fbpx

A mezőgazdasághoz kapcsolódó jogsértések

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 05.

Rövid idő alatt két súlyos jogsértést is felfedtek a hatóságok, melyek a mezőgazdasághoz, annak területeihez köthetők. A NÉBIH egy húsüzem működését függesztette fel, a NAV illetékes nyomozói egy zöldséget és gyümölcsöt értékesítő bűnszervezetet számoltak fel.

 

Rendkívül súlyos technológiai-higiéniai hiányosságok a vágóhídon

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy Fejér megyei vágóhíd és darabolóüzem ellenőrzése során tapasztalt áldatlan állapotok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a létesítmény tevékenységét.

Közel két tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból.

 

vágóhídi részlet
Vágóhídi részlet (Fotó: NÉBIH)

 

Hiányosságok:

  • A vágóhídi melléktermékeket (csontok, zsigerek, koponyák, bőrök, lábvégek) az udvaron egy féltető alatt nyitott ládákban és a padozaton tárolták.
  • Az üzem udvarára egy korábbi csőtörés során a szennyvíz kijutott és ott felhalmozódott.
  • Az udvar hátsó részén a szabadban három, levágásra szánt szarvasmarha feküdt elhulláshoz közeli állapotban. Az állatok felállni sem tudtak, egyikük hátsó lábán kötelek voltak.
  • Az üzem minden területe takarítatlan, rendkívüli mértékben szennyezett (padozaton vér, sár, bendőtartalom és egyéb, felismerhetetlen szennyeződés).
  • A személyzet tisztálkodási feltételei nem voltak adottak (kézmosóban is belsőség volt).
  • A szennyezett eszközfertőtlenítők egyike sem működött és az eszközöket (kések, testhasító fűrész) szintén vér és egyéb maradványok borították.
  • A csomagolóanyag-raktárban rendkívül erős rágcsáló vizeletszag érződött, a csomagolóanyag és padozat rágcsálóürülékkel szennyeződött.
  • A ládamosó helyiségben szintén rágcsálók nyomai (ürülék és rágásnyomok) voltak, továbbá a helyiségben található kétmedencés mosogató nem volt a csatornába bekötve, szennyvize a padozatra folyt.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás jelentős bírságra számíthat.

 

Az ellenőrzés során a hivatal által készített képes dokumentáció (Forrás: NÉBIH)

 

A Szegedi Nagybani Piacon az ÁFA megfizetése nélkül zöldséget és gyümölcsöt értékesítő bűnszervezetet számoltak fel a pénzügyőrök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferensének tájékoztatása szerint, egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerzett be zöldségeket és gyümölcsöket.

 

narancs
Zöldséget és gyümölcsöt értékesítő bűnszervezetre csapott le a NAV (Fotó: Pixabay)

 

Alacsony áron, mégis haszonnal könyvelői segítséggel

Ezt a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna, ezzel elkerülve az értékesítés után ÁFA megfizetését. Így tudta alacsony áron, de számára mégis haszonnal eladni az árut. A fiktív számlákat jutalék ellenében egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték.

A kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint a fizetendő áfa minimalizálásában könyvelő segédkezett. A pénzügyi nyomozók őt is őrizetbe vették.

 

250 millió forintot meghaladó ÁFA-csalás

Az elkövetők a több mint egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után 251 millió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók 80 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint 16 millió forint készpénzt.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók négy embert gyanúsítottként hallgattak ki, további négyet üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat.

 

Forrás: NÉBIH és MTI

Összeállította: Barna Ferenc