fbpx

Hatékony, fenntartható mezőgazdaság az ökológia szellemében

Írta: Agrárágazat-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 14.

A pandémia miatt kimaradt év után második alkalommal rendezték meg augusztus elején a 2018-ban hatalmas sikerrel debütált Biogazdálkodási Napokat Ausztriában, a donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof major területén. Az öt szervezőpartner, a PANNATURA, az Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL), a BIO AUSTRIA, az Osztrák Mezőgazdasági Kamara (LKÖ) és a Talajkultúra Egyetem már 2018 őszétől intenzíven dolgozott együtt azon, hogy a termelők és a fogyasztók ismét egy helyen találkozhassanak a biogazdálkodás széles repertoárjával.

 

Biogazdálkodási napok
Biogazdálkodási Napok az ausztriai Donnerskirchenben (Fotó: Biofeldtage2021)

 

A siker kulcsa: egyedülálló tapasztalat a gyakorlat, tudomány és a kutatás terén

A Biogazdálkodási Napok célja, hogy bemutassa a biogazdálkodás területén zajló tudományos kutatási és fejlesztési eredményeket a mindennapi gyakorlatban. A szakmai eszmecserét a szervezők különböző programokkal segítették elő: mezőgazdasági gépbemutatók adtak tájékozódási lehetőséget a technikai újdonságok területén a gazdáknak; aktuális agrárpolitikai előadásokat lehetett meghallgatni; az állattartással kapcsolatos ismeretek voltak bővíthetők az egyedi programokkal; a tudatos táplálkozással összefüggő tájékoztatók kerültek sorra, sőt a regionális kulináris különlegességekkel is ismerkedhettek a kiállításra látogatók. Ezenkívül még agrárszakmai ismertetők, kertészeti tippek, látványfőzés, termelői piac és még sok egyéb látványosság színesítette a programot.

A felnőttek mellett a szervezők a kicsik szórakozását is biztosították, akik próbára tehették magukat a lábbal hajtható traktorok akadálypályáján, tudáspróbákon vehettek részt, illetve játszhattak a szalmaugrálóvárban.

 

A tapasztalatok a jövőbe mutató utat jelölik ki

A Biogazdálkodási Napokon szerzett tapasztalatok kijelölik a hatékony és fenntartható mezőgazdasági megművelés lehetséges irányát, így mind a hagyományos, mind pedig az ökológiai művelést folytató gazdák profitálhatnak belőle.

Ausztriában már több mint 40 éve nagy hangsúlyt fektetnek az ökológiai művelési módszerekre. Ezért a rendezvény partnere az Osztrák, valamint a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara. Burgenland tartomány egyik célkitűzése, hogy a bio- és regionális termelés területén mintaként tartsák őket számon; 2027-ig el szeretnék érni, hogy a megművelt területek 50%-án biogazdálkodás folyjon. A lakosság számára alapszükséglet az egészséges élelmiszer, ennek szellemében a tartomány feladatának tekinti, hogy a géntechnikát a termelésből, a génmódosított termékeket pedig az üzletekből szorítsák ki.

 

Biogazdálkodási napok, traktor
Biogazdálkodási Napok az ausztriai Donnerskirchenben (Fotó: Biofeldtage2021)

 

Fajtabemutatótól az állattartásig

A rendezvény egyik legkedveltebb programja a fajtabemutató volt, melynek során 160 parcellában sokrétű fajtakísérlet eredményét tekinthették meg a látogatók. Emellett feltárt talajmintákat lehetett megtekinteni, miközben szakmai párbeszéd és tapasztalatcsere zajlott a szakemberek és látogatók között. A rendezvény területén a parcellákban 170 fajtakísérlet eredménye volt megtekinthető, melyhez a vetőmagot az RWA biztosította.

Az Esterházy Biogazdaságban honos angus marhák, mobilistállóban tartott tyúkok, méhkaptárak és sok egyéb állat kapott szerepet a bemutatón, melynek során kiemelték a biológiai körforgás biztosításának fontosságát, és elmondták, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a tartás jó körülményeire.

 

Biogazdálkodási napok, traktor
A gépek működés közben is megtekinthetők voltak (Fotó: Biofeldtage2021)

 

Mezőgazdasági munkagépek – testközelből

Nagy érdeklődés kísérte a mezőgazdasági gépbemutatót, melynek során számos gép munka közben, a tevékenység kihangosított kommentálásával volt megtekinthető. A kiállítás során a különböző talajmunkák mellett helyet kaptak a vetéstechnikák, valamint a komposztálás, a bortermelés és az öntözési technológiák. A közel 100 gép működését testközelből lehetett követni, a 75 LE-s, keskeny nyomtávú kistraktortól egészen az 530 LE-s traktorig a teljes erőgéppaletta felvonult.

 

Biogazdálkodási napok
Nagy érdeklődés kísérte a gépbemutatót (Fotó: Biofeldtage2021)

 

Összeállította: Barna Ferenc