fbpx

Fagyasztva, szárítva vagy őrölve – tücsök a konyhában

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 24.

Szabad utat kapott a házi tücsök (Acheta domesticus), mint új élelmiszerforrás. Az az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ESFA) kiadta hivatalos nyilatkozatát, miszerint a tücsök élelmiszer alapanyagként felhasználható.

 

A szennyeződések szintje a rovarok takarmányminőségétől függ

Az EFSA testülete több formában feldolgozva (fagyasztva, szárítva és őrölve) vizsgálat az alternatív fehérjeforrást, elsősorban allergén szempontból.

Megállapították, hogy a háztartási tücskökben, mint élelmiszerforrásban található szennyező anyagok koncentrációja elsősorban a takarmányozás minőségétől, annak összetevőitől függ.

A testület nyilatkozatában rögzíti, hogy – a megfelelő feldolgozási technológia és az eltarthatósági szabályok betartása esetén – nincsenek aggályok az új élelmiszer stabilitásával kapcsolatban.

A házi tücskök magas fehérjetartalmúak, élelmiszer alapanyagként jól beilleszthető a mai gasztronómiába.

 

tücsök serpenyőbenEzek a tücskök már nem hegedülnek (Fotó: FoodIngredient1st)

 

Allergiás reakciókat csak szűk körben válthat ki

Már korábban megállapították, jelenleg is azt erősítették meg, hogy a házi tücsök fogyasztása allergiás reakciókat okozhat a rákfélékre és puhatestűekre érzékeny személyeknél.

Ezen túl csak a tenyésztés során alkalmazott a takarmányból származó allergének okozhatnak gondot. Ebből a szempontból nincs lényeges eltérés, mint más haszonállatok tenyésztése esetén (szarvasmarha, baromfi vagy akár nyúl kapcsán).

Az uniós hatóság arra a következtetésre jutott, hogy az új élelmiszer biztonságos a fentiek figyelembevételével.

 

Európa vevő a rovarokra

A rovarok alapú élelmiszereknek várhatóan lesz piaca Európában. Egy holland felmérés szerint a nyugat-európai fogyasztók 60 százaléka érdeklődött a rovarfehérjét tartalmazó sporttáplálkozási termékek iránt.

Ehhez az is hozzájárult, hogy a holland Maastrichti Egyetem kutatása szerint az új, rovar alapú élelmiszerforrás táplálkozási szempontból ugyanolyan előnyös, mint más, hagyományos, fehérjetartalommal bíró élelmiszerek.

 

Forrás: FoodIngredient1st