Gleccserek jégvesztése nyolc milliméterrel növelte globálisan a tengerek szintjét – állapította meg egy dán-brit kutatócsoport. Grönland három legnagyobb gleccsere gyorsabban olvad, mint azt korában prognosztizálták. Elegendő fagyott vizet tartalmaznak, hogy akár 1,3 méterrel emeljék meg a tengerszintet.
2000-ig a tengerszintek emelkedését
…az olvadó gleccserek és az óceánok melegedő vízének tágulása okozta. Az elmúlt két évtizedben azonban a grönlandi és az antarktiszi jégmezők olvadása vált a tengerszint-emelkedés legnagyobb forrásává.
2100-ra várható változások
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kutatóinak előrejelzése szerint 2100-ra mintegy 30-110 centiméterrel emelkedhet a tengerszint az üvegházhatású gázok kibocsátásának függvényében. Forgatókönyvük szerint, ha semmit nem teszünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért a 21. században, akkor a globális hőmérséklet növekedés meghaladja a 3⁰C-ot az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ennek hatására a grönlandi három gleccser olvadása 9,1-14,9 milliméterrel emelheti a tengerszintet.
A kutatás módszerei és eredményei
A műholdas megfigyelések előtti időkben készült fényképek voltak a kutatók egyik eszközei, amelyek segítettek a múlt század jégveszteségének a megállapításában. „A 19. és 20. századi történelmi mérések fontos információkat tartalmazhatnak, amelyek jelentősen javítják az előrejelzéseket” – mondta Shfaqat Abbas Khan, a dán Műszaki Egyetem kutatója
A tanulmány felhívja a figyelmet, hogy a hőmérsékletnövekedés négyszerese a 20. századiénak, amikor a vizsgált három gleccser már nyolc milliméterrel növelte a tengerek szintjét. A jégveszteség háromszor-négyszer nagyobb lehet a korábban becsültnél amennyiben így haladunk a káros gázok kibocsájtásával, és emelkedik a globális hőmérséklet.
A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt, az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásának hatására közel 40 centiméterrel nőhet meg a világ tengereinek szintje az évszázad végéig.
Merre tovább mezőgazdaság?
A klímaváltozás, a tengerszint emelkedés jelentősen befolyásolja a szárazföldi ökoszisztémát, kevesebb lesz a termőterület, szélsőséges időjárási változások hatására az élelmiszerellátás veszélybe kerülhet. A termőterületek minőségi romlása mellett számolnunk kell az élelmiszerek fehérjetartalmának és tápértékének csökkenésével is.
A tanulmány a Nature Communications című tudományos folyóiratban olvasható.
Forrás: MTI