fbpx

Minden évben Jézuska hozza a magyar halágazat ajándékát

Írta: Kohout Zoltán - 2024 december 18.

A világ egyik nagy húsfogyasztó országa vagyunk lakosságarányosan, de éppen a legegészségesebb típusúból esszük a legkevesebbet. Az éves halfogyasztás majdnem fele(!) karácsonyra esik a pörköltkedvelő Magyarországon, pedig jó lenne, ha nehéz és zsíros húsok helyett egész évben inkább halat ennénk többet.

Sertéshúsból évente durván 50, baromfihúsból 25, marhából és halból évente 5-6 kilót eszik a magyar. Népességarányosan a nagy húsevők közé tartozunk, de ez nem jelent feltétlen egészséges táplálkozást, ezért majdnem minden évben valamilyen halfogyasztás-népszerűsítő kampány próbálja a vásárlók figyelmét a hazai halkínálatra terelni. Nemrég az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) több együttműködővel sajtótájékoztatón ismertette mindezt számokban: az összes hazai halfogyasztás 40%-a realizálódik karácsony körül. Ez az egyes termelők esetében saját éves halértékesítésük 70%-át is elérheti. A magyar halfogyasztás mértéke nő, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években. A „Kapj rá!” kampány 2013 és 2020 között 24%-kal növelte a halfogyasztást. Az állami támogatások 2020 óta 700 millió forintos nagyságrendet biztosítanak az ágazatnak, illetve a hal ÁFA-kulcsát 27%-ról 5%-ra csökkentették. (Ebben bíznak a kertészeti ágazatban is, ami már régen nemcsak népegészségügyi, hanem nemzetgazdasági, sőt, bűnüldözési kérdés is Magyarországon – lásd erről csak a legutóbbi cikkeinket itt és itt!).

Érdemes megnézni munkatársunk videóját a különleges akasztói szikiponty-termelésről!