fbpx

Horsch Cruiser: sekély, intenzív, gyors!

Írta: - 2018 március 10.

A Cruiser sekély szántóföldi kultivátor 5 és 6 m változata tavaly került a piacra a korábbi, 10 és 12 m verziók után, s idén jönnek a még kimaradt munkaszélességek. Aki egy kicsit ismeri a HORSCH-t, az tudja: a fejlesztések során mindig a legnagyobb gépek kerülnek ki legelőször, ezért is ez az előbb említett sorrend.

Miért fejlesztette ki a Horsch a Cruiser XL-t és a rugós kapát? Rugó kapás kultivátor mindig is volt, a kapák mindenféle formájában. Ezeknek egy hátrányuk volt: relatíve törésérzékenyek, és a függőleges irányba kicsi a kiemelkedési magasságuk; nincsenek előfeszítve, így már a legkisebb talajellenállás is bemozgatja, és ahogy a kiemelkedési magasság egyre nagyobb, extrém ütemben nő a kioldó erő is. Ezzel szemben az előfeszített standard kultivátor kapa komplikált, drága és nagyon nehéz. Az új Horsch rugós kapában mindkét kapa előnyét ötvözték, vagyis az előfeszítést és az egyszerű felépítési módot sikerült egybegyúrni.

Az új Horsch rugós kapa, 150 kg erővel van előfeszítve, és képes 20 cm magasra kinyílni, így biztosítja, hogy a kapa 15 cm mélyen is biztonsággal dolgozzon. Az EU glyfosat-vitája után különösen szükség van egy gépre, amely nagyon intenzíven, nagy teljesítménnyel sekélyen átdolgozza a talajt. A Cruiserben a rugós kapák hatgerendelyes eloszlásban találhatóak, az utolsó sor kapa és a henger között egy egyengető-tárcsasor is fellelhető. A lezárásról a dupla RollPack henger gondoskodik.

A kapaszárra szerelhetünk 5, 8, 10 cm széles vésőorrokat vagy 20 cm-es lúdtalp kapákat.

A Cruisert tökéletesen alkalmazhatjuk a tarlóhántásban is, nagyon intenzív a keverőhatása és a hatgerendelyes kivitel következtében a növényi szármaradványok hosszabb ideig vannak a gépben, így a szétterítő-képessége is tökéletes.

A tarlóápolásban, a már előjött árvakelést ugyancsak nagy intenzitással dolgozza be.

A bio gazdaságok egyik alap eszköze lehet a Cruiser! Miért? A sok keskeny kapa, szűk húzás mellett a gyomokat kihúzza a felszínre, ahol azok elszáradnak. Aratás után, folyamatosan lehet stimulálni a kihullott magvakat, és az árvakelést bedolgozni, a földet feketén tartani! Akár tavaszi magágykészítésre is alkalmas. Mulcsos technológiában a Cruiser a föld felszínét ragyogóan elegyengeti, ami előfeltétele a biztonságos kelésnek.

A Horsch Cruiser egy olyan sekély szántóföldi rugóskapás kultivátor, amely sekély mélységben is nagy intenzitással tökéletesebb munkát végez, és ha a gabona-vetőgépen nincs munkaeszköz, akkor is kiváló magágyat készít.

Szász Zoltán

[email protected]

www.horsch.com