fbpx

Járványvédelmi feladatok békeidőben

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 10.

A közel 10 éve működő, magyar tulajdonú Greenman Kft. Kiskunfélegyházán tartott szakmai konferenciát március végén, amelyre szép számmal érkeztek környékbeli víziszárnyas- és baromfitenyésztők.

2 perc a biztonságért! Jó tanácsok gyakorlatias szemlélettel

A francia ORVIA csoport a világon egyedülálló: nincs még egy olyan tenyésztéssel, nemesítéssel, szelekcióval foglalkozó cég, amely az összes víziszárnyas-fajjal foglalkozna. Magyarországi leányvállalata 6 állattartó telepének mindegyike több, mint mintagazdaság. A higiéniai szabályok újragondolása Pandur Mónika ügyvezető nevéhez fűződik, aki a Járványvédelmi Kerekasztal alapításáról is ismert-elismert szaktekintélynek számít.

Pandur Mónika

A termelő alapvető érdeke, hogy rend legyen a telepen, hiszen ettől függ a jövedelmezősége, a megélhetése. Igenis nyugodtan lehet, sőt kell is, hogy magas elvárása legyen a telepre érkezőkkel szemben. Hiszen ha nem várjuk el, hogy megtegyék a megfelelő óvintézkedéseket, az óriási egészségügyi, járványügyi kockázatot jelenthet az állatállományra – mondta Pandur Mónika, aki a személy- és járműforgalom megfelelő kialakításáról és kézbentartásáról tartott előadást. – Az első és legfontosabb szabály, hogy a telepre csak az menjen be, akinek ott dolga van, hiszen akkora állománysűrűséggel és létszámmal dolgoznak a víziszárnyas- és baromfiágazatban, hogy túl nagy a kockázat! Minden telep kerítésénél kötelező egy fekete-fehér öltöző, mely tökéletesen megfelel az átöltözésre, itt levesszük a civil ruhát, és felvesszük a telepi öltözetet. Nagy hibát okozhat, ha a civil és a telepi ruhák egymással érintkeznek. Ez egy banális hiba, de kettő darab fogassal máris megoldható. A vendégekre és a beszállítókra is vonatkozik a szabályzat, ezért raktáron tartunk több telepi gumicsizmát és egyszer használatos ruhát is. Az átöltözés fertőtlenítő kézmosással zárul. Mindez maximum 2 percet vesz igénybe! Véleményem szerint a legalapvetőbb, hogy a tulajdonosok is jó példát mutassanak.

A másik veszélyeztető tényező a telepre beérkező járművek köre, így a járművek alapos megtisztítása szintén kötelező. Nálunk nemcsak a kerékmosón megy át az autó, hanem egy komplett mosást, fertőtlenítést, öblítést is kap, ami bár lehet 10-20 perc is, de a közös érdek a kórokozók behurcolásának megelőzése – foglalta össze Pandur Mónika.

Elszennyeződött világunkban, így hazánkban is egyre nagyobb az igény a vegyszermentes termékek, technológiák iránt, a Greenmann Kft. elkötelezett a környezeti tudatosság növelése és a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében. A cég által alkalmazott Probiotikus Technológia vegyszermentes megoldást nyújt számos, az állattartás, a növénytermesztés stb. terén felmerülő problémára.

Kutni József ügyvezető, Green Divízió Kft. (Orosháza)

Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú társaság, amely teljes integrációt, átfogó tevékenységet végez hízott liba- és hízottkacsa-előállításban, így az általunk előállított termékek a „termőföldtől az asztalig” egy kézben csoportosulnak. Fő tevékenységünk az élőállat-kereskedelem, az elsődleges és továbbfeldolgozás, valamint a késztermék-kereskedelem. Mindezek mellett cégünk kiemelkedő tenyésztési munkát folytat, melynek célja – az újabb kutatásoknak és kísérleteknek köszönhetően – a genetikai potenciál maximális kihasználása. Összesen másfélmillió állatot koordinálunk.

10 éve kerültünk szakmai kapcsolatba a Greenman Kft.-vel, mikor is jelentős tüdőpenészes fertőzés, illetve keltetőprobléma lépett fel. Ezekre jelentett megoldást a Greenman Animal, mellyel sikerült megszüntetni a fertőzést. A terméket azóta is használjuk megelőzés céljából. Az Animal-t javaslom friss alomra permetezni. Ezzel óriási előnyt biztosítottunk megelőzés céljából az állatoknak, ráadásul mi 2-3-szor szoktuk menet közben is rápermetezni az alomra. Így a jelenlévő mikrobiális miliő összetétele kedvező irányban befolyásolható, mellyel védekezhetünk a kórokozók felszaporodása és behurcolása ellen is.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak