fbpx

Idén várhatóan tovább nő a kkv-k hitelfinanszírozása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 01.

Az Erste Bank az idei évben is jelentős növekedésre számít a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában. A pénzintézet tavaly a piaci átlagot meghaladó gyarapodást ért el, az idei első negyedévben pedig tovább nőtt a bővülés dinamikája.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2018-ban a kkv-szektor hitelállománya közel 12 százalékkal bővült; az Erste ezen belül 23 százalékos gyarapodást mutatott fel, míg idén március végén a bank által kezelt kkv-hitelállomány csaknem 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Erste kkv-ügyfeleinek száma mintegy 6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, míg a hitelezett ügyfeleké több mint 13 százalékkal nőtt egy év alatt – mondta a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezett sajtótájékoztatón Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalati igazgatója.

A pénzintézet 2018-ban folytatta a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedését az agrárhitelezésben, és idén is jelentős bővülést tervez a területen. Az idei több szempontból is a fejlesztések éve az agráriumban. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának előrejelzése szerint a mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi 348 milliárd forint után idén elérheti a 400 milliárd forintot, foglalta össze a várakozásokat Fórián Zoltán, az Agrár Kompetencia Központ vezetője.

A bank arra számít, hogy az aszályos idő ellenére az idei termés átlagos lesz, miközben az állatok és állati termékek ára a korábbi évekhez képest magasan alakul. Mindent egybevetve kismértékben növekvő kibocsátásra és tovább élénkülő agrár-külkereskedelemre számíthatunk 2019-ben.