A magyar húsipar csak jelentős szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerőt – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöksége szerdai budapesti ülésén.
A HDSZ tájékoztatása szerint a testület úgy ítéli meg, a magyar húságazatnak csak akkor van jövője, ha a gazdasági növekedés hatására emelkedik a húsfogyasztás.
Ehhez szerintük szükség van arra, hogy a kormány végrehajtsa a sertésprogramot, az általános forgalmi adó mértékét leszállítsa az Európai Unió országaiban jellemző szintre, és korlátozza a feketegazdaságot.
Emellett az önkormányzati tulajdonba került húsüzemekben erősíteni kell a foglalkoztatás biztonságát, a munkahelyek védelmét.
Pápán további kormányzati erőfeszítéseket kíván a vágóhíd működésének konszolidálása, Kapuváron pedig esélyt kell adni az üzem újraindításához és az emberek foglalkoztatására.
Az elnökség a HDSZ közelmúltban tartott kongresszusát értékelve úgy ítélte meg: a húsiparban dolgozó emberek jogos elvárása, hogy az ágazatban érdekelt hazai befektetők és önkormányzatok nagyobb felelősséget viseljenek a magyar munkavállalók élet- és munkakörülményei iránt a tulajdonukban lévő gazdasági társaságoknál.
A társadalmi szolidaritásnak és a szociális partnerek együttműködésének továbbra is az a legfőbb biztosítéka, ha a munkáltatók tiszteletben tartják a szakszervezetek és az üzemi tanácsok tevékenységét.
A HDSZ számára elfogadhatatlan, hogy az új munka törvénykönyve meggyengítette a szakszervezeti tisztségviselők védelmét, és az új szabályozás szerint a munkáltató bizalomvesztésre hivatkozva azonnali hatállyal felmondhat egy függetlenített vállalati szakszervezeti vezetőnek.
A HDSZ elnöksége a kongresszus által adott felhatalmazással élve, aktívan részt kíván venni a három szakszervezeti konföderáció és az ipari-energetikai ágazati szakszervezetek fúziójának előkészítésében – olvasható a közleményben.
MTI 2013. október 30.