fbpx

Gyorsan terjed a Fandáv-felnik híre a gazdaságok körében

Írta: Kohout Zoltán - 2017 szeptember 22.

Egyéni igények, rugalmasság, gyorsaság, minőség és hatékony alkalmazhatóság

A költséghatékonyság és a széles körű alkalmazhatóság mind fontosabbá válik a mezőgazdasági gépek piacán is. A kompakt, több kultúrában bevethető és többféle traktortípussal kompatibilis eszközök gyors terjedését elsősorban a versenyképesség megőrzése, a gyors munkavégzés és a megtakarítási lehetőség motiválja. Mindez gyakran speciális, egyedi igények megjelenésével jár. A mezőgazdasági profilú gumiabroncsok és felnik piacán ezeket az igényeket a Fandáv Kft. rendkívül széles partnerkörrel és az extrém elvárásokra is reagáló gyártó(k) révén elégíti ki.

Családi cég globális partnerhálózattal, nagy megbecsüléssel

A bő tíz éve, családi vállalkozásként alapított Fandáv Kft. két fő területen: az ipari, mezőgazdasági és különleges abroncsok mellett a mezőgazdasági felnik piacán tölt be különleges szerepet Magyarországon. Az abroncs-szegmensben tucatnál is több ország – így az EU 12 állama mellett az USA, Kína és India – gyártói és kereskedői találhatók partnereik között, így a hozzájuk beérkező igények 95%-át néhány napon belül képesek kielégíteni. Ez vonatkozik diagonális vagy nagyteljesítményű radiálabroncsokra és egyedi vásárlói szükségletekre is. – Kis cég vagyunk, hatalmas partnerhálózattal, ami mind árban, mind speciális igények megvalósításában nagy rugalmasságot tesz lehetővé. Emellett családi hagyomány, hogy a kis tételben vásárló vevőt is megbecsüljük – mondja a Fandáv ügyvezetője. Így aztán nem csoda, hogy a Fandáv vásárlóinak csaknem a harmada a létező leghatékonyabb „reklám” útján értesül a cég termékeinek minőségéről: egymásnak adják tovább a Fandáv-abroncsok és -felnik jó hírét.

Egyéni igények a mezőgazdaságban

A Fandáv Kft. egyébként körülbelül akkor lépett a mezőgazdasági célú felnik piacára, amikor az ezek iránti érdeklődés nőni kezdett. E növekedés egyik oka az agrárgépek sokfélesége és változatossága, a másik fő ok pedig a talajkímélő szemlélet és technológiák elterjedése.

– Egyre több az egyéni elvárás, akár extrém, például 3,5-4 méteres nyomtávról, akár sorközművelő gumiabroncsokkal szerelt felnik ikresítéséről vagy éppen hasmagasság-emelésről van szó – tájékoztat László Dávid. Hozzáteszi: a megfelelő felni megtervezése és legyártatása több tudást, a technológia és az okszerű géphasználat precízebb elemzését feltételezi. – Míg egy gumiabroncs méretre készül, addig a felnit a gép sajátosságaihoz és részben az adott növénytermesztési sajátosságokhoz is szabni kell – fejti ki az ügyvezető.

Sokoldalúság, funkcionalitás – gazdaságosan

De vajon mit nyernek a gazdák-gazdaságok, ha a Fandávtól rendelik felnijeiket? Egyrészt jobb árat és egyszerűbb beszerzést. – Ma már nem kell a traktorgyártótól és forgalmazóktól drágán, bonyolult adminisztráció mellett rendelni – érvel László Dávid. A másik jelentős előny technikai.

A Fandáv Kft. holland gyártópartnere háromrészes, állítható nyomtáv-szélességű, különböző módon összeszerelhető felniket is gyárt. Ezek többféle traktorra és többféle növényi kultúrában bevethetők. Igaz, ezek drágábbak, mint egy egyszerű hegesztett felni, ugyanakkor mégis megtakarítást hozhatnak. Ha például egy gazdaság több traktorához vásárol átszerelhető felnit, vagy több gazda összefogással vásárol egy-egy garnitúrát, máris kedvező áron jutnak jól használható eszközhöz – mutat rá a Fandáv Kft. ügyvezetője. Példaként a sorközművelők terén elérhető megtakarítást említi, hiszen egy 1,3-1,5 milliós szettet elegendő csak egyszer megvásárolni. E csereszabatos, tartós felnik a használtpiacon is bizonyítják értéküket: az áruk tartósan változatlan, jó viszonteladási mutatókkal bírnak.

Amikor több szempontnak kell érvényesülnie

Hasonlóan hatékony konstrukciók várják az ikresített felnik iránt érdeklődőket a Fandávnál. Az általános kapcsos szerkezetes termékek mellett a 2 kereket ikerdobokkal összekötő felniket is minden igényt kielégítően biztosítják. A Fandáv-termékek egyik ritka előnye, hogy kis (40-50 centiméteres) átmerő mellett akár 40-50 centiméteres hasmagasságot képesek tartani. – Ezzel a megoldással mérsékelhetőek a taposási károk és talajterhelés, valamint megóvható a magasabb termény a törésektől, és nagy szükség lehet ilyen megoldásra nagy tehernél, laza szerkezetű talajnál – bontja ki László Dávid. Hozzáfűzi, hogy e felniknek a le- és átszerelése egyszerű, gyors. Emellett ebben a szegmensben ugyanúgy jól érvényesül a gazdaságos beszerzés lehetősége, ha egy gazdaság több traktorra, vagy több gazda összefogva vásárolja meg a 8-12 felnit, akkor két különböző traktor felnije ezzel a rendszerrel összekapcsolható is lehet.

Mindez továbbá a speciális és extrém vásárolói igényekre is vonatkozik: miután a Fandáv ugyanattól a gyártótól rendeli meg a kért felniket, azok egész technológiai rendszere, kompatibilitása „zárt kört” alkot a csavartól a kombinálható eszközök bármely részéig, illetve azok használatáig.

Elkötelezettség és szakértelem

Családi vállalkozásunk egyik alapítója édesanyánk, aki évtizedes németországi tapasztalatait és, mondhatni, globális kapcsolatrendszerét, illetve a vásárlóinkkal való rugalmas, kölcsönös megbecsülésre alapuló kapcsolat szellemét honosította meg. A Fandáv-abroncsok és -felnik nemcsak széleskörű felhasználási lehetőséget, hanem hatékonyságot és gazdaságos beszerzést is lehetővé tesznek ügyfeleink, vásárlóink számára – összegzi a Fandáv Kft. ügyvezetője, aki méltán támaszkodik cégük alapjaira: a széleskörű és bővülő nagykereskedői hálózat létére, több tízéves hazai és nemzetközi gyakorlattal rendelkező, felsőfokú végzettségű, több idegen nyelvet beszélő munkatársakra. Ennek is köszönhető, hogy a Fandáv az utóbbi években erőteljesen növekedő pályán mozog, forgalmuk mellett a cég ismertsége és a megrendelések száma is nő.

Kohout Zoltán