fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

Hírek:

Műtrágya: Február nem hozott sok változást januárhoz képest. A kereslet még nem volt érzékelhető és az árak sem változtak nagy mértékben. A nitrogén árak átlagosan 2.000 forinttal emelkedtek, melyet a Péti Nitrogénművek eszközölt. A MAP/DAP árak továbbra is 600 dollár körül mozognak. A záhonyi készletek szinte elenyészőek, pár száz tonna árú volt a hónapban raktáron.

A Kálisó ára Záhonyban 330 euró felett is mozgott január hónapban. Februárra a granulált nagykereskedelmi ára vámoltan gépkocsira rakva 350 euró lett. A 3×15-ös januári árak után a reális szintekre ugrott a piac.

Az egyik legérdekesebb hírt a Peremartoni Fertelizers Kft szolgáltatta a hónapban. Tulajdonosi szerkezete alig pár hónap után újból megváltozott. Az eddigi orosz tulajdonos a cégbejegyzési adatok alapján értékesítette a céget. Az új tulajdonos valós személyét egyelőre homály fedi, bár az szinte bizonyos, hogy külföldi tulajdonban marad. A 2008 októberében, akkori tulajdonosa a norvég Yara által bezárt üzem akár 120000 tonna előállítására is képes lenne. Névleges kapacitása még ennél is nagyobb. A tavalyi évben újból gyártani kezdő gyár az idei szezonra – tulajdonosváltás előtt – 40000 tonna műtrágya értékesítését tűzte ki célul.

Gabona:

A malmi búza árak elérték a 75.000 forintot. A piacokon a takarmánybúza szinte nem is kapható. Mindenki az új termésre vár, pedig még csak február volt. A belvíz károk elemzése alapján 150000 hektár őszi gabona területet feltehetően tavasszal újra kell vetni. Elemzések alapján kukorica kerülhet a földbe. Ezzel a megoldással a bűvös 1 millió hektár alá kerül hazánkban a búza vetésterülete. A lépés azonban nem lenne rossz megoldás, hiszen a kukorica kereslete a világban erős és az elkövetkező év folyamán is szoros lesz az ellátás, ami átlagosnál magasabb árakra enged következtetni.

Februárban a világ gabona árai igen érdekes utat jártak be. A kukorica a Chicago-i Árutőzsdén soha sem látott magaslatba jutott, majd rá esésnek indult. A búza és kukoricajegyzések is csökkenő tendenciát mutatnak. Ez hazánkban is érzékelhető volt, csökkent a kukorica ára a hó végére. A mozgás legfőbb oka a spekulatív tőke kivonulása volt a gabonák piacáról. A líbiai események hatására a pénzügyi alapok inkább az olaj és egyéb részvénypiacokat találták meg maguknak és a nagyobb haszon reményében átcsoportosították befektetéseiket. Ezzel jelentős mozgást váltottak ki a gabonapiacokon.

A másik indok az USA vetésterületének változása volt. Az USDA megemelte a kukorica és a szója vetésterületét, ami megnyugtatta a kedélyeket a szűkös átmenő készletek miatt. Persze ez még korántsem jelent valós megnyugvást a kukorica számára, így az átlagnál magasabb árak jellemezhetik a jövő évet is. A magas olajárak és a magas cukorárak is a kukorica használatát erősítik, így a kereslet továbbra is magasan marad. A búza azonban az új termés után a mostani előrejelzések alapján akár fel is lélegezhet. Ugyan vannak jelentések 9 millió tonna búza elvesztéséről kínai szárazság miatt, de más források szerint ez az ügy annyira nem komoly és inkább csak a mostani időjárás piacot befolyásolja nagyobb mértékben.

Takarmány:

A szója ára a gabonákkal együtt csökkenésnek indult a hónap során. Egyrészről a kiváló dél-amerikai adatok miatt, másrészről a nagyobb amerikai termésterület miatt. Felmerülhet a kérdés miként lehet, hogy a kukorica és a szója termésterületek is növekedtek, de még sincs ez hátrányos hatással más terményekre. Egyrészt ezek az adatok csak számítások, azaz korántsem biztos még, hogy meg is fonal valósulni, másrészt viszont az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan csökkent a vetésterület. Egy hosszan tartó erős árszint elősegítheti, hogy a nagyobb haszon reményében újból művelés alá vonjanak területeket. Az amerikaiak nem hektárban, hanem úgynevezett acre-ben számolnak, ami tulajdonképpen azonos egy kis magyar holddal. Évekkel ezelőtt még 300 millió holdas szántóföldi területet műveltek. Ma ez az adat 280 millió körül mozog. Ami azt jelenti, hogy van hely a növekedéshez.

