fbpx

Így termeszd a cukkinit!

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 12.

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem sokan ismerték, mára azonban igazi kedvenccé vált a cukkini. A sokoldalúan felhasználható tompa ízű és jó állagú cukkini alacsony energiatartalma miatt bármely diétába beilleszthető.

A cukkini a kabaktermésűek családjába tartozik, ami első ránézésre az uborka és a tök szerelemgyerekének tűnik. Van ebben némi igazság, hiszen a Közép-Amerikából származó növény mindkettőnek rokona.

Leginkább kabaktermését fogyasztjuk, bár egyes országokban a virága is ínyenc falatnak számít. A termése nagyjából 10-30 centiméteres: lehet kör alakú, hosszúkás, tömzsibb és vékonyabb is. Szín tekintetében a zöld és a sárga több árnyalatában is pompázhat, de találkozhatunk csíkos változattal is.

Május és október között terem a földeken, de az üvegházi termesztésnek köszönhetően az év bármely szakában találkozhatunk vele a boltok polcain. Magjai tojásalakúak, enyhén lapítottak, ezermagtömegük 150-200g, és 6-8 évig megőrzik csírázóképességüket. Fény- és hőigényük igen nagy, a fagytűrőképességük viszont nem túl jó. Csírázásukhoz minimum 12°C szükséges, igazán jól pedig 25-30°C-ban érzik jól magukat, amikor magjai 1 hét alatt kikelnek. Habár a talajra nem nagyon igényesek, a vizet annál inkább igénylik. Ha a kertben termesztjük, ügyelni kell rá, hogy a cserebogarak és a levéltetvek ne támadják meg, de érdemes óvni a tökmozaiktól és a tök kolletotrihumos betegségektől is.

A cukkini a választékbővítő zöldségek sorát gyarapítja. Semleges ízé miatt jól illeszkedik sokféle ételbe, remekül fűszerezhető, nem nyomja el más étel ízét, olvasható az Agrárium Bolg oldalán.

CÍMKÉK