fbpx

Hatékony termesztéstechnológia AMAZONE gépekkel

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

Az Amazonen-Werke Kft. szántóföldi gépbemutatóján több mint 10 gépkapcsolatot tekinthetett meg a beígért eső ellenére is a szép számú és lelkes közönség Kisújszálláson. A bemutatón a Timac Agro Hungária Kft. a modern műtrágyázásról, a Monsanto a kukorica és a repcetermesztés jelenéről és jövőbeni kilátásairól adott tájékoztatást.

Újdonság

A gépbemutatót egy újdonság, az Amazone ZA-M Ultra hidromotoros hajtású műtrágyaszórója nyitotta. A ZA-M Ultra a maga 3000 l-es tartálytérfogatával a nagyobb gazdaságok gépe, melynek szórótárcsáit nem kardántengely, hanem hidromotorok forgatnak. A hidromotorok fordulatszáma az AMATRON+ fedélzeti számítógép felügyelete alatt automatikusan változhat, így az adott munkaszélességet 6 szakaszra osztva bármelyik oldalon szakaszonkénti munkaszélesség csökkentést tudunk végrehajtani. Mindezt akár teljesen automatikusan is elvégzi a gép, a GPS-Switch vezérlővel kiegészítve, így a tábla azon részére már nem fog műtrágyát kijuttatni, ahová már korábban megtette.

Permetezőgépek

A permetezőgépek közül bemutatkozott a függesztett UF család és két vontatott permetezőgép. Az UG 2200 vontatott permetezőgép az alsó árkategória egyik győztese lehet kiváló árával és ebben a kategóriában kimagasló minőségével és felszereltségével. Az UX 3200 vontatott permetezőgép a csúcskategóriát képviseli a maga 3600 l-es induló tartálytérfogatával. Az UX permetezőgép tetszetős külleme komoly technikai arzenált rejt magában. A permetezőgép a végtelenségig opcionálható, így akár 40 m-es szóró-kerettel, teljesen automatikus talajkopírozással/szórókeret vezérléssel, vagy kormányzott kerekekkel is felszerelhető.

Vetőgépek

A bemutatón találkozhattunk az Amazone ED szemenkénti vetőgéppel, melynek nagy előnye az alacsony ejtési magasság, mely pontosabb tőtávot eredményez. A vetőgép 900 l-es műtrágyatartállyal és mikrogranulátum kijuttatóval felszerelve olyan áron került idén tavasszal a piacra, melyre mindenki azonnal felkapta a fejét és az értékesített darabszámban is azonnal jelentkezett a hatása.

Talajművelők

A talajművelő gépek közül újdonságként mutatkozott be a Catros+ 6 m-es felhajtható gerendelyes félig függesztett rövidtárcsa, melynek csipkés, Ø 510 mm tárcsalapjai akár a kukorica tarló elmunkálására is alkalmassá teszik ezt a gépet. Nagy testvére, a Catros 7501 vontatott rövidtárcsa Ø 460 tárcsalevelekkel impozáns látványt nyújtott, mindamellett kiváló munkát is végzett a rögös, kötött, lazított tarlón.

A tarlóhántás gépei után megismerkedhettünk a szántás kiváltására alkalmas Centaur 4 m-es nehéz szántóföldi kultivátorral, mely 4 sorban elhelyezett „3D” (három irányban elmozduló) kapái akár 35 cm-es mélységig is képesek lazítani, és két sorban elhelyezett tárcsaelemei kiváló bekeverést végeznek. A munkaműveleteket, mint minden Amazone talajművelő gép esetében itt is sávosan tömörítő henger zárta le.

Mulcsvetőgép

A bemutatót a Cirrus 4 m-es mulcsvetőgép és a Cayena késes csoroszlyás vetőgépújdonság zárta. A Cirrus mulcsvetőgép tárcsás elmunkálóval, tömörítő keréksorral, tárcsás csoroszlyával és magtakarópálcával szerelt változata szinte minden körülmények között jól alkalmazható univerzális vetőgép, míg a Cayena a köves, rögös és nagyon száraz területek vetőgépe, minimális talajbolygatással, egyszerű kivitellel, és szuper árral.

Az utóbbi évek egyik sikernövénye a repce,

amely a jövőben is jelentős szerepet fog betölteni a termelők körében. Mindezt az alapozza meg, hogy az EU-n belül a bioüzemanyagok arányát folyamatosan emelni kell, s a jelenlegi szükségletet sem tudjuk előállítani, importra kényszerülünk. A termesztés folyamán a termőterületek növelése mellett a nagyobb hozamú fajták is előtérbe kerülnek. Magyarországon a 2009-es év folyamán közel 300.000 ha repcét termesztettek, melyen belül a hibridrepcék részaránya egyre nagyobb területet tett ki. Az EU-n belül a hibridrepcék vetőmagpiacának több mint 26%-a a DEKALB-é. Természetesen az új fajták megjelenésével, és elterjedésével a termesztéstechnológia is változott, itt nagy figyelmet kell szentelni a tőszám kontrolálására, hogy a lehető legmagasabb termésátlagokat érhessük el. A tőszámok optimálisan tartása mellett egyéb termesztéstechnológiai elemek változtatásával is tovább lehet fokozni a nyereséges gazdálkodást. Erre egy a gyakorlatban jól működő technológiai elemet mutatott be Raj Péter, a Timac Agro Hungária Kft. képviseletében.

