fbpx

Ígéretesen fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében

Írta: - 2014 április 16.

Ígéretesen fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyébenBékéscsaba, 2014. április 15., kedd (MTI) – A csapadékhiány ellenére április elején a megszokottnál erősebb a növényállomány az őszi búza és az őszi káposzta repce táblákban Békés megyében – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága főtanácsosa az MTI-t.

Veres Vilmos kiemelte: a tavaszi határbejárások tapasztalatai szerint a napokban lehullott 25-30 milliméter eső csak részben pótolta a november óta felhalmozódott kétszáz milliméter mennyiségű csapadékhiányt a talajban, azonban kifejezetten segíti az őszi búza bokrosodását és szárba indulását, a terméskötést virágzó őszi káposztarepcénél.

Békés megyében a szántóterület nagysága 375 ezer hektár. A termelők 101 200 hektár területen termelnek döntően malmi felhasználású őszi búzát. Az állomány 30 százaléka jó állapotú, 40 százalék közepes és az őszi búzának mintegy 30 százaléka mutat gyengébb képet. Az őszi káposztarepce területe 11 200 hektár. A kedvező téli időjárás következtében a növényállományt kifagyás és egyéb természeti hatás miatt kipusztulás nem fenyegette. Az átlagos évjáratokkal szemben most alig tapasztalható különbség a negyven és a húsz aranykorona érékű területek növényállománya között.

Az őszi vetésű növényekben a kártevők sem okoznak rendkívüli problémát – mondta el Roszkos Zoltán Ákos főosztályvezető a megyei kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága részéről. Hozzátette: a mezei pocok és güzüegér továbbra is veszélyezteti az őszi vetésű növényeket, a vártnál kevesebb gazdálkodó védekezett ellenük. A rágcsálók ellen már nincs lehetőség védekezésre, a kártevők a kalászérés idején okozhatnak jelentősebb terméskiesést.

MTI 2014. április 15.