fbpx

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

Írta: - 2018 március 25.

A túlnyomóan enyhe, ugyanakkor csapadékos tél a repceállományok fokozottabb fertőzését (főleg fómával) eredményezte. Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.Az FMC kórokozó gombák elleni ajánlata a kora tavaszi időszakban a tebukonazol hatóanyagú Riza® 250 EW gombaölő szer, akár önmagában, akár Repce Kondi Pack “formájában” Amalgerol® növénykodicionálóval együtt kijuttatva.

A szárormányosok elleni hatékony védelemre a Rapid® Turbo rovarölő szer csomagajánlat szolgál. A Rapid® Turbo szerves foszforsav + mikrokapszulázott piretroid kombinációval gyors és tartós rovarmentesítést szolgál.

Azokon a területeken ahol a vadkáposzta, vadrepce vagy egyéb nehezen irtható gyomok jelenléte várható, hatékonyan megállíthatjuk fejlődésüket a Salsa® posztemergens gyomirtó szer tavaszi alkalmazásával.Amikor a levegő átlaghőmérséklete több napon keresztül eléri a 9 °C-ot, érdemes figyelni a repce-fénybogár betelepülését. Ezen kártevő esetén a védekezési határérték 2-4 rovar/növény.

A védekezésre használt rovarölő szer kiválasztása során figyelemmel kell lenni arra, hogy a Nébih növényvédelmi zoológusai igazolták a hatóanyag csoporttal szembeni, termelői szinten tapasztalt hatékonyságromlást, a piretroid tolerancia évről-évre történő erősödését, szélsőséges esetben a rezisztencia kialakulását (1. ábra).

A piretroid ellenálló fénybogár egyedek aránya 4 év alatt 11%-ról 89%-ra emelkedett (narancs és piros színnel jelölve)!

A repce-fénybogár ellen az FMC az Avaunt® 150 EC rovarölő szert a következő előnyökkel ajánlja:

  • az indoxakarb hatóanyagú Avaunt® megbízható megoldást nyújt a repce-fénybogarak ellen. Új hatásmódja révén a piretroid-rezisztens fénybogár-populációk ellen is hatékony;
  • a repcefénybogarak táplálkozása az Avaunt® rovarölő szerrel történő permetezés hatására azonnal leáll, a továbbiakban megszűnik a károsítás, majd azok 1-4 napon belül elpusztulnak;
  • az Avaunt® rovarölő szer 8-10 napos tartamhatással rendelkezik.

Kijuttatását a repce-fénybogarak betelepülésének kezdetére szükséges időzíteni, amely átlagos körülmények között a növény zöldbimbós állapotára tehető. Hatékonyságát termelői tapasztalatok is alátámasztják.

„…a területi képviselő útmutatása alapján sikerült még zöldbimbós állapotban kijuttatni a készítményt. Az Avaunt® hozta az elvártakat, ahogyan a technológiában meg van írva, némi táplálkozás után 1-2 nappal gyönyörűen jött a hatás. Először lehetett látni, hogy a rovarok aktivitása megszűnik és egyre több rovart találtunk a földön, majd gyakorlatilag 48 órával a kezelés után teljesen tiszta állapotot kaptunk.” – Herczeg Norbert, Vác (2016)

További termelői tapasztalatok erre a linkre kattintva tekinthetőek meg.Bízunk benne, hogy fenti ajánlatainkból megtalálja az Ön tavaszi repcevédelmi problémáira szükséges hatékony megoldásokat.

További információ:
http://www.fmcagro.hu
Üdvözlettel:
FMC-Agro Hungary Kft.