fbpx

Jó piac a hobbiállat az agráriumnak

Írta: - 2021 október 31.

Nem mindenki van tisztában vele, hogy a szántóföldi növénytermesztés sokat köszönhet a hobbiállat-tartásnak. Nemzetgazdasági szempontból is előnyösek a házikedvencek.

 

kiskutya eszik
Nem húsevő: néhány százaléknyi állati eredetű és sok növényi fehérje a tálban

 

Sikeres ágazat, jó partner

Az agráriumnak kifejezetten jó, ha sok a kutya. cica, hörcsög és kanári az ember körül. A hobbiállateledel-gyártás ugyanis a hazai agrárium egyik húzóágazat, így biztos felvevőpiaca a magyar agrártermékeknek. 2019-ben már több mint 1700 embert foglalkoztattak a gyárak, éves nettó árbevételük pedig átlépte a 115 milliárd forintot. A magyar állateledel-gyártás meghatározó Közép-Európában, két évvel ezelőtt 560 ezer tonnányi kutya/macskatápot értékesítettünk a külpiacokon (elsősorban keleti irányban), és ez a termékcsoport hozta a harmadik legnagyobb mezőgazdasági exportbevételt az országnak. Sokkal többet keresünk rajta, mint például a csemegekukoricával, amiből pedig a világ egyik legnagyobb exportőrének számítunk.

 

A kutya mint abrakfogyasztó állat

Az állateledel-gyártók döntően gabonaféléket és korpát tesznek a tápokba, ezen felül állati eredetű fehérjeként bőrök, porcok, inak, vér és belsőségek kerülnek bele szárítva és lisztté őrölve. A gabonákban lévő fehérjetartalom mellett borsóval, szójával lehet növelni, illetve kiegészíteni az aminosavak arányát, összetételét, ezen felül zsírok és növényi olajok kerülnek az eledelbe ragasztóanyagként, ízhordozóként, energiaforrásként némi vitaminnal (A, D, E) megbolondítva.

Vagyis a kutyaeledelben észszerűen hasznosul a húsüzemek hulladéka, emellett sok gabonára tart igényt az iparág. Éppen azért vagyunk ilyen sikeresek a hobbiállat-eledelek terén: az országban nagy mennyiségben áll rendelkezésre gabonaféle. Bőven jut belőle az embernek, a haszonállatnak, az iparnak és hobbiállatoknak is. Az állateledel-gyártásra úgy kell tekintenünk, mint a takarmánygyártásra, fontos piaca az agráriumnak. A mezőgazdaságból élők számára tehát jó, ha sok a kutya, főként, mivel csökken a haszonállatok létszáma. Ezen felül a hobbiállat-tartás számos más iparágban is munkahelyet teremt, gondoljunk a rengeteg tartási kellékre, ápolási és gyógyászati cikkre, az állatorvosra vagy a kutyafodrászra.

 

Ez a cikk is érdekelheti: 50 milliárdot osztanak szét takarmány-előállításra