fbpx

Igény van, hely van, együttműködés nincs…

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 18.

Ahhoz képest, milyen fontos és hiánypótló feladatot végez, nem kevés bürokratikus akadályba ütközik a kiskunhalasi Csali Hungária Kft., amely az állati hulladékok elszállítását és kezelését végzi országszerte. Olyan nagy és oly gyorsan nő az igény a tevékenységükre, hogy muszáj volna bővíteniük a telephelyüket – egyelőre azonban közhivatalok és hatóságok közti ellentmondások miatt nem tudnak lépni.

Biztonságosan, jó áron, gyorsan

Az egyre szigorodó állat- és közegészségügyi szabályok, a madárinfluenza-fertőzés jelenléte miatt mind nagyobb az igény az állattartó telepi és vágóhídi állati hulladékok elszállítására, kezelésére. Noha a kezeletlen, legrosszabb esetben a telep körül elásott, eldobott hulladékok súlyos higiénés és telepbiztonsági fenyegetést jelentenek, még ma is előfordul, hogy a kisebb telepeken így próbálnak megszabadulni a maradványoktól. A bő 15 éve működő Csali Hungária Kft. azzal nyitott új fejezetet a szakmában, hogy rendkívül rövid határidővel, gyakran pedig rendkívül alacsony költséggel – sőt, egyes esetekben térítésmentesen – vállalja az elszállítást.

Ezért nő folyamatosan az ügyfélkörünk: nincs hét, hogy a meglévő 400 mellé 4-5 új partner ne jelentkezne. Egyre többen ismerik fel, hogy van gyors, kifogástalanul biztonságos és higiénikus, ráadásul olcsón elérhető megoldás, akár már néhány tucat kilónyi állati maradvány esetében is – indokolja Sinka Antal tulajdonos-ügyvezető, hogy miért vált szükségessé a Kiskunhalas és Pirtó határában lévő telephelyük bővítésére. Csakhogy a telephely mellett korábban fejlesztési célra megvásárolt földterületet nem vehetik igénybe. A környezetvédelmi hatóság annak ellenére nem járult hozzá a terület (földhivatalhoz benyújtott) átminősítéséhez, hogy az érintett területnek jelentéktelen a természeti értéke, védett faj nem érintett a területen…

Széles körű érdek volna a fejlesztés

Évekkel ezelőtt jóhiszeműen megvettünk egy területet annak érdekében, hogy bővíteni tudjunk, erre most a különféle hivatalok ellentmondásos előírásokat és kötelezvényeket rónak ki ránk. Kezdettől minden előírást betartottunk és betartunk ebben a rendkívül nehéz tevékenységi körben, olyan területen létesítettünk telephelyet, ami távol van a lakott környezettől, hogy senkit se zavarjon; olyan gépjárműveket vásároltunk, amelyek megfelelnek a higiéniai előírásoknak és sorolhatnám, mi mindennel megfelelünk a törvényi-hatósági előírásoknak. Úgy érzem, joggal várhatnánk el, hogy az állattartók biztonsága és a saját vállalkozásunk működése érdekében ne akadályoztatást, hanem segítséget kapjunk a természetvédelmi és földhivatali illetékesektől – foglalja össze kálváriájukat Sinka Antal.

A Csali Hungária nem véletlenül hivatkozik az állattartókkal közös érdekére.

A szakmában köztudott, hogy a kisebb-nagyobb állattartó telepek, háztáji állattartók túlnyomó többségében a 2012-es törvénymódosítások előtt nem vagy csak nagyobb mennyiségek esetén szállíttatta el szabályosan az állati hulladékot. Ma már az állami támogatás, a technikai fejlesztéseink és a rugalmas szolgáltatásaink révén mulasztás alig fordul elő –érvel az ügyvezető.

Egyetemi kutatás tárgya is

Ugyanakkor a telephelyfejlesztés nemcsak az állati hulladékok mennyiségének növekedése miatt fontos Kiskunhalason. A Csali Hungáriánál működő feldolgozói tevékenység már a tudományos műhelyek, például a Budapesti Műszaki Egyetem érdeklődését is felkeltette. Folyik is kutatás abba az irányba, amely az állati hulladékokon nevelt csontkukacok, mint állati takarmányok fehérje-alapanyagként való hasznosítását célozza. A további kutatások is a körforgásos gazdaság irányába mutatnak az állati eredetű melléktermékek kezelése terén.

CÍMKÉK fejlesztés