fbpx

Hagie, 65 év tapasztalat az önjáró permetező gyártásban

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 25.

Mivel Iowa-ban nagy múlttal rendelkezett már akkoriban is a kukorica vetőmag előállítás, ezért a Hagie által fejlesztett címerező- és permetező gépekre robbanásszerűen nőtt meg a kereslet. Mára, a mai napig is családi vállalkozásként működő Hagie Manufacturing Company egy évente ezer darab önjáró célgépet készítő gépgyártóvá nőtte ki magát. Európában a nagynevű vetőmag előállító cégeknek köszönhetően jelentek meg 20 évvel ezelőtt Hagie eszközök a hibridföldeken. Bár európai gépek is találhatók a piacon szép számmal, a nagy teljesítmény, a kíméletes munkavégzés és a megbízható, hosszú élettartamú üzemelés által támasztott követelmény okán kerültek Magyarországra is Hagie címerező és permetező gépek.

65 év tapasztalat ezen célgépek gyártásában mára egy bonyolult megoldásokat teljes mértékben mellőző, kifejezetten nagy teljesítmény mellett, jó minőségű permetezési munkák végzésére termett gépet eredményez. Az STS gépek összes alkotóeleme a teljesítményt szolgálja, messze az európai gépek képessége fölé méretezve. Felépítésének fő elve, hogy a gépkezelő lássa, mit csinál permetezés közben. A szórókeret akár 36 méteres teljes szélességére való rálátás lehetőséget nyújt az esetleges fúvóka eltömődés azonnali észrevételére. Másik kimagasló előnye, hogy nem kell visszapillantó tükörből vagy folyton hátra fordulva ellenőrizni egy oszlop vagy fa elkerülését. Ezek mellett a szórókeret nincs kitéve a kerekek által felkevert pornak, és mindig tiszta körülmények közt végzi a vegyszerezést, nem csökkentve a szóródó permet hatékonyságát. A szórókeret 50 cm-es minimális magasságtól több mint 270 cm-ig emelhető fel, ezáltal a piacon található legnagyobb tartományban képes permetezni. A vezetőülésből jól látható első kerekeket pedig semmilyen egyéb kisegítő eszközzel nem kell követni, csak egyszerűen szemmel látva a sorban vagy a művelőnyomban lehet tartani, ami az összkerék kormányzással párosítva kimagasló taposási kár csökkenést eredményez. A kerekek és az azokat hajtó hidromotor-bolygómű páros teljes szélessége alig 40 cm szélességű, így könnyedén sorközben tartható a kényes napraforgó állományban is, szükségtelenné téve különböző burkoló és a növényeket terelő szükségmegoldások felszerelését. A nagy sebességű növényvédelmi munkák végzéséhez elengedhetetlen egy, a legnehezebb körülmények közt is helyt álló futómű és hajtás.

A Hagie nagy rugóúttal rendelkező LiveAir? független, pneumatikus felfüggesztés és az X-Drive? állandó összkerék hajtás még a nagy emelkedésű, dombos, vadak által ásott akadályokkal teli táblákban is teljes biztonsággal tartja a kerekeket a talajon, és viszi előre a gépet a munka mielőbbi elvégzése érdekében. A keresztbe kötött Suer-Danfoss hajtásrendszer állandó difizárként üzemel és 60 km/h közúti haladási sebességet biztosít. Két azonos hidrosztatika szivattyú kizárólag a kerekek hajtását végzi, míg az összes többi hidraulikus funkciót egy teljesítmény vezérelt harmadik szivattyú szolgálja ki. Ezáltal a kerekek hajtása mindig a legnagyobb teljesítménnyel történik, míg a harmadik szivattyú csak akkor igényel motorteljesítményt, amikor ténylegesen munkát kell végeznie valamelyik hidraulika körnek. A tökéletesen kiegyensúlyozott felépítés az első és hátsó kerekeken azonos talajnyomást eredményez. A szórókeret a gép elején, a motor a gép hátulján helyezkedik el a kerekekre eső terhelést kiegyensúlyozva, a legnagyobb tömeget képviselő vegyszertartály pedig pontosan az első és a hátsó kerekek közötti középpontban található. Ennek köszönhetően az első és hátsó keréken mért talajnyomás mindenkor azonos, és aránya sem változik a vegyszertartály töltöttségének változásával. Az egyszerű, letisztult felépítés pedig egy relatív alacsony géptömeget eredményez kategóriájában, az STS 10-es 3800 liter tartálykapacitás mellett alig több mint 9,5 tonna. Az erőforrás és a fülke között elhelyezett tartály az iparág legcsendesebb fülkéjét eredményezi. A fülkében mért maximális zajszint 67 decibell, ami alig több, mint egy elektromos fogkefe zajterhelése. A fülke közel 3 m3 levegőmennyiségét egy nagyméretű papírszűrő és egy aktív szénszűrő tisztítja. Mindkét filter mérete messze meghaladja európai társai méretét. A légbeszívás pedig a fülke legmagasabb pontján történik, ahova sem a por, sem a vegyszerköd nem jut fel. Ez egy túlnyomásos fülkével párosítva maximális biztonságot biztosít a gépkezelőnek.