Új irány a tápanyag-utánpótlásban

Az előadásban elhangzott, hogy a régi MEMNAK által kidolgozott, talajfeltöltő műtrágyázási irányelvet a megváltozott gazdasági környezetben nem lehet fenntartani. A TAKI nevével fémjelzett 1989-ben létrehozott tanulmány már a növény közvetlen táplálását és a talaj tápanyagtartalékának egy elfogadható szinten tartását javasolja.

Ehhez az elvhez igazodik a Timac AGRO szaktanácsadási programja, melyben mind a termékek megtervezésében, mind az egyedi tápanyagellátási javaslatokban a tápanyagok lehető legmagasabb hasznosulása, valamint a növényre gyakorolt gyors, közvetlen hatás elérése a cél.

A kapások vetéssel egy menetben történő startertrágyázásának gyors, közvetlen, a növényre gyakorolt hatása az idei évben fokozott jelentőséggel bírt, amit jól mutattak az idei kukorica kísérletek is. Az EUROFERTIL PLUS 35 NP startertrágyát vetéssel egy menetben juttatták a mag közelébe. A termékben nagy koncentrációban található foszfor és kalcium gyorsan felvehető hatóanyagként segítette a növény gyors gyökeresedését és megerősödését. Ez a gyors hatás kiemelkedő előnyt jelentett a tápanyagkísérlet kontroll parcelláihoz képest, ahol csak alaptrágyában adagoltak foszfort, illetve mindössze nitrogént kaptak a növények.A startertágyázott területen a kukorica levele nem lilult és a túlzott vízmennyiség okozta stresszhatás sem okozott olyan hosszú fejlődési problémát, mint a kontrol területeken. Az előadásban bemutatták a Timac termékekben lévő szerves hatóanyagok gyökérnövekedésre, tápanyagfelvételre és az élettani folyamatok működésére gyakorolt kedvező hatását. Az ásványi hatóanyagok mellett ezek a szerves alkotók fokozzák és szabályozzák a növények fejlődését és szerepet játszanak a fiatal növény gyors megerősödésében.

A Timac AGRO az őszi műtrágya választékában is fokozott indító hatású termékeket kínál. Minden termékükben megtalálható az ásványi hatóanyagok széles skálája, azaz a makroelemek mellett jelentős mennyiségben tartalmaznak mezo- és mikroelemeket is. Az ásványi tápelemek hatását ezekben a műtrágyatípusokban is speciális szerves összetevők fokozzák és egészítik ki. A Timac AGRO előadásban felhívta a figyelmet a repce és a búza őszi indítására és annak jelentőségére is. Az előadó elmondta, hogy ezeknek a növényeknek már az őszi rügydifferenciálódás meghatározza az oldalhajtások számának döntő részét, tehát a növények őszi fejlődése nagyban kihat a búza bokrosodására és a repce oldalágainak számára. A repce esetében figyelmet kell fordítani a gyökér hosszanti mélyrenyúló növekedésére, ami kellően laza altalajt, tápanyagból foszfort és kálciumot igényel. A kalászosoknál ugyancsak hozamot meghatározó a gyökérméret. Az előadáson felvetített diagram jól mutatta a gyökértömeg és a kalászok számának egyenes arányú összefüggését.

A Timac AGRO kétféle indító hatású melegen granulált komplex műtrágyát emelt ki termékválasztékából. Az EUROFERTIL PLUS PHOS 38 NP a hazai komplex termékek közül a legmagasabb mennyiségben tartalmaz foszfor hatóanyagot, ezért akár direktvetésnél is magas foszforhatóanyag juttatható ki a növény táplálására, a vetés jelentős lassítása nélkül. A termékben ezenkívül nitrogén, kalcium, kén, bór és bioaktív hatású szerves hatóanyag is található a növények komplex ellátása és a kezdeti növekedés segítése érdekében. Az EUROFERTIL PLUS 49 NPS ugyancsak foszfortúlsúlyos indító műtrágya, amely hatóanyag-összetételében nem, csak a hatóanyagok arányában különbözik az előző terméktől. Ezt a terméket kifejezetten ajánlják savanyú és kénhiányos területekre. Az EUROFERTIL PLUS 49 NPS használati értékéhez képest rendkívül kedvező áron vásárolható meg kínálatukból!

Dudás Ervin