fbpx

Gyomirtási megoldások napraforgóban az FMC-től

Írta: - 2018 március 02.

Kiteljesedett az FMC gyomirtási technológiája napraforgóban – többek között ezt is megtudhattuk az első FMC Növényvédelmi Konferencián. Az ötállomásos rendezvénysorozat győri helyszínén hallott információk közül Domokos Lajos Somogy megyei területi képviselő előadását foglaljuk össze olvasóinknak.

Vetés után, kelés előtt…

A hagyományos vagy IMI-toleráns technológia esetén a magról kelő egy- és kétszikű gyomok (hogy csak a legbosszantóbbakat említsük: vadköles, kakaslábfű, muhar, keserűfű, selyemmályva) ellen preemergens védekezési megoldást nyújt a Successor T folyékony gyomirtó szer. A felhasználásnál a kezelést követően 10 napon belül 20-25 mm bemosócsapadékra van szükség, 1-1,5% közötti szervesanyagtartalmú területeken a dózist 3 l/ha-ra kell csökkenteni, 1% szervesanyagtartalom alatti területeken pedig nem javasoljuk használatát. Express®-toleráns napraforgók termesztőinek – kizárólag preemergens kijuttatással – a Successor 600 folyékony gyomirtó szert javasolja az FMC. A készítmény magról kelő egyszikűek ellen tökéletes védelmet nyújt, de megfelelő mennyiségű bemosócsapadék esetén, mintegy „pozitív mellékhatásként” a kétszikű gyomállományt is ritkítja, ezáltal a posztemergens kezelésünk időzítését már meg tudja könnyíteni.

Amit már csak a napraforgó tolerál

Míg a termelők 10%-a ragaszkodik a hagyományos napraforgó-gyomirtáshoz, a jelentős többség – már toleráns hibrideket termelve – a szelektív gyomirtók előnyeit élvezheti.

Az Express®-toleráns napraforgóhibridek yellow flash, azaz sárgulási tünet és termésdepresszió nélkül képesek lebontani az Express®50 SX® hatóanyagát, a kétszikű gyomok tápanyagszállítása, majd növekedése is leáll pár óra múlva. Mindez 3-10 napon belül látványos gyomirtóhatást produkál. Ehhez csak az kell, hogy a napraforgónk már 2-6 leveles legyen, a gyomok pedig már érzékeny, aktív növekedési fázisukban legyenek (a mezei acat pl. tőlevélrózsás állapotában lesz a legérzékenyebb erre a technológiára).

Az Express® bárhol és bármikor megállja a helyét, évjárattól és csapadéktól függetlenül, sőt osztott kezelésre is alkalmas. A napraforgó-termesztők egyik legnagyobb ellensége a parlagfű: ha a terület erősen fertőzött, akkor az Express® osztott kijuttatásával sikeresen védekezhetünk az újrakelő gyomok ellen is.

A továbbfejlesztett (tifenszulfuron-metil hatóanyaggal kiegészített), még engedélyezés alatt álló Evorelle ®Express még jobb hatékonyságot biztosít a parlagfű és vadkender ellen.

Sándor Ildikó

Maradt még kérdése napraforgó-gyomirtással kapcsolatban? +36/30-484-0801