A Hagie STS permetezők négy tartályméretben érhetők el. 3800 liter kapacitással a család legkisebb tagja az STS 10 és akár 6100 literrel az STS 16 egyedülálló az önjáró gépek közt. Szórókeretek három méretben választhatók. 27 méter, 30 vagy akár 36 méteres szélességben kerülhetnek a permetezőkre. A szórókeretek folyadék és hidraulika rendszere gyorscsatlakozóval kapcsolódik az eszközhordozó alapgéphez. Kevesebb mint 30 perc szükséges ahhoz, hogy a permetező keretet egy tárcsás tápkultivátor keret vagy akár címerező adapter váltsa fel. A gép sokoldalúan kihasználható és a más módon nem megoldható, késői szezonban végzett tápanyag utánpótlás is könnyedén elvégezhető a magas növényállományban, de a hosszadalmas és nagy létszámú kézi munkaerőt igénylő címerezés is nagyságrendekkel meggyorsítható. A permetező rendszer lelke egy több mint 800 liter/perc teljesítményű Hypro centrifugál szivattyú. Ez a szivattyú teljesítmény lehetővé teszi a nagy permetlé mennyiséggel (akár 400 liter/ha) végzett munkát úgy, hogy a tartályban lévő anyag kevertetésére is jut még bőven kapacitás, és a permetező sebességét sem kell kényszerűségből csökkenteni. A sebességarányos kijuttatást, GPS jel segítségével vezérelt automatikus szakaszolás mellett a kezelői terminál végzi, megkönnyítve a gépkezelő munkáját, ezzel lehetővé téve a gyors és hatékony munkavégzést. Igény esetén robotpilótával és ultrahangos szórókeret-magasság vezérléssel egészíthető még ki a permetező, ami a pontosság érdekében tett nagy előrelépés. A permetező tartály feltöltéséről különálló, a permetező szivattyútól független, szintén Hypro gyártmányú centrifugál szivattyú gondoskodik. Alapjárati motorfordulat mellett is képes 1200 liter/perc teljesítménnyel dolgozni, így akár 5 perc alatt fel tudja tölteni még a legnagyobb tartályt is, így szükségtelen a motort feltöltéskor is nagy fordulaton járatni.

Hazánkban szintén újdonságnak számít, de szülőhazájában már hosszú idő óta jól bevált alkalmazási technológia a magas állományban végzett tápanyag visszapótlás. Erre a Hagie az NTB (Nitrogen ToolBar) tárcsás tápkultivátort készíti 12-től egészen 24 soros kivitelig. A technológia egy egyszerű nyitótárcsával történő folyékony tápanyag injektálásán alapul. Az STS eszközhordozóra egyszerűen felszerelve, szintén sebességarányosan juttatható ki a műtrágya közvetlenül a növény gyökere mellé. Ez elvégezhető magas állományban, mivel a kijuttató keret gerendely magassága is több mint 2 méter. Az NTB keret az eszközhordozó váztól hidraulikusan függetleníthető, tehát munka közben úszó állásba kapcsolva a hidraulika rendszerét a tábla domborzati viszonyaihoz igazodva akár 25 km/h-át meghaladó sebességgel végezhető az oldott anyagok talajba juttatása. Jelentős hozamnövekedést eredményez a helyesen megválasztott időben és mennyiségben kijuttatott tápanyag, amit már hazánkban is bizonyít jó néhány Hagie STS permetezőn alkalmazott NTB keret.

Az STS gépcsalád hasmagassága kerékméret függvényében 185 cm-től akár 200 cm-ig változhat. Ez tiszta hasmagasságot biztosít, tehát nincs semmilyen alkatrésze a permetezőnek, ami a 185 cm vagy 200 cm alá lógna be, és a növényállományt károsítaná munka közben. E mellett a hasmagasság mellett a permetező teljes magassága nem haladja meg a 3,9 métert, így nincs szükség bonyolult hidraulikus kiegészítő eszközökre, hogy az országúti vonuláshoz alacsonyabbra kerüljön, és a szántóföldön is kellően alacsony súlypont segíti a stabil munkavégzést a nagy domboldalakon. Az aktív futómű viszont kellő stabilitást biztosít akár 60 km/h sebességnél is a nagy hasmagasság mellett. Amennyiben szükséges, a légrugók leeresztésével a permetező még alacsonyabbra ültethető, így egy alacsony gépszínbe is könnyebben be tud állni.

A Hagie önjáró célgépeinek erőforrásai a Cummins által szállított QSB közös nyomócsöves dízelmotorjai. Az STS család kisebb permetezőiben 275 LE teljesítményt szolgáltat a Cummins QSB 6,7 literes motorja, míg az STS 16-ban 8,9 literes lökettérfogattal biztosít 365 lóerőt.

A Valkon Kft. által 2014 őszétől Magyarországon kizárólagosan forgalmazott Hagie STS önjáró permetezők az elmúlt években több százezer hektár permetezését végezték el. Kiváló referenciák állnak rendelkezésre az ország bármely területén.

Vásárlással, szervizzel és alkatrésszel kapcsolatos bővebb információ: www.valkon.hu

Kató Gergely