fbpx

GK szóját minden termőhelyre!

Írta: - 2018 március 02.

Miben különbözik a Gabonakutató a többi szója-fajtatulajdonostól? Mi nemcsak fajtát kínálunk, hanem egy kiváló minőségű prémium kategóriás terméket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során.

A Gabonakutató által kínált szójafajták több tenyészidőben és különböző felhasználási területre nyújtanak megoldást. A fajtaválasztásnál fontos szempont, hogy ne csak a földrajzi elhelyezkedést vegyük alapul, hanem a saját termelési színvonalunkat és az alkalmazott agrotechnikát is! Nagyon fontos a termelt fajta alkalmazkodóképessége, aszálytűrése – különösen öntözetlen körülmények között.

Pannónia kincse – igazi kincs a termelőknek!

Méltán az egyik legkedveltebb fajta. Nem csak itthon, de Olaszországban, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában is igen népszerű a termelők körében. Sikerének igazi titka a kiváló alkalmazkodóképességében rejlik. Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Nem szükséges a fajtát túlsűríteni, már 500 ezer tő/ha beállt állományon is kiválóan terem, hiszen jól bokrosodik. Folyton-növő. Betegségekre nem fogékony, ha a gyomirtásra odafigyelünk, legtöbbször nem igényel más növényvédelmi beavatkozást. Az odafigyelést azonban meghálálja, ideális körülmények között termése meghaladja az 5 t/ha-t.

Köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas biotermesztésre is, ebben segíti a kiemelkedő betegség-ellenállósága is. A beltartalmi értékei, magas fehérje- és olajtartalma miatt a humán élelmezésben is fontos szerepet tölt be. Vizsgálatok igazolták, hogy tofu alapanyagként is jól használható.

Bahia – intenzív szója a profiknak, átlag feletti terméssel

Jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott középérésű szójafajta. Folyton-növő, erős bokrosodási hajlammal. Nem kell sűríteni, már 500 ezres tőszámon is maximális termést ad. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direktetetésre is alkalmas fajta. A növény barna szőrözöttségű, betegségekre nem fogékony.

Kiváló alkalmazkodóképességét az aszályos 2015. évben is bizonyította, ahol a NÉBIH kísérleteiben az elismert fajták között a legmagasabb termést adta. Tavaly minden termőhelyen átlag feletti eredménnyel takarították be. Tenyészideje miatt az ország teljes területén sikeresen termeszthető. Az odafigyelést, jó technológiát jelentős terméstöbblettel hálálja meg.

Aires – koraiság, kimagasló termés

Kiváló terméspotenciállal rendelkező, alacsony tripszin-inhibitor tartalmú fajta. Termesztését nem csak azoknak ajánljuk, akik feltárás nélküli takarmányozásban gondolkodnak, hiszen kiváló állóképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkező szójáról beszélünk. Koraisága miatt jó előveteménye a kalászosoknak, még az ország északi területein is sikerrel termeszthető, garantáltan beérik. Növekedése félig determinált, sok korai fajtával ellentétben jól bokrosodik, ezért a javasolt tőszán 550 ezer növény hektáronként. A fehérjetartalma kiemelkedő, amit az aszályos 2017-es évben is bizonyított. Betegségekre nem fogékony, rövidebb tenyészideje ellenére termése jóval 4 t/ha feletti. Az elmúlt években egyre több partner alkalmazza hőkezelés nélkül szarvasmarha-takarmányozásban, kiváló eredménnyel.

Prémium minőségű vetőmag

A fajta nem minden – a termék, amellyel Önök találkoznak: a vetőmag. A GK-szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer. A feldolgozást, fémzárolást saját vetőmag-üzemeinkben végezzük. A folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére HiCoat Super oltóanyagot viszünk fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot. A vetőmagjainkat magra kiszerelve kínáljuk, három különböző kiszerelési egységben. A vetőmag frakcionált, 90% feletti csírákkal. És ha mindez még nem lenne elég, a vetőmagáraink tartalmazzák a szállítás költségét is, hiszen külön kérés nélkül minden szójavetőmagot kiszállítunk partnereinkhez.

Természetesen a mi munkánk itt nem ér véget, a területi képviselőink folyamatosan az Önök rendelkezésére állnak és segítenek kiválasztani, alkalmazni az ideális területre és fajtára adaptált technológiát.

Virágné Pintér Gabriella