fbpx

Életbevágó egy kis önzés a permetezőgép karbantartásához

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 08.

A permetezők tisztítása, gondos karbantartása – sőt, bevizsgáltatása! – nemcsak a gép állapotának megtartását, élettartamának meghosszabbítását segít, hanem a létfontosságú, pontos növényvédelmet. Az eltömődött fúvóka, a szermaradvány, a keret szennyeződése, rozsdállása és más hanyagságok ezt a hatékonyságot csorbíthatják, ami inputanyag-pazarláshoz és a rosszabb növényvédelmi pontosság miatt terményveszteséghez vezethet.

permetezőgép ellenőrzés
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Érdemes rögtön megcsinálni

A növényvédelmi/permetezőgépek használatakor, már a kezelés befejezésével fontos, hogy szinte semmi maradvány ne maradjon a permetezőben. Ez azért lényeges, mert a tartályok és a szórókeret könnyebben tisztíthatók a szántóföldön, mint a telephelyen. Érdemes még a táblán elvégezni szakaszos vagy folyamatos belső tisztítással kezelni a hígított permetezőkeveréket, így nem károsítjuk a termést vagy a környezetet. Az egyik fontos eleme e folyamatnak már a kezelés végén felmerül: az akkumulátoros HD tisztító alkalmazása annak érdekében, hogy ne maradjon vegyszer a rendszerben. Ha nem megoldható a permetező tisztítása így, akkor érdemes egy hordozható, magasnyomású tisztító és egy IBC-tartály bevetése. Egyik sem kerül túl sokba, igaz, kellhet hozzá egy segítő kolléga.

Több mint tisztaság

Amennyiben csak mód van rá, érdemes nemcsak kiöblíteni a tartályt, és átfújni a szórófejeket, legjobb szétszerelni a fúvókafejeket, és egyenként megpucolni őket. Ugyancsak alapvető a szűrő(k) tisztítása, mert ez felel azért, hogy ne kerüljön szennyeződés rendszerbe. Ehhez nem kell külön eszköz sem, elég alaposan beáztatni, átdörzsölni az alkatrészt. Érdemes egy-egy hosszabb időszak vagy több kezelés után a tömítéseket is ellenőrizni, megtisztítani. Ez sem csupán „higiéniai” kérdés: a tömítések állapota kihat a növényvédelem pontosságára – a hanyagság itt szerpazarlást, felesleges (vagy éppen elégtelen) kijuttatást, pontosságot okoz, ami negatívan hat a termésre, a környezet állapotára.

Önmagunkra is vigyázzunk!

A permetező szórókeretének tisztán tartása is megtörténhet már a táblán, a kezelés végeztével. Nem tesz jót a gémnek a rászáradó vegyszer, vagy az onnan leázva a talajba szivárgó anyag.

A gondosság azonban messze nem ér véget a gépet érintő műveletekkel! A mai vontatók és önjáró permetezőgépek már lényegében megvédik a gépkezelőt a vegyszerpára belélegzésétől. Arra azonban a nekünk kell vigyázni, és ebben legyünk kellően önzők, felelősek önmagunkért: a növényvédő gép tisztításakor új kesztyűt, gumikötényt és legalább FFP2 maszkot vagy még erősebb védelmet biztosító kiegészítőt viseljünk.

Tárolás és vizsgáztatás

A permetező gondos tárolása ugyan nem az aktuális karbantartás része, de hosszú távon a gép élettartamának meghosszabbítását segíti elő. Érdemes azt a kis időt rászánni munka után, és csak letakarított állapotban a pihenőbe vinni a gépet – mind a szermaradványoktól, mint a táblán, a közúton szerzett szennyeződésektől megszabadítani a ma már egyre értékesebb gépeket. Továbbá érdemes olyan helyen tárolni őket, ahol sem direkt napfény, sem más erőteljes környezeti-mechanikai hatás nem éri.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, fontos elvinni a permetezőgépeket a háromévente kötelező felülvizsgálatra. Sokan ezt is elmulasztják, pedig a kötelező ellenőrzés is végső soron a gazdaság érdekét szolgálja!