Hogy Önnek is megérje…és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 05.

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze, az őszi, gombaölőszeres-védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása. Évjárattól függően az őszi periódusban több kórokozó okozhat jelentősebb asszimilációsfelület-vesztést, amelyek közül kiemelt kórtani veszélyt a fómás levélfoltosság és szárrák (Phoma lingam) jelenti. A betegség idén kiemelt jelentőségű, ugyanis a csapadékos periódusok a kórokozó erőteljesebb fellépését eredményezték a repcetáblákon, ennek következménye a jelentős szaporítóanyag-felhalmozódás. A kórokozó elleni védekezést kötelező technológiai elemnek kell tekinteni, ugyanis a sűrű gabona-repce vetésforgó az elmúlt évtizedben erőteljesen növelte a betegség jelenlétét. Az ellene történő védekezési stratégiában fontos szerepe van az agrotechnikának (tarlók ’higiénikus’ ápolása) és a fungicides állományvédelemnek. A kórokozó már ősszel fertőzi a kis repcenövényeket, ahol a tömeges szaporítóképlet produkcióra képes (1. ábra). A betegség intenzív terjedésében meghatározó szerepe van az utóbbi évekre jellemző enyhe téli periódusoknak. A fertőzés következménye, hogy a repce jelentős levélfelületet veszít, amely súlyos terméscsökkenést von maga után.

A fóma fertőzése már ősszel jelentős lombveszteséget okozhat (Vas megye, 2017.10.12)

Ebben az időszakban a repce betegség-ellenállóságát fokozza az optimális tápanyag-ellátottság biztosítása, a kultúrnövény megfelelő kondicionáltságának és télállóságának kialakítása, valamint a vegetatív növényrészek növekedésének szabályozása.

A felvázolt őszi problémakör megoldására a repcetermesztők rendelkezésére áll a népszerű Repce Kondi Pack technológia az FMC-Agro termékpalettájáról. A Repce Kondi Pack virtuális csomag 5 l Riza® 250 EW-t (250 g/l tebukonazol) és 25 l Amalgerol®t tartalmaz kedvező ár-érték arányban.

Az őszi káposztarepce téli kifagyásának oka lehet, hogy a fagyok beálltáig az állomány nem elég fejlett, vagy éppen ellenkezőleg, már túlfejlett és ősszel szárba indul. Az őszi regulátorozás szükségessége ma már a repcetermesztés elfogadott technológiai eleme. A tebukonazol hatóanyagú Riza® 250 EW 0,6-1,0 l/ha dózisa kiválóan megfelel ezeknek az elvárásoknak: hatékony a betegségek ellen és kitűnő regulátor is egyben, fokozza az oldalhajtások képződését, csökkenti a csúcsrügy növekedési erélyét, a növekedést az oldalhajtások és a gyökerek felé összpontosítja. A gyökérnyak átmérője növekszik, a gyökerek hosszabbá válnak, így több tápanyaghoz és vízhez jut a növény. A levelek megvastagodnak és az egész növény robusztusabbá válik. A vastagabb gyökérnyak a télállóságot javítja, a hosszabb gyökerek a szárazság kivédésében játszanak szerepet. A jó kondícióban lévő, megfelelő számban kikelt őszi repceállomány a következő év jó termesének alapja.

Mindezt kiegészítve az Amalgerol® talaj- és növénykondicionáló készítménnyel fokozzuk a növény stressztűrő képességét, a lomb egészségesebb, sötétzöld lesz, a gyökérzet pedig erőteljesen fejlődik.


Repce Kondi Pack reguláló és gyökértömeg növelő hatása
(Fejér Megyei Kormányhivatal, Velence, 2008)

Az Amalgerol® alkalmazásának további fontos előnyös tulajdonsága, hogy a talajba kerülve az ott élő, honos baktériumok számát igen rövid időn belül mérhetően megsokszorozza és ezek jelentős szervesanyag-bontásba kezdenek. Az intenzív tápanyagfeltárás következménye, hogy így a növények számára nagyobb mennyiségű és könnyen felvehető tápelemek (pl.: Ca +43 %, P +30%, Zn +35% mértékben) lesznek jelen. A kezelés hatására a növény gyökérszőrözöttsége meghétszereződik (mikorrhiza felszaporodás), tápanyagfelvevő képessége megnő és a növény erőteljes növekedésnek indul.

Ezen technológia szakmai hitelességét igazolták a Fejér Megyei Kormányhivatal által elvégzett vizsgálatok. A kezelésekben különböző kijuttatási időpontokban alkalmazták a Riza® 250 EW 0,6 l/ha + Amalgerol® 3 l/ha-os kombinációját. Az ábra szemlélteti, hogy a Riza® 250 EW és Amalgerol® kombinációjának őszi alkalmazása 8-9 %-kal növelte a gyökérnyakvastagságot!


Repce Kondi Pack hatása a repce gyökérnyak-átmérőjének alakulására
(Fejér Megyei Kormányhivatal, Velence, 2008)

A fenti tapasztalatok figyelembevételével az őszi káposztarepce 4–8 leveles korában, az egészséges, jó kondíciójú, télálló növényállomány elősegítésére 0,6-1,0 l/ha Riza® 250 EW + 3 l/ha Amalgerol® kombináció használatát javasoljuk (szükség szerint Rapid® CS, vagy Rapid® Turbo rovarölővel egy menetben is)!

Akció keretében az FMC Duplán Tankolunk Programjában a Riza® 250 EW pontértékét megdupláztuk!

http://www.fmcagro.hu

FMC- Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, az Amalgerol® a Hechenbichler GmbH márkaneve