fbpx

Ismét megrendezésre került az Axiál Szakmai Napok a magyar mezőgazdaság kiemelkedő rendezvénye

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

A 11. alakalommal megrendezett Axiál Szakmai Napokat (március 22-24.) immár 4.alkalommal tartották meg Baján, az Axiál Kft. székhelyén. A rendezvényre látogatógazdálkodók a tavaszi talajmunkák kezdete előtt egy időben és helyen láthatták 25 mezőgazdasági és építőipari gépgyártó kínálatát és a legújabb technológiákat.

 

Axiál 2011

Sikeres pénzügyi évet zárt 2011-ben az Axiál Kft., mintegy 44%-al, a 2010-es nettó 32, 8 milliárd forintról 47, 2 milliárd forintra emelkedett a cég forgalma.

A jelentős forgalom növekedés hátterében a mezőgazdasági termelés jövedelemtermelő képességének és a háttérszolgáltatások utáni igények egyértelmű növekedése áll.

 

 

Az elmúlt 2 év alatt viszonylag magasan stabilizálódott felvásárlási árak mellé átlagos illetve területenként változó mértékben átlag feletti termésátlagok párosultak, mely az ezt megelőző időszakhoz képest extra jövedelem megjelenését eredményezte az ágazatban.

A megtermelt plusz jövedelem egy része a 2010-es jelentősen visszaeső mezőgazdasági gépberuházási intenzitás után ismételt lendületet hozott az új mezőgazdasági gépberuházások tekintetében.

Ebből tudott profitálni az Axiál Kft. gépértékesítése is, és a tavalyi évben több mint50%-al növelte a mezőgazdaságba irányuló új és használt gépértékesítések értékét.

Az elemzői várakozásokat figyelembe véve, a hosszabb távon is a jelenlegi árszínvonalkörnyékére várt terménypiaci felvásárlási áraknak köszönhetően, a becsült piaci várakozás az elmúlt évihez hasonló új mezőgazdasági géppiac stabilizálását vetíti előre, így a géppiaci várakozások az idei évre is inkább pozitívak.

A gépértékesítés melletti ún. after sales tevékenységek, az alkatrész- és szervizszolgáltatások azok, amelyek az Axiál Kft. forgalmát meghatározzák.

Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy a rendszerváltás utáni évek a mezőgazdasági üzemek részéről a javító kapacitásaik egyértelmű leépítését, illetve azok fejlesztésének elhanyagolását eredményezték.

Ennek következtében egyre markánsabb igény fogalmazódik meg a piac részéről a korszerű mezőgazdasági és ezzel együtt az építőipari gépek megfelelő színvonalú és időbeni kapacitású javítására.Az üzemeltetés biztonságának fenntartására.

Ezt az igényt felismerve indította el 2011-ben az Axiál Kft., az eredetileg mintegy másfél milliárd forintra tervezett telephely fejlesztési beruházás programját.

A korábban összesen 5 telephelyet érintő és nagy részben a szerviz és javítási infrastruktúra fejlesztésére irányuló beruházások az elmúlt év során kiegészültek, és összességében 7 telephelyet érintenek.

A tervek szerinti 1, 5 milliárd forintos beruházási érték gyakorlatilag a 2011-es évben átadott beruházásokkal megvalósult.

A módosult telephely fejlesztési programmegvalósítása érdekében 2012-re további 1, 0 milliárd forintnyi értékű beruházásmegvalósítása van jelenleg előkészítés alatt.

A beruházásokkal a cél egyértelműen az ágazati alkatrész és szerviz igények folyamatos növekedésének a megfelelő infrastruktúrával való kiszolgálása és az egyre professzionálisabbá váló felhasználói igények kielégítése.

 

A rendezvényről

A rendezvény tartalma változatlan: szakma, szórakozás, gasztronómia.

Azonban idén minden eddiginél nagyobb volt a hangsúly a szakmaiságon, illetve a mezőgazdasági és építőipari gépesítés fejlesztésein, a jövőt jelentő innovációkon.

Március 22. és 24.között, a 11. Axiál Szakmai Napok keretében minden érdeklődő bepillantást nyerhetett az ország egyik legnagyobb, gépekre és műszaki szolgáltatásokra specializálódott vállalkozásának kínálatába.

 

 

A mezőgazdasági árutermeléssel foglalkozó termelők és cégek jelentős részével rendszeres az Axiál Kft. kapcsolata, ami a cég full-liner voltának is köszönhető.

Az agrárium gépesítését tekintve ugyanis kevés olyan terület található, amire ne szolgálna megfelelő ajánlattal.

Csak traktorból háromfélét forgalmaz, de összességében, a mezőgazdaság területén, 19 különböző gyártó gépeit kínálja.

Az építőipar és anyagmozgatás gépesítésében további hat márkát képvisel Magyarországon.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idei évben összesen mintegy 200 kiállított gépből több mint 150 volt az új mezőgazdasági eszközök száma.

A három napos rendezvény ideje alatt egyértelműen a szakmán volt a hangsúly, hiszen továbbra is a szakmaiságukkal szeretnének ismertek lenni a piacon.