Az MCP ára január után emelkedett. Ez várható is volt, hiszen alapanyaga a foszforsav megegyezik a foszfor alapú műtrágyák alapanyagával.

Lengyelország sürgetni szeretné a húsliszt újbóli használatát a takarmányokban. Több ország is csatlakozott indítványához, de az EU egyelőre nem enged álláspontjából és szeretné a részleteket kidolgozni. Hozzátartozik a történethez, hogy a világon egyedül az EU nem engedi a húslisztek használatát takarmányokban. Ezáltal nagyobb fokú fehérje importra szorul, melyet a szója testesít meg. Ez persze drágítja a takarmányok árát, ami miatt romlik a húsipar versenyképessége. Ez párosulva az egyéb kreatív szabályozó rendeleteivel vezet oda, hogy olcsóbb az import hús, mint az EU-ban előállított.

Végtermék:

A Magyar Agrárkamara előzetes számításai szerint egy év múlva akár több mint 25%-kal kevesebb tojótyúk lesz az országban a 2012-től hatályba lépő állatjóléti rendelet miatt. Mint ismeretes a ketreceknek meg kell majd felelni az új előírásoknak, melyeket regisztrálni is kell. 353 millió tojótyúk van az EU-ban, melyből feltehetően 100 milliót nem fognak megfelelő ketrecekben tartani. Azonban ennek az lesz az eredménye, hogy tojásaikat nem lehet majd értékesíteni az EU-n belül. Miután a keletkező hiányt nem lehet majd harmadik országokból történő importtal sem pótolni, így feltehetően az árak emelkedni fognak, ami pedig a fogyasztásra is kihatással lesz. Magyarországon 4 milliós intenzív állományt tartanak számon. A mostani logika számítások szerint ebből egymillió tyúk tojástermelése eladhatatlanná válik majd az EU-n belül.

Európai Uniónál maradva Magyarország 4 másik tengerrel nem rendelkező tagállammal közösen szeretné, ha a következő évtől nagyobb hangsúlyt és támogatást kapna az édesvízi haltermelés is. Ma nagyjából 360 tógazdaság működik az országban. A hivatalos álláspont szerint ezek a gazdaságok társadalmi érdekeknek megfelelően egyéb természetvédelmi munkákat is ellátnak, ezért érdemesek az EU külön figyelmére, támogatására.

2011. március 16-ig lehet az új tejkvótákat igényelni. Új kvótát tehenenként 7000 kg tejre lehet kérvényezni. Ennek hiányában ugyanis nem lehet hivatalosan a tejet értékesíteni. Azok is adhatnak be kérelmet új kvótára, akik a tavalyi évben túlteljesítettek már meglévő mennyiségeiket, azaz nem csak új termelésre fogadnak be igényeket. Kétféle kvótamennyiség van, az egyik a közvetlen értékesítési kvóta, a másik a beszállítási kvóta. Mindkettőt 60 millió kilogramm tejben szabályozzák. 5-5 milliót tartanak fent új pályakezdők részére.

Valuta:

A jegybanki alapkamatot 6%-on tartotta a Magyar Nemzeti Bank. A forint az euróval szemben február hónapban többször próbált a 270-es sávból kitörni, de nem sikerült. Február elején már 268-at is súrolta, de a reformok elmaradása miatt nem tud stabilizálódni, tovább erősödni. A kormány megszorító, vagy strukturális intézkedései tolódnak, a piac nem érzi még a biztos előrehaladást. Jó hír, hogy egyik hitelminősítő intézet sem rontotta tovább az ország besorolását. A nyugdíjpénztári intézkedések a várható bevételek ellenére sem keltettek pozitív visszhangot a piacokon. A térség valutái egységesen erősödtek a hónap folyamán, ez húzta magával a forintot is. Az utolsó héten aztán nemzeti valutánk gyengülésnek indult, de sikeres államkötvény aukció miatt stabilizálódott az értéke. A kedvező hírekre várva, illetve azok hiányában továbbra is a 270-es sávban mozoghat a forint március hónapban is. (A táblázatban található februári adat az utolsó kereskedési nap eredményét nem tartalmazza.)

