fbpx

Spirit – csak nyer vele!

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Kukorica területeink gyomirtása minden évben újabb és újabb kihívások elé állít, de évről évre gyarapodik a felhasználásra javasolt készítmények száma is. Mi alapján döntsünk? Természetesen elsődleges szempont a várható gyomnövényzet. Fontos, hogy a kiválasztandó készítmény az előforduló gyomfajok ellen biztos hatékonysággal rendelkezzen, hatását hosszú ideig megőrizze és kijuttatását a gyomok fejlettségéhez igazíthassuk.

Országos adatok alapján a kukorica gyomfertőzöttsége az utóbbi években jelentősen nőtt.Különösen egyes gyomfajok értek el látványos „előretörést” a megelőző időszakhoz képest. Ezek között számos, korábban kevés gondot okozó egyszikű található. Ilyenek például a kakaslábú, fakó muhar, köles fajok, a fenyércirok vagy a csillagpázsit. Nehezíti az egyszikűek elleni védekezést, hogy új fajok terjedésével is számolnunk kell. Ilyenek pl. a Kései köles (Panicum dichotomiflorum) és a Partiköles (Panicum riparium). Ezen fajok jelentősége a közeljövőben várhatóan emelkedni fog, mivel a kelési időpontjuk és a herbicid érzékenységük eltér a többi köles fajtól.

A fent vázolt kritériumoknak megfelelve, az utóbbi időben terjedő új- és korábbi gyomfajok elleni állománykezeléshez egyaránt kiváló megoldást jelent a Makhteshim Agan új kukorica gyomirtó szere, a SPIRIT. A hektáronkénti 450 g szulkotrion és 40 g nikoszulfuron hatóanyag, adalékanyaggal (Bio-Film) kiegészítve, a kétszikű gyomok mellett, biztos megoldás az egyszikű gyomok ellen is kukoricában. A két hatóanyag ebben a dózisban minden jelentős, régi vagy új faj ellen hatékony.Jelentősen megkönnyíti a védekezést, hogy a permetezés időzítésénél a gyomok fejlettségét vehetjük figyelembe, a kukorica 7 leveles stádiumáig bármikor kezelhetünk.

A magról kelő egyszikűek az 1-3 leveles fenológiai állapotban a legérzékenyebbek, de a kezelést időben eltolva a SPIRIT a fejlettebb egyedek ellen is nagy biztonsággal felhasználható. A gyomirtási hatékonyság fokozásáról a csomagban lévő Bio-Film gondoskodik, amely az egyszikűek elleni állománykezelésekhez nélkülözhetetlen segédanyag.

A készítménytermészetesen nem csupán az egyszikű gyomok ellen nyújt megoldást. A SPIRIT a szulkotrionnak köszönhetően, a posztemergens készítmények között kiemelkedő, akár négy hetes tartamhatással is rendelkezik, így a kukorica legfontosabb kétszikű gyomnövényei ellen, köztük a későn kelő kétszikű fajok (pl. selyemmályva, csattanó maszlag, varjúmák) ellen is megbízható védelmet nyújt. A SPIRIT a hatás kifejtéshez nem igényel bemosó csapadékot, mindkét komponense levélherbicid, így a túl alacsony, vagy túl magas szervesanyag tartalmú talajokon is biztonsággal alkalmazható.

A SPIRIT két, különböző hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyaga kiegészíti és felerősíti egymáshatását. Ennek a szinergista hatásnak köszönhetően a szulkotrion kétszikű spektruma kiszélesedik, a nikoszulfuron hatékonysága az egyszikűek ellen megerősödik, ezáltal a kevésbé érzékeny fajok ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik.

A gyűjtőcsomag 5 ha kukorica állománykezelésére elegendő Nicogan-t és Sulcogan-t, valamint Bio-Film-et tartalmaz. Minimum 6 csomag vásárlása esetén részt vehet nyeremény játékunkban, amelynek részleteiről a spirit.mahun.hu honlapon tájékozódhat.

További információkért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

Dr.Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.