Irán érdeklődését felkeltette a magyar vetőmag

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 19.

Iráni üzleti delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter helyettes: az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést mutat a hazai nyersanyagok mellett a magyar szakértelem és technológiai berendezések iránt is.

A tavalyi nemzetgazdasági tárcaközi megállapodások után nagy létszámú szakemberekből és meghatározó üzletemberekből álló delegáció látogatott Magyarországra, adta hírül az AM Sajtóiroda.  Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárával egyeztettek a mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről.

Az iráni fél magyar partnerekkel fontolgatja a kukorica- és szójavetőmagok iráni termesztését. A tárgyalások során hangsúlyozta, hogy a vetőmag-előállítás és az üvegházi termelés terén is számít a több évtizedes tapasztalattal és kiváló szakértelemmel rendelkező Magyarország partnerségére.

Fontos szempontként merült fel iráni részről a GMO-mentesség is: a magyar technológia megismerése és esetleges beszerzése, továbbá a majdani együttműködések agrárkutatás-fejlesztési kapcsolódásainak lehetősége is. Farkas Sándor miniszterhelyettes biztosította a tárgyalópartnereket, hogy nagyon hasonlóak az elképzeléseink, és Magyarország  támogatja az iráni projektkezdeményezéseket.

E megállapodásoknak egyrészt azért is lehet jelentősége, mert Irán több mint 80 milliós piac, másrészt a közel-keleti ország a későbbiekben a szomszédos, valamint a térségi országokba is kíván exportálni.

Összeállította: Csomor Zsolt