fbpx

Ha nem akarsz az 50-60 mázsás kukoricákkal szenvedni…

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 19.

Hazánk szántóföldjeinek nem minden egyes hektárja alkalmas a kukoricatermesztésre: a leromlott szerkezetű talajok, különösen egy szárazabb időszakban, csak igen gyenge termésátlagot adnak. E táblák jövedelmező növénye lehet a szemescirok.

A szemescirok előnye, hogy a felületén viaszréteget képez, amellyel mérsékeli a párologtatást, így a kukoricához viszonyítva 40-50%-kal kevesebb vizet használ fel. A számítások szerint azonos felvásárlási árak esetén minden olyan területen, ahol a tenyészidőszakban nem éri el a 420-430 mm-t a rendelkezésre álló nedvesség mennyisége, és 7-8 t/ha alatti kukoricatermés várható, érdemes a szemescirok termesztésén elgondolkodni.

A cirok remekül beilleszthető a hazai vetésforgókba, a műveletek a vetéstől a betakarításig a kukoricához használt gépekkel megoldhatók. Növényvédelme és tápanyag-ellátása szintén nem okoz gondot annak, aki foglalkozik kukoricatermesztéssel. Tápanyagigényük közel hasonló, ugyanakkor a cirok vetőmagköltsége kb. harmada a kukoricáénak.

A Démétér Biosystems által forgalmazott két hibrid fehérmagvú; az egyik korai, a másik középkorai érési idejű. A fehérmagvú cirkot a sertés- és baromfitakarmányozás is sikeresen hasznosítja, a 2018-as laborvizsgálatok 10,2% és 11,2% fehérjetartalmat mutattak ki. Mindkét hibrid GMO-mentes, tannintartalmuk 0, és a metabolizálható energia értéke is magas.

Ciroktermesztési rendszerünk pillérei a magas minőségű vetőmag és a termőterülethez igazított komplett szaktanács, amely során a hibridválasztástól a betakarításig elkísérjük a termelőt. Szakmai hátterünkkel a talajtérképezésben, a műholdas monitoringban és a takarónövények kiválasztásában is tudunk segíteni.

Hisszük, hogy a szemescirok a jelenlegi piaci lehetőségek mellett a gyengébb képességű, aszályos területek vetésforgójának hasznot hozó növénye lehet. A hibridek részletes leírásáért, szakcikkeinkért és a piaci lehetőségekért látogass el a www.cirok.hu weboldalra!

Diriczi Zsombor
Démétér Biosystems Bt.