Bezárás

A korszerű mezőgazdaság lelke a precíziós gépek alkalmazása

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 19.

A támogatási lehetőségekkel élve jelentős gépberuházásba kezdtek a növénytermesztésben a gazdálkodók. A precíziós gépek beszerzésére irányuló pályázati felhívás keretében 212,39 milliárd forint támogatási igényre nyújtottak be kérelmeket az agrártermelők – jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a szatymazi Barackvirágnap és metszési bemutató szakmai konferencián.

Precíziós, mezőgazdasági munkagép
A támogatásoknak köszönhetően tudták fejleszteni a gazdák gépparkjukat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Traktor, munkagép, önjáró permetező, kombájn

Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 2 683 termelő részesült 196,78 milliárd forint támogatásban, melynek során mintegy 2 200 db traktor, 3 500 db mezőgazdasági munkagép, 230 db önjáró permetezőgép, és 700 db kombájn beszerzésére és termelésbe állítására nyílt lehetőség – ismertette a legjellemzőbb számszaki adatokat a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor megemlítette a mezőgazdaságban is tapasztalható munkaerőhiányt, kiemelte, hogy ennek ellensúlyozása érdekében is szükséges a technológiai modernizáció, az automatizáció és a versenyképesség növelése, hiszen a jövőben várhatóan még kevesebb lesz a foglalkoztatottak száma, de megnő az igény a jól képzett, a modern, digitális technológiát és termelési megoldásokat ismerő munkavállalók iránt.

A tavalyi aszály elsősorban az alföldi régióban okozott károkat

A nehéz év ellenére 2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15%-kal több az egy évvel korábbinál, amihez az árak 42%-os emelkedése járult hozzá. Míg Magyarország agrárexportja 2022-ben meghaladta a 13 milliárd eurót, azaz 10 év alatt több mint kétszeresére növekedett. Cél, hogy 2030-ra az export elérje a 15 milliárd eurós értéket.

A szélsőséges időjárási viszonyok erősítették a kormányzati elhatározást, hogy növelni kell az öntözhető mezőgazdasági területek nagyságát. Ennek hatására született meg az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, váltak könnyebbé, egyszerűbbé az öntözést lehetővé tévő hatósági eljárások és ehhez párosult egy olyan támogatáspolitika, amely ösztönzi az öntözhető területek mértékének növelését.

Jelenleg is nyitott, pályázható felhívások közül kulcsfontosságú épen ezért „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című kiírást, melynek benyújtási határidejét meghosszabbították, így a támogatási kérelmek benyújtására 2023. június 30-ig van lehetőség.

A tavasz első jele a szatymazi barackvirágzás

A Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége és Szatymaz Község Önkormányzata29 éve szakmai napot a barackvirágzáshoz kötődően. A konferencia idei programjába bekerült a regeneratív talajművelés témája.

A rendezvényhez kapcsolódóan metszési és technikai bemutatókat is rendeztek, ahol a gazdák a fagyvédelmi légkeverőgéppel és a drónos permetezési technikával is megismerkedhettek.

Forrás: AM/Sajtóközlemény