fbpx

Horsch Leeb – nem sokkal 30 centiméter felett

Írta: - 2018 március 01.

Sztupa Gergellyel, a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével egy Horsch Leeb LT permetezőgép vásárlása kapcsán beszélgettem, aki többek között hangsúlyozta, hogy egy innovatív vállalkozás csakis úgy maradhat versenyképes, ha folyamatosan a tökéletesre törekszik.

Bemutatná a Zrt. tevékenységét?

– Cégünk szűk 60 éve kezdte meg mezőgazdasági tevékenységét a Duna és a Velencei-tó közti területen, a Pusztaszabolcson és környékén lévő földterületeket műveljük. A Mezőföld szívében, fekvő kizárólagosan magyar tulajdonban lévő tejgazdaságunkban 700 db holstein-fríz tejelő tehénnel, illetve ennek a szaporulatával rendelkezünk, ami annyit jelent, hogy kb. 1200 jószágot kell élelemmel ellátnunk, így az állattartás mellett a növénytermesztés a fő tevékenységünk, 600 hektár bérelt és 400 hektár integrált területen gazdálkodunk. 8 éve kezdtünk építeni egy tejüzemet is, tejgazdaságunk naponta 15-16 ezer liter tejet ad, melynek kb. felét dolgozzuk fel és készítünk belőle minőségi termékeket, a tejtermékek teljes palettáját kínáljuk. Mi valóban elmondhatjuk magunkról, hogy a „termőföldtől az asztalig” szemlélet tükrében tevékenykedünk. Gazdaságunk hisz abban, hogy a minőség a legjobb ajánlólevél. Ennek tükrében a növénytermesztés, az állattartás és a tejtermelés minden mozzanatára a lehető legnagyobb figyelmet fordítjuk, hogy csak is a legkiválóbb termékek kerülhessenek a magyar fogyasztók asztalára. Az egészség a helyes táplálkozásnál kezdődik. Nincs ez másképp a teheneknél sem. Éppen ezért törekszünk arra, hogy a takarmány minél nagyobb részét mi magunk állítsuk elő, hiszen csak így tudjuk biztosítani az állatállomány számára az első osztályú élelmet, mely természetesen innovatív technikai, gépészeti háttér nélkül elképzelhetetlen lenne.

Mióta vannak szakmai kapcsolatban az AXIÁL Kft.-vel?

– Már az AXIÁL Kft. elindulása óta vannak közös projektjeink. Fő szakmai vonal az alkatrészbeszerzés, de az évek során vásároltunk tőlük két rakodógépet, illetve egy bálázóra is beruháztunk. Tavalyi évben pedig egy Horsch Leeb LT 4000 literes műanyagtartályos permetezőgépet hoztunk el tőlük.

 

Miért döntöttek a Horsch permetezője mellett?

– A vásárlás egy véletlen beszélgetés kapcsán indult el, amikor az AXIÁL termékmenedzsere megemlítette pár előnyét ennek a munkagépnek. Természetesen azzal azért mi is tisztában voltunk, hogy a Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgépgyártója. Mivel változtak a növényvédelmi szabályozások, törvények és egy elég régi 18 éves permetezőnk volt előtte, úgy véltük szükségessé vált e munkaeszköz cseréje, így hát szétnéztünk a piacon.

Épp az AXIÁL-nál voltunk egy tárgyaláson mikor ott megemlítették a Horsh Leeb LT permetezőjét. Tudni kell rólunk, hogy nagy hangsúlyt fektetünk az innovatív megoldásokra, és ha már fejlesztünk, igyekszünk az aktuálisan legújabb technikát megvásárolni. Fontos számunkra, hogy jó minőséggel tudjunk dolgozni, hiszen, mint mondtam, ekkora tehénállománynak minőségi takarmányt kell előállítanunk, csak így lehet jövedelmező a vállalkozás. S bár kimondottan nem a permetező beszerzés ügyében találkoztunk akkor a kft. képviselőjével, első hallásra is megfogott az a pár innovációs megoldás, amit felsoroltak a Horsch Leeb LT típus szériáról. Például a szórókeret vezérlése, a szórókeretnek a permetezendő felület feletti 30 cm-es stabil megtartása, mindez igen nagy sebesség mellett… Szóval, egyedülállónak tűntek az akkor elhangzó paraméterek. Még mi is rácsodálkoztunk egy-két momentumra, így természetesen utánajártunk a géptípusnak. Nem titok, hogy a beruházás végleges döntésének pillanatáig két permetező között vacilláltunk, ám a felsorolhatatlanul is sok újszerű megoldást kínáló Horsch felé billent a mérleg. Így tavaly meg is érkezett a gazdaságunkhoz.

