fbpx

Hárompillérű stratégia az őszi káposztarepce rovarkártevői ellen

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 08.

Az intenzív repcetermesztés magával hozta a rovarkártevők fokozott térnyerését is. Talán nincs még egy olyan szántóföldi kultúránk, amelyben olyan fontos szerepet játszana az ellenük való védekezés, mint a repce esetében. Ma már nem ritka, hogy az őszi és kifejezetten a tavaszi időszakban több alkalommal is inszekticides beavatkozással kell élnünk, ha el akarjuk kerülni a komolyabb gazdasági károkat.

A szerves foszforsav-észterek illetve a piretroidok kiemelkedő szerepet játszanak az őszi káposztarepce-kártevők elleni védekezésben. Ha ismerjük a két hatóanyagcsoport tulajdonságait,könnyebben eldönthetjük, hogy a kívánt hatás elérése érdekében mikor melyik típusú rovarölő szert válasszuk.

A szerves foszforsav-észterek hosszú tartam hatással rendelkeznek, gátolva ezzel az újonnan betelepedő egyedek károsítását is. Nagyon jól gázosodnak, ennek köszönhetően olyan helyekre is eljutnak, ahova más vegyületek nem képesek. Az ilyen hatóanyagokat a rovarok nem csupán érintkezés és táplálkozás útján veszik fel, hanem a légzésükön keresztül is. A piretroidok elsősorban taglózó hatásukkal tűnnek ki, a kezelés időpontjában a növényállományban károsító rovarpopulációt gyorsan és kíméletlenül elpusztítják. Alacsony hőmérséklet mellett a kártevők folyamatos betelepedésekor a két hatóanyagcsoport kombinációjára van szükség, hiszen önállóan a piretroid vagy a foszforsav-észter származék nem mindig nyújt kielégítővédelmet.

Egy rugalmasan alkalmazkodni képes növényvédelmi technológiamegvalósítása érdekében a Dow AgroSciences 2011-től bővíti a repcében használható rovarölő szereinek kínálatát

Tavasztól a jól ismert és széles körben bizonyított NURELLE D* 50/500 EC mellett megjelenik a DURSBAN DELTA* CS, mely egyrészt önállóan, másrészt pedig csomagban is megvásárolható lesz. A DURSBANDUO* nevű csomagban a DURSBAN DELTA mellett megtaláljuk a CENTRIS* 250 EC-t,amely egy piretroid származék (1. táblázat).

a készítmény neve hatóanyag dózis (l/ha)
NURELLE D 50/500 EC 50 g/l cipermetrin

500 g/l klórpirifosz

0,6
DURSBAN DELTA CS 200 g/l klórpirifosz 2,25
DURSBAN DUO CSOMAG

DURSBAN DELTA CS + CENTRIS 250 EC

200 g/l klórpirifosz +

250 g/l cipermetrin

1,5 + 0,12

1. táblázat. A Dow AgroSciences rovarölő szerei az őszi káposztarepcében

NURELLE D

Az egyetlen olyan repcerovarölő szer, amelyben piretroid és szerves foszforsav-észter származék egy formulációban ötvöződik. Ősszel, a repce vetését követően a rögök alatt károsító bolhákat is eléri. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy kora tavasszal a NURELLE D (0,6 liter/ha) használatával érhetjük el a legjobb eredményt, hiszen a hőmérséklet ebben az időszakban még alacsony, a repceszár-ormányos és a nagy repceormányos imágói rejtett helyen tartózkodnak. Az első kezelés éppen ezért csak olyan készítménnyel hatásos, amely megfelelő gázhatással és tartamhatással rendelkezik,valamint hideg időben is tökéletesen fejti ki hatékonyságát.

DURSBAN DELTA

A DURSBAN DELTA ősszel és tavasszal egyaránt alkalmazható új mikrokapszulázott klórpirifosz tartalmú készítmény, melynek hektárdózisa őszi káposztarepcében 2,25 liter. A készítményt ősszel repcebolha, tavasszal a szárba indulás után repce-fénybogár illetve repcebecő-ormányos ellen javasoljuk. Akorai első NURELLE D-vel végzett kezelést követően a második permetezéshez használjuk a DURSBAN DELTA-t, amely kijuttatva tökéletes filmréteget képez a növényi felületen. Mikrokapszuláiból fokozatosan felszabaduló hatóanyaga jelentősen növeli a készítmény stabilitását, gázosodó hatása magasabb hőmérsékleten is hosszabb ideig tart. Más hatóanyagcsoportokkal összehasonlítva a DURSBAN DELTA kiváló tartamhatással rendelkezik.

DURSBAN DUO

A DURSBAN DELTA-ból és a CENTRIS250 EC-ből álló csomag dózisa repcében 1,5 + 0,12 liter/ha, ezzel a hektáronkénti hatóanyag mennyisége pontosan megegyezik 0,6 liter NURELLE D hatóanyag tartalmával.

A DURSBAN DUO ősszel és tavasszal tankkeverékben és két menetben egyaránt kijuttatható. Tavasszal a NURELLE D-t követően a második védekezési időpontban használhatjuk a tankkeveréket, ezzel taglózó és egyúttal hosszabb ideig tartó gázosodó hatást érünk el. A DURSBANDUO kiemelkedő hatékonyságú a repce-fénybogár ellen. Ősszel kétszeri védekezéssel rugalmasan alkalmazkodhatunk a kártevők betelepüléséhez (2. ábra). Ilyenkor elsőként a DURSBAN DELTA-t (2,25 l/ha) juttassuk ki, majd a CENTRIS 250EC-t (0,15 l/ha). Mindkét védekezéssel hatékonyan lépünk fel a bolhák ellen,emellett az első védekezéssel gyérítjük a betelepülő repcedarázs imágók létszámát,a második kezeléssel pedig azok lombrágó álhernyóit söpörhetjük le. A Dow AgroSciences repcében engedélyezett rovarölő szerei a sárgabimbós-állapottól már nem használhatók fel!

Hoffmann Péter
fejlesztőmérnök
06-30/384-1394

*a Dow AgroSciences LLC védjegye

Afent leírtak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékek címkéjén található utasításokat!