fbpx

Ismerje meg a KWS idei repcevetőmag kínálatát

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 24.

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repcehibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottságokhoz is kiválóan alkalmazkodnak.

Kiemelkedő tulajdonságaik:

  1. KWS repcevetőmag: első lépés egy kivételes állományhoz (ami genetikai és fizikai védelmet is élvez).
  2. Intenzív korai fejlődés: felkészülés az őszi és a téli kihívásokra (rovarkártétel, téli fagykár).
  3. Kimagasló télállóságának köszönhetően kirobbanó állományfejlődés tavasszal (a virágzáskor fellépő kései fagykár elkerülhető, a gazdálkodók a „vegetatív” típusú hibrideket részesítik előnyben – nagy lombozat/hatékonyabb fotoszintézis/magasabb termés).
  4. Magas terméspotenciál, magasfokú ellenállóság a kipergéssel szemben.

Hazánk termőhelyadottságai nagyon változatosak, területről területre, tábláról táblára változhatnak. Ezért fontos a KWS repcehibridek tulajdonságainak ismerete. A terület adottságaihoz választott hibrid biztosítja a legjobb terméseredményt.

A kiválasztott hibrid legfontosabb tulajdonságai lehetnek a sikeres gazdálkodás kulcsai. Válassza ki a megfelelő kulcsot, ami ajtót nyit a nyereséghez!

A hibrid kiválasztásától a termésig, a szaktanácsadástól a betakarításig a KWS végigkíséri Önt az úton – 360o.

Azontúl, hogy Ön kiválasztja a megfelelő hibridet, a termesztéstechnológia 9 fontos elemére is érdemes figyelmet fordítania:

  1. Ügyeljen a vetésforgóra! Betakarítást követően legalább 3 év teljen el, mielőtt újra repcét vetne ugyanabba a táblába.
  2. Ügyeljen a talajművelésre! Ha az elővetemény kalászos volt, figyeljen a tarlóápolásra és az alapművelésre.
  3. Figyeljen a vetésidőre! A vetésidő megválasztása mindig kompromisszumokhoz kötött, de a megfelelő növényszám eléréséhez az augusztus – szeptemberi vetés a legoptimálisabb.
  4. Számítsa ki a kivetendő vetőmag mennyiségét!
  5. Figyeljen a gyomirtásra! Gyommentes területeken a gyomirtás elhagyható. Ha a terület erősen gyomfertőzőtt, a repce fejlődése vontatottlesz, ezért télen kifagyhat.
  6. Figyeljen a rovarkártevők betelepedésére és az ellenük való védekezésre! A rovarkártevők száma alapján tervezze meg a védekezést.
  7. Ősszel a repce nem “éhezhet”! Ősszel fontos, hogy a repce elegendő tápanyaghoz jusson. Zöldtömegének 40%-a már tél előtt kialakul, ami nagymértékben meghatározza a későbbi terméseredményt. Vetés előtt juttassa ki a foszfor és kálium műtrágyát (30-40 kg P és 40-50 kg K hatóanyag/tervezett termés tonna). A jó tápanyag-ellátottságú talajokon a nitrogén műtrágyázás elhagyható, amennyiben a talajban elegendő mennyiségű nitrogén van a fiatal növények gyors fejlődéséhez. Túlzott mennyiségű műtrágya alkalmazása kedvezőtlen következményekkel járhat (gyors fejlődés, hosszabb vegetáció, gyenge fagytűrés). Talajtípustól függően a repce fajlagos nitrogén tápanyagigénye 30-60 kg.
  8. Készítse fel repceállományát az áttelelésre! A repce tél előtti optimális fejlődéséhez a következő tényezőket kell figyelembe venni: – 30-40 növény/m2; – 8-10 leveles állapot; – jól fejlett gyökérzet („hüvelykujj vastag” gyökérnyak, amelynek átmérője>8 mm); – 20 cm-t elérő gyökérhossz; – a repce érje el a tőlevélrózsásfejlettségi állapotot, de ne haladja meg a 2 cm-es hajtáshosszt.
  9. A repce tavasszal sem sínylődhet tápanyaghiánytól vagy betegségtől! – kora tavaszi nitrogén tápanyag-kijuttatás (vegetáció indulásakor); – nitrogén fejtrágya (zöldbimbós állapot kezdetén). A műtrágyaadagok meghatározásánál vegye figyelembe a repce fajlagos műtrágyaigényét és a már korábban kijuttatott hatóanyagmennyiséget (50-70 kg hatóanyag/tervezett termés tonna); – kén (S) és bór (B) tartalmú műtrágyák kijuttatása is javasolt, mivel ezek jelentős szerepet játszanak az olajrepce virágzásában; – növekedésszabályozó és gombaölő szerek alkalmazása tavasszal.

Ismerje meg a KWS idei repcevetőmag kínálatát, köztük a piacvezető UMBERTO KWS repcét, valamint újdonságainkat, a FELICIANO KWS, CRISTIANO KWS és KWS CYRILL CL hibrideket. Keresse fel honlapunkat, vagy hívja területi képviselőinket!

KWS Magyarország Kft.
www.kws.huwww.facebook.com/KWSMagyarorszag