 

Mik az üzemeltetési tapasztalatai:

Csak jókat tudok mondani, és bízom abban, hogy hosszútávon is megmarad ez a véleményem. Nagyon sok előnyét megtapasztaltuk ennek a permetezőnek. A keretstabilitástól elkezdve a fúvókakiosztáson, vezérlésen át, szóval sorolhatnám… Sokkal gyorsabb és precízebb munkát tudunk végezni ezzel a permetezővel, arról nem is beszélve, hogy a kijuttatott növényvédő szer pontosan oda kerül, ahová mi szeretnénk. Még rosszabb talajviszonyok esetén is, amikor a gép esetleg erre-arra billeg, akkor is kiválóan tartja a magasságot. Ezzel a géppel még erősebb szélben is sokkal biztonságosabban tudunk permetezni.

 

Horsch Leebnem sokkal 30 centiméter felett
Jelenleg a GS típuscsalád 6000, 7000 és 8000 literes tartállyal szerelt gépeket foglal magába. Az ésszerűség és átgondolt műszaki megvalósítás jellemzi a gépet. Az első, ami a szemlélőnek feltűnik, hogy a nagyméretű tartály kiváló minőségű, rozsdamentes acélból készült. A tartály formájának és a különböző egységek elhelyezésének köszönhetően a gép optimális súlyponttal és súlyelosztással rendelkezik, amely így könnyen vontathatóvá teszi a nagy befoglalóméretekkel rendelkező gépet.

A nagyméretű tartályhoz egy nagy teljesítményű centrifugál szivattyú is párosul, ami az 1000 l/min szállítási teljesítményével a 8000 literes tartályt is mindöszsze 8 perc alatt tölti fel.

A Leeb LT széria a GS „kistestvéreként” mutatkozott be a 2015-ös Agritechnika kiállításon. Műszaki tartalma hasonló a GS-hez, tartálya üvegszálas anyagból készült, kapacitását tekintve pedig 4000, 5000 és 6000 literes kivitel érhető el belőle. A különbség a részletekben rejlik – Boom Control aktív szórókeret-vezérlés.

Miben különbözik az eddig ismert megoldásoktól?
A Horsch Leeb új fejlesztésű szórókeret szabályozása (Boom Control) lehetővé teszi a pontos és biztonságos szórókeret-vezetést, olyan formában, ahogy ez eddig még nem volt lehetséges. Ez az aktív szórókeret-szabályozás egyedülálló, és alapköve az állományok kis szórásmagasságú permetezésének. A talajfelszín egyenetlenségeinek tökéletes követése csak úgy lehetséges, ha a szórókeret mozgása teljesen független a permetező vázától. Ezáltal megvalósítható az optimális cseppméretű permetezés, alacsony elsodródási arány mellett. A szél és a hőség negatív hatásai minimalizálhatók. Egy diplomamunka keretében, szélcsatornás kísérleteket végeztek a gyár szakemberei. Az eredmények azt mutatták, hogy ha a célfelülettől való távolságot felezzük, vagyis 50 cm-ről 25 cm-re csökkentett szórásmagasságnál, már 3m/s szélerősségnél az elsodródás több mint 20%-kal alacsonyabb lesz, és mindezt úgy, hogy a fúvókák jóval finomabb – kb. fele akkora méretű – cseppeket képeztek, ami további szórásminőségi előnyt is jelent. A kijuttatott permetlé mennyisége és a nyomás mindkét kísérlet esetében azonos volt.

 

Mi a véleménye az AXIÁL-ról?

Mind az AXIÁL Kft. munkatársai, mind pedig a Horsch cég képviselői maximálisan korrektül álltak hozzánk. A mai napig nyomon követik a permetező mindennapjait. Hol telefonon, hol pedig személyesen eljönnek, és kikérdezik a tapasztalatokat. Úgy véljük, visszajelzésünk fontos a számukra, illetve ők is folyamatosan értesítenek minket a legújabb fejlesztésekről. A Horsch képviselője mostanság volt nálunk, és egy új programot telepített fel az LT permetezőnkre. Látható, hogy az ő érdekük is az, hogy a gép valóban segítse a munkánkat.

Kalmár Nárcisz