fbpx

Marokkóból érkezik a Mikulás a francia gazdákhoz

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 04.

Közel háromszáz marokkói idénymunkás segíti ki Franciaország délkeleti részén a helyi mezőgazdasági termelőket, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében – tudósít az MTI.

 

Marokkó
Marokkói vendégmunkások érkeznek Franciaországba (A kép csak illusztráció, forrás: Pixabay)

 

A vendégmunkások nélkül sok területen nem lenne elvégezve az idénymunka

Bouches-du-Rhone et Vaucluse megyék gazdái kérésére marokkóiak érkeznek idénymunkára. Az érkezés pontos ideje még nincs meg, de már szervezik a szállításukat, melynek költségét a helyi gazdák vállaltak magukra.

A légi járat december folyamán érkezik, fedélzetén mintegy háromszáz idénymunkással – mondta Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója.

Az észak-afrikai idénymunkások elsősorban a zöldség- és gyümölcs kertészetekben fognak dolgozni: a termés begyűjtése, és az ültetésekhez készítik elő a termőföldeket.

A beutazásuk és szállásuk költségeit a gazdák állják a munkabéren felül.

Hasonló helyzetben vannak más európai országok is, a britek is kénytelenek voltak kivételt tenni.

 

Klementin
Marokkói idénymunkások szedték Franciaországban a klementint (A kép csak illusztráció, forrás: Pixabay)

 

Korábban is volt már ilyen járat

Az OFII már októberben is létrehozott egy légi hidat mintegy 900 marokkói idénymunkás számára, akik Korzika szigetén klementint szüreteltek.

A vendégmunkásuknak a járványügyi protokollt be kell tartani: induláskor és az érkezéskor is tesztelik őket koronavírusra, majd hét nappal az érkezésük után még egy szűrésen át kell esniük.

A koronavírus-járvány miatti európai határzár miatt Franciaország csak fokozottan tudott idén idénymunkásokat foglalkoztatni az észak-afrikai országokból, miközben általában az idénymunkások jelentős többsége ezekből az államokból szokott érkezni.

A magyar mezőgazdaságot is egyre gyakrabban jellemzi a munkaerő probléma. Néhol maga az ember, esetenként a szaktudás hiányzik. Ezt felerősítheti a jelenlegi pandémiás helyzet.

Forrás: MTI