fbpx

Gyárat épít a Kabán a Conagen cégcsoport

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 12.

Az amerikai Conagen cégcsoport 15 milliárd forintos beruházással épít új gyárat az egykori Agroferm üzem területén Kabán, ahol 2020-tól megkedődhet a mezőgazdasági termények feldolgozása.

Steven Chen, a cégcsoport alapító-elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy vállalatuk élelmiszeripari és kozmetikai termékekhez gyárt GMO-mentes összetevőket – íz-, illat- és adalékanyagokat – a legkorszerűbb biotechnológiával. A tervek szerint a kabai gyárukból látják majd el az összes európai partnerüket, és kialakítanak egy kutató-fejlesztő részleget is. Termékeik előállításához mezőgazdasági terményeket (zöldborsót, sztéviát, azaz jázminpakócát) használnak fel, aminek egy részét a környéken szeretnék megtermeltetni.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke és Szegi Emma, Kaba polgármestere egyaránt arról beszélt, hogy a cukorgyár 2006-os bezárása és az Evonik Agroferm termelésének tavalyi felfüggesztése óta a mostani a legnagyobb fejlesztés a térségben. Az új üzem 250 dolgozónak, köztük számos kutatónak biztosít majd munkát. Pajna Zoltán arról is beszélt, hogy a környék mezőgazdasági vállalkozóinak is fel kell készülniük arra, hogy megfelelő minőségű alapanyagot biztosítsanak a gyár termeléséhez. A teljes üzem beindulása után akár évi 50 milliárd forint értékű mezőgazdasági terméket is felvásárolhat a kabai üzem. Szegi Emma hozzátette, hogy az önkormányzat minden támogatást megad a befektetőknek, hogy mielőbb – a tervek szerint jövő év második felében – megindulhasson a termelés a gyárban.

Steven Chen ismertette, hogy a beruházást saját forrásból valósítják meg, de tárgyalnak támogatásról a külgazdasági minisztérium befektetési ügynökségével, a HIPÁ-val is, olvasható az MTI hírében.