Az Axiál Szakmai Napok márciusi időpontja abból a szempontból különösen szerencsés, hogy kétévente – s ilyen az idei esztendő is – az előző évi hannoveri Agritechnica kiállítás után pár hónappal már „testközelből” is láthatók az újdonságok.

 

Egy ilyen rendezvényre – ahogy például Hannoverbe is „nem csak akkor és azért kell elmenni, mert valaki éppen megteheti, és új gépet akar venni.

Egy nagy értékű beruházást hosszú távon gondolkodva kell előkészíteni.

Aki nyitott szemmel jár a világban, észrevehette, hogy az elmúlt években igazi világújdonságokat, új technológiákat, gépeket nem mutattak be agyártók.

Viszont a háttérben gőzerővel folynak a fejlesztések – még ha azok első ránézésre esetleg nem is látszanak a gépeken.

Az ilyenek egyik tipikus példája a motorok fejlesztése, a károsanyag-kibocsátási normák szigorodásának megfelelve, vagy a GPS-alapú flottakövetési és járművezérlési technológia, ami az Axiál kínálatában is megtalálható.

Ezek a munka gépekben és erőgépekben egyaránt megjelenő GPS-alapú komplex rendszerek nagy részben függetlenek a mezőgazdasági gépgyártóktól, de azok is fel tudják fűzni rá a gépeiket.

Ezzel együtt ez egy olyan koncepció, ami, úgy tűnik, öt év múlva a gépek 80 százalékában benne lesz, és az emberek használni is fogják.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy árutermelőként nemcsak a közvetlen körzetükben, hanem terményeiken keresztül egész Európában, sokszor a világpiacon mérettetnek meg a hazai gazdálkodók is.

A fejlődő technológia gyorsabbá teszi a munkát, lehetőséget ad a költségcsökkentésre, a hozamok növelésére.

Éppen ezért nemcsak azoknak szól az Axiál Szakmai Napok rendezvénye, akik jelenleg gépberuházásban gondolkodnak, hanem azoknak is, akik tájékozódni szeretnének.

Az Axiál Kft. több mint 500 szakemberével a piac egyik meghatározó szereplője: a nyugati gépgyártókat képviseli, ismeri a gondolkodásukat, a fejlesztéseiket, így egyfajta irányt tud mutatni.

 

 

Ezeket az irányokat a gazdálkodóknak is ismerniük kell, hogy a megfelelő időben megtehessék a megfelelő lépéseket.

Ha ugyanis éveken keresztül nem fejlesztenek, behozhatatlanná válik technológiai lemaradásuk.

Közben a világpiacon olyan termelőkkel kell versenybe szállniuk, akik közben már olcsóbban üzemeltethető vagy nagyobb termésmennyiséget eredményező technológiákkal dolgoznak.

Az Axiál Szakmai Napok tehát egy olyan tájékozódási pont kíván lenni, ahol az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági gép- és technológiaforgalmazója megmutatja, hogy mit lát a világból.

Mit lát a tendenciákból, és a gazdáknak merre lehet vagy kell menniük ahhoz, hogy tartósan versenyképesek legyenek.

 

Szakmai programok az Axiál Szakmai Napokon

A kiállított gépek mellett számos szakmai program is várta az ez iránt érdeklődőket.

A Magyar Kukorica Klub a rendezvény második napján 23-án délelőtt 11.00 órára szervezte idei évindító rendezvényét Bajára.

Az AGRYA-Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége pedig közösen az Axiál Kft.-vel a szombati nap folyamán 14.00-kor tartotta meg az Axiál Fiatal Gazda Konferenciát.

Ez részét képezi annak az együttműködésnek, amelyről a megállapodást a két szervezet ez év január 25-én írta alá, és amelyet az Axiál a Jövő Szakemberéért program is tartalmaz.

A rendezvényen bemutatkozott az Axiál Kft. szerviz- és alkatrészüzletága is.

Az arra látogatók az oktatóteremben hasznos tanácsokat kaphattak a gépek üzemeltetéséhez, információk hangzottak el a kezelői tanfolyamokról, az átalánydíjról és a kötelező szervizről, bemutatták a diagnosztikai műszereket és a GPS technológiát.

A szervizműhelyben megismerhettük a null revíziós folyamatokat, láthattuk a vonalba fúrót működés közben, valamint a CLAAS Aqua Non Stop nevű profi köszörűjét.

A fékteremben megtekinthető volt a fékpadi mérés folyamata, és a mobil fékpadi diagnosztika, valamint megismerhették az arra járók az üzemanyag-ellátórendszereket és a motorikus hibák okait az Axiál szervizmérnökeinek tolmácsolásában.

Az Alkatrész Logisztikai Központban a Kränzle magasnyomású mosókat és a kertészeti gépeket állították ki, illetve a látogatók megtekinthették a Guide kézvédő termékeit is.

Az Axiál Kft. használt gép üzletága a rendezvény folyamán mindhárom nap használt gép liciteket tartott reggel kilenc és délután négy óra között.

Aki a legmagasabb árat ajánlotta, az a megajánlott áron elvihette a gépet.

(Az Axiál Szakmai Napokon bemutatott gépújdonságokat következő lapszámunkban fogjuk bemutatni.)