fbpx

Innovatív permetezőgép a KITE-től

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 01.
Éves átlagban mintegy 14000 ha területen végez munkálatokat jelenleg két önjáró John Deere önjáró permetezőgépével a Gólyaláb Permetező Szolgáltató Kft. Ez a cég vehette át a KITE Zrt. 100. John Deere önjáró permetezőgépét 2012. december 20-án. A kft. a korábbi 4720-as önjáró permetezőjét váltotta ki a 4730-as munkagéppel, melynek 193 cm-es hasmagassága révén már az állományszárítási feladatok sem jelentenek gondot többé a vállalkozás számára.
Hazánkban hivatalosan kizárólag a KITE Zrt. által forgalmazott JD 4730 permetezőgép család általános jellemzője a kerekenként elhelyezett légrugós kerékfelfüggesztés, amellyel még egyenetlen talajviszonyok mellett is nagy (20-25 km/h) sebességgel lehet permetezni.
A gép az emelt permetezési sebességhez nélkülözhetetlen stabil járműszerkezettel és kiváló ingafelfüggesztésű szórókerettel is rendelkezik, melynek stabilitását tovább javíthatja a BoomTrac ultrahangos keretmagasság-szabályzó rendszer.
A permetezőgép fülkéből állítható nyomtávolsága lehetővé teszi a különböző növény sortávolságokhoz, illetve domborzati viszonyokhoz történő gyors alkalmazkodást.
A John Deere 4730 önjáró permetezőgépek a műholdas navigáción alapuló AutoTrac automatikus kormányzással vannak felszerelve, így a párhuzamos nyomokban az átfedések vagy fedetlen sávok kialakulásának kockázata nélkül lehet permetezni.
A permetlé pontos szabályozását a magyar nyelvű menüvel ellátott Section Control automatika biztosítja.
A permetezőgép alapfelszereltségébe tartozik az ún. SprayPro rendszer is, mely az automatikus keretszakaszolással megakadályozza, hogy a szórókeret táblakontúron kívüli területre vagy már lepermetezett sávra permetezzen.
A navigációs, illetve permetezéssel kapcsolatos funkciókat a színes GreenStar 2630-as kijelzőn lehet nyomon követni.
A John Deere 4730 önjáró permetezőgép sokoldalúsága is jelzi, hogy a KITE Zrt. komplex megoldásokat kínál az agráriumban dolgozók számára.

KITE Zrt.

A KITE Zrt. a hazai agrártevékenység támogatása és fejlesztése érdekében elsődleges céljának és feladatának tartja, hogy kipróbálja a világon fellelhető legújabb mezőgazdasági – komplex növénytermesztési – technológiákat, majd a magyar és a nemzetközi kutatási eredmények összevetését követően adaptálja a jól használható módszereket és eszközöket.
Magyarországon hivatalos forgalmazóként látja el a John Deere, a JCB, a JOSKIN, az AGROLUX és a RABE képviseletét.
A Dinamikusan fejlődő termékkörhöz sorolhatók a precíziós gazdálkodást támogató gépek, melyek segítik az agronómiai feladatok hatékony elvégzését.

Európában egyedülállóan a hazai mezőgazdasági terület egészét lefedi a KITE Zrt. RTK hálózata, mely lehetővé teszi az általa forgalmazott John Deere gépek +/- 2 centiméter pontosságú navigációját és az időbeli megismételhetőséget igénylő agrár-technológiák, illetve az erre épülő precíziós megoldások alkalmazását.



 

Gólyaláb Permetező Szolgáltató Kft.

A tímári székhelyű Gólyaláb Permetező Szolgáltató Kft. 2004-ben alakult, melyben a KITE Zrt. is fontos szerepet vállalt.
A cég fő tevékenysége a növénytermesztési szolgáltatás, melynek keretében a térség gazdálkodóinak földterületein növényvédelmi munkálatokat végeznek.
Ezen feladatok ellátásához a Gólyaláb Permetező Szolgáltató Kft. két önjáró John Deere permetezőt üzemeltet.
A két géppel éves átlagban mintegy 14000 ha területen végeznek munkálatokat.
Alkalmanként távolabbi helyszíneken is megfordulnak, de tevékenységük zöme egy 80 km sugarú körön belül valósul meg.

Innovatív gondolkodásmód jellemzi a cég vezetését, így a jelenleg megvásárolt John Deere 4730 önjáró permetezőgép is a fejlődés jegyében került beszerzésre.

Ez a gép a 4. John Deere önjáró permetező a cég életében.