A jegybanki alapkamatot 6%-on tartotta a súrolta, de a reformok elmaradása miatt nem tud stabilizálódni, tovább erősödni. A kormány megszorító, vagy strukturális intézkedései tolódnak, a piac nem érzi még a biztos előrehaladást. Jó hír, hogy egyik hitelminősítő intézet sem rontotta tovább az ország besorolását. A nyugdíjpénztári intézkedések a várható bevételek ellenére sem keltettek pozitív visszhangot a piacokon. A térség valutái egységesen erősödtek a hónap folyamán, ez húzta magával a forintot is. Az utolsó héten aztán nemzeti valutánk gyengülésnek indult, de sikeres államkötvény aukció miatt stabilizálódott az értéke. A kedvező hírekre várva, illetve azok hiányában továbbra is a 270-es sávban mozoghat a forint március hónapban is. (A táblázatban található februári adat az utolsó kereskedési nap eredményét nem tartalmazza.)

Időszaki áttekintés:

Az elmúlt egy év során a búza ára megtöbbszöröződött. A liszt feldolgozói értékesítési ára azonban nem követte ekkora mértékben az étkezési, malmi búza árnövekedését. A grafikonon látható az Agrárkutató Intézet kigyűjtése alapján a BL-55-ös finomliszt feldolgozói árainak és a búza termelői árainak alakulása 2010. januárjától 2011. januárjáig.

a baromfihús kereslete, illetve a kenyéré is, ami az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.

A 2-es grafikon megmutatja, hogy az elmúlt 7 évben miként alakultak a búza és a liszt éves átlagárai. Hosszabb távú összehasonlítás esetén látható, hogy ez az idei trend nem mondható el minden évre. A 2007-es világ élelmiszeripari válság hatása alatt a búza ára az idei évhez hasonlóan kiugróan megemelkedett és akkor a liszt ára még nem tudta ezt az ütemet lekövetni. Azonban a 2008-as évben látható volt, hogy amíg átlagosan a liszt feldolgozói ára tovább emelkedett, addig a búza termelői ára már csökkent éves szinten. Amennyiben az idei évvel hasonlítjuk össze a három évvel ezelőtti eseményeket, és bízunk egy világszintű búza áresésben, mint az 2008-ban is bekövetkezett, akkor feltehetően a liszt ára most, 2011-ben fogja korrigálni magát.

 

Áru Megnevezése

2010. március

2011. január

2011. február

Műtrágya

AN

Ammónium Nitrát, big-bag

75000

85000

87000

CAN

Cálcium Ammónium Nitrát, ömlesztett

60000

70000

72000

MAP

Mono Ammónium Nitrát, ömlesztett, FCA Záhony

100000

140000

140000

MOP

Kálisó, ömlesztett

100000

91000

91000

NPK 3×15

ömlesztett

90000

95000

105000

Gabona

Búza

Országos átlag

28000

68000

75000

Árpa

Országos átlag

26000

57000

57000

Kukorica

Országos átlag

30000

59000

58000

Napraforgó

Országos átlag

78000

140000

140000

Repce

Országos átlag

76000

140000

140000

Takarmány

Szójadara

46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben

92000

105000

100000

Napraforgódara

Országos átlag

32000

70000

70000

Repcedara

Országos átlag

31000

69000

75000

MCP

EUR, leszállítva

390

450

500

Végtermék

Csirke

Vágóbaromfi havi termelői ár

207

231

Pulyka

Vágóbaromfi havi termelői ár

305

328

Kacsa

Vágóbaromfi havi termelői ár

255

276

Sertés

Termelői ár hasított meleghúsban

337

355

Bárány

Az élőbárány termelői ára

644

698

Szarvasmarha

Vágótehén ára hasított meleghúsban

475

518

Vágóüsző ára hasított meleghúsban

483

518

Fiatal bika ára hasított meleghúsban

630

736

Tej

Nyerstej havi termelői átlagára

68,06

82,02

Tojás

19,34

16,05

Valuta

EUR/HUF

265,5

275,45

271,12

USD/HUF

195,67

206,31

198,75

Tömösi Attila