorközönkénti – művelőtagok merev szárú lúdtalp és saraboló kapákkal, vagy rugós szárú lúdtalp kapákkal szerelhetők fel, illetve az egyes művelőtagokon ilyen kapacsoportok kialakítására van lehetőség.
Opcióként védőtárcsa és bakhát feltöltő eketest felszerelésére is van lehetőség.
Az SVK sorközművelők – opcióban – műtrágya-kijuttató adapterekkel ellátottak is lehetnek.
Az adapterek adagolóelemeit a kultivátor segédvázára szerelt tüskés talajkerékről hajtják meg.
A művelőtagok száma 4-5-7 v. 9 lehet, a művelőszerszámok 3, 5 és 7 darabos kapacsoport összetételben szerelhetők az egyes (egész sorközt megművelő) tagokra.
11.kép Vadkert SVK-6H hidraulikusan felhajtható gerendellyel

11.kép Vadkert SVK-6H hidraulikusan felhajtható gerendellyel

A talajművelő gépek gyártására szakosodott nagykőrösi Vertikum Kft. sorközművelő kultivátorai az AKU és AKU/GR típusjeleket viselik.
A 4 és 6 soros sorközművelők művelőtagjainak osztása a növényi kultúra sortávolságának megfelelően beállítható.
A gépek gerendelyei szállításhoz kézzel v. hidraulikusan felhajthatók, munkaszélességük 3,0-4,5 m közötti.
Fő alkalmazási területük a kukorica és a napraforgó sorközművelése, gyomirtása lehet, de más 70-80 cm sortávolságra vetett növényekhez (pl. dohány v. zöldségnövények) is alkalmazhatók.
Művelőszerszám választékuk rugós szárú lúdtalp v. forgó kapák lehetnek, amelyekből különböző kapacsoportok állíthatók össze.
A munkagépekhez opcióban műtrágya-kijuttató adapter (S-kivitel) is beszerezhető.
A forgókapás kultivátorszerszámok kiváló gyomirtó és talajkeverő képességgel rendelkeznek.
12.kép Vertikum AKU-GR 6 forgókapás művelőszerszámokkal

12.kép Vertikum AKU-GR 6 forgókapás művelőszerszámokkal

A téma első részében (Agrárágazat, 2013. április), illetve az előzőekben ismertetett sorközművelő kultivátorok főbb műszaki jellemzői – a könnyebb áttekinthetőség érdekében – az 1. táblázatban kerültek összefoglalásra.
13.kép Egy már nem XXI. századi megoldás humán erőforrással
13.kép Egy már nem XXI. századi megoldás humán erőforrással