fbpx

Horsch KR – forgóboronás vetőgép

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 20.

A gabonafélék vetésére egyre többen még jobban odafigyelnek, és sok termelő számára egyre fontosabb lett a minőségi vetés is.

A Horsch nagyon sokféle aprómagvető-vetőgépet gyárt. Ez annak tudható be, hogy a világ majdnem minden tájára szállít technológiai megoldásokat. Magyarországon a Pronto, dupla tárcsás mulcsvető a legismertebb, ezt követi a Sprinter, Focus, Express…

A Pronto DC, AS ill. Express TD vetőgépekben művelőeszközként egy rövidtárcsát találunk, majd jön a gumikerekes henger, és ezt követi a duplatárcsás vetőegység. Mulcsos és hagyományos szántásos technológiában tökéletesen dolgozik. Azonban vannak olyan területek, ahol az extrém időjárásnak, illetve az alkalmazott technológia következtében nem kapunk a megnövekedett igénynek megfelelő magágyat. Ezeken a területeken a rövidtárcsa helyett a forgóboronát helyezik előtérbe. A forgóborona mellett szól még az is, amikor késő ősszel a termelő felszántotta a kukorica- cukorrépaföldet, és a legjobb minőségben szeretne, a legrövidebb és a legkevesebb munkamenettel vetni. Ekkor csakis a forgóboronás-vetőgép jöhet számításba.


Pronto 6KR Direkt vetés a szántásba


Express 4 KR Front tartállyal

A Horschnál két típusú forgóboronás-vetőgépet találunk: a Pronto KR és Express KR. A Pronto a vontatott 6 m szélességű, az Express a függesztett 3-3,5-4-4,5 m-es munkaszélességekben kapható. A forgóborona – habár nagyobb energiaigényű, mint a rövidtárcsa –, ha mulcsvetésben dolgozunk és csak abban a mélységben használjuk, mint a rövidtárcsát akkor kevéssel igényel több LE-t. A Pronto 6 KR vontatási igénye 220-330 LE, az Express KR 150-250 LE közötti. Az intenzívebb talajművelésnek köszönhetően, a rögösebb talajból is aprómorzsást állít elő, optimálisat az aprómagvak számára. A vetési sebesség azonban kisebb, mint a rövidtárcsáé. Ez annak függvénye, hogy milyen mélyen és milyen intenzíven kell a vetőágyat megdolgozni 6-13 km/h vetési sebességgel tudunk számolni. Azon termelők, akik olyan körülmények között dolgoznak, ahol a rövidtárcsa nem elég az aprómorzsás magágy előállításához, a Horsch Pronto KR vagy Express KR vetőgépet ajánljuk. Az őszi szezon folyamán az Axiál Kft. kínálatában két forgóboronás bemutatógép is megtalálható, egy Pronto 6 KR és egy Express 3 KR, amely alkalmas még a búza szemenként vetésére is!

Szász Zoltán

30-7430302