Gyakorlati tanácsok sertéstartóknak

A sertések környezetének megfelelő gazdagításával kapcsolatban nyújt hasznos gyakorlati tanácsokat a Nébih legújabb útmutatója. A kiadványban bemutatott lehetőségek többek között a farokrágás kialakulásának megelőzéséhez is nagymértékben hozzájárulhatnak.

A most megjelent útmutató célja, hogy gyakorlati tanácsokat adjon a sertéstartóknak a sertések megfelelő környezetgazdagításának komplex kérdésével kapcsolatban. Hasznos információkkal szolgál kutatási és tudományos irodalom alapján arról, hogy a környezetgazdagítás hogyan alkalmazható különféle típusú tartási rendszerekben.

Felsorolja az egyes rendszerekhez legmegfelelőbb környezetgazdagítási lehetőségeket, beleértve azok tulajdonságait és gyakorlati szempontokat, például a telepítés egyszerűségét, karbantartását és a költségeket.

Habár az útmutató célja a környezet gazdagításának segítése, de ez csak az egyik javítandó szempont a sertések környezetében annak érdekében, hogy a farokrágás ne jelenjen meg! Fontos, hogy más szempontokat is figyelembe vegyünk, és megfelelően kezeljünk: ideértve a mikroklimatikus tényezőket, a takarmányozást, a vízellátást, az állategészségügyi állapotot, a tisztaságot és nem utolsó sorban az állománysűrűséget is. Mindez hozzájárul a jobb termeléshez, csökkenti a sérülékenységet és a rendellenes viselkedés, például a farokrágás kialakulásának kockázatát.

Az útmutató letölthető: Útmutató a sertések környezetének gazdagításához

állattenyésztés állománysűrűség farokrágás környezetgazdagítás sertés sertéstartás takarmányozás